Τα ύποπτα ευρήματα και το τρομο-σενάριο

Τα ύποπτα ευρήματα και το τρομο-σενάριο

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οδηγίες για την κατασκευή εκρηκτικών και σημειώσεις που παραπέμπουν σε σχέδιο βομβιστικής επίθεσης κατά αυτοκινήτου συγκαταλέγονται στα ευρήματα από τα σπίτια των εννέα Τούρκων που συνελήφθησαν σε Νέο Κόσμο και Καλλιθέα κατηγορούμενοι για τρομοκρατία. Προς το παρόν πάντως, δεν μπορεί να προσδιοριστεί εάν τα σχεδιαγράμματα παραπέμπουν σε σχέδιο επίθεσης συγκεκριμένα κατά της αυτοκινητοπομπής του Τούρκου προέδρου ή εναντίον άλλου στόχου.

Στα κατασχεμένα χειρόγραφα υπάρχουν ακόμα αναφορές σε κανόνες συνωμοτικής δράσης, όπως, για παράδειγμα, πώς τα μέλη της ομάδας να χτυπούν συνθηματικά τα κουδούνια των πολυκατοικιών, πώς να μπαίνουν και να βγαίνουν απ’ αυτές δίχως να γίνονται αντιληπτά κ.ο.κ. Κάποιες από τις σημειώσεις έχουν ήδη μεταφραστεί και συμπεριληφθεί στη δικογραφία. Αλλες είναι κωδικοποιημένες και το περιεχόμενό τους παραμένει μυστήριο. Εκτιμάται ότι τα «κλειδιά» για την αποκρυπτογράφησή τους θα βρεθούν στα ψηφιακά πειστήρια που έχουν σταλεί για διερεύνηση στα εγκληματολογικά εργαστήρια.

Η επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. έγινε το πρωί της 28ης Νοεμβρίου και είχε ως αποτέλεσμα τη σύλληψη εννέα Τούρκων σε τρία διαμερίσματα-κρησφύγετα. Εις βάρος ενός, του 40χρονου Χαλίλ Ντεμίρ, εκκρεμούσε ένταλμα των ελληνικών αρχών για συμμετοχή στην ακροαριστερή τρομοκρατική οργάνωση της Τουρκίας DHKP-C. Από το 2015 είχαν προκύψει στοιχεία που τεκμηρίωναν την ανάμειξή του στη μεταφορά όπλων με ταχύπλοο από τη Χίο στην Τουρκία, το καλοκαίρι του 2013. Παρότι έπαιρνε αυστηρά μέτρα αντιπαρακολούθησης, αναγνωρίστηκε, στις αρχές Νοεμβρίου, από αστυνομικό της Αντιτρομοκρατικής και τέθηκε υπό επιτήρηση.

Προέκυψε μάλιστα ότι ήταν αυτός που είχε νοικιάσει τα διαμερίσματα σε Νέο Κόσμο και Καλλιθέα, με πλαστά στοιχεία ταυτότητας. Στο διάστημα της επιτήρησής τους, οι κατηγορούμενοι πήγαν με αυτοκίνητο στις παρυφές της Πάρνηθας και συνέχισαν πεζή μέσα στο περιαστικό δάσος, όπου και χάθηκαν τα ίχνη τους. Αστυνομικοί θεώρησαν πιθανό οι συλληφθέντες να έκρυβαν όπλα στο σημείο και έκαναν εντατικές έρευνες σε αναζήτηση του θαμμένου οπλοστασίου, δίχως αποτέλεσμα. Τον Νοέμβριο του 2013, εξάλλου, στην ίδια περιοχή είχαν βρεθεί όπλα και πυρομαχικά που είχαν συσχετιστεί όχι με το εγχώριο αντάρτικο πόλης αλλά με την οργάνωση DHKP-C.

Στις πρόσφατες έρευνες της ΕΛ.ΑΣ. στην Πάρνηθα γίνεται αναφορά σε συμπληρωματική δικογραφία, που υπεβλήθη τη Δευτέρα στις αρμόδιες δικαστικές αρχές. Στα ίδια έγγραφα γίνεται αναφορά και σε επισκέψεις των συλληφθέντων σε σούπερ μάρκετ και σε καταστήματα ειδών κάμπινγκ στην Αττική. Φαινομενικά οι επισκέψεις ήταν αθώες, ωστόσο, αστυνομικοί αναφέρουν ότι οι κατηγορούμενοι προμηθεύτηκαν βαρέλια με λάδι, παρόμοια με εκείνα που το 2013 είχαν χρησιμοποιήσει για να κρύψουν τον οπλισμό στην Πάρνηθα, καθώς και ότι έψαχναν υπνόσακους για να διανυκτερεύσουν στο βουνό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή