Εφηβοι χωρίς διαρκή στήριξη

Εφηβοι χωρίς διαρκή στήριξη

4' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε τρία χρόνια το «Ασκληπιείο» Βούλας συμπληρώνει τα 100 χρόνια λειτουργίας του. Και όπως αναφέρεται στο Ιστορικό Λεύκωμα του Γ. Ν. Σάρρου, από ένα ίδρυμα που αρχικά είχε ως αποστολή τη νοσηλεία και την παροχή υπηρεσιών υγείας σε παιδιά που έπασχαν από φυματίωση των αρθρώσεων, μεταμορφώθηκε σε ένα γιγαντιαίο ορθοπεδικό κέντρο, γενικό νοσοκομείο πλέον σήμερα.

«Ωστόσο, αν και προβλέπεται η λειτουργία ψυχιατρικού τομέα με κλίνες για ενήλικες και εφήβους, εδώ και 30 χρόνια έχουν γίνει πολλές προσπάθειες χωρίς αποτέλεσμα. Συγκεκριμένα, το παιδοψυχιατρικό τμήμα εγκαταστάθηκε πριν από 6 χρόνια στο “Ασκληπιείο” με τη μετακίνηση της Γ΄ Παιδοψυχιατρικής Κλινικής του ΠΝΑ. Σε 120 τ.μ. στεγάζονται 20 ειδικοί, οι οποίοι εξετάζουν παιδιά και εφήβους σε τρία γραφεία. Παρ’ όλο που έχει ήδη προκριθεί η παραχώρηση χώρου για τη δημιουργία τμήματος νοσηλείας 6 κλινών για εφήβους, ακόμη αναμένονται η ολοκλήρωση της μελέτης που ανατέθηκε προ τριμήνου, καθώς και η εξεύρεση των αναγκαίων πόρων», επισημαίνει ο κ. Δημήτριος Γεωργιάδης, παιδοψυχίατρος, συντ. δ/ντής ΕΣΥ, δ/ντής τμήματος Ψυχιατρικής Παιδιών & Εφήβων Γ.Ν. «Ασκληπιείου» Βούλας, κατά την εισήγησή του στη διάρκεια ημερίδας, η οποία διοργανώθηκε πρόσφατα από το τμήμα του με θέματα: «Εφηβεία σήμερα: Επίκαιρα θέματα Ψυχικής Υγείας» και «Υπηρεσίες οι οποίες δραστηριοποιούνται σήμερα στον δημόσιο τομέα για την Ψυχική Υγεία Παιδιών/Εφήβων (ΥΨΥΠΕ) στην Αττική».

Προεδρεύοντες στα δύο τραπέζια της ημερίδας, οι Δημήτρης Αναγνωστόπουλος, παιδοψυχίατρος, αν. καθηγητής Παιδοψυχιατρικής ΕΚΠΑ, πρόεδρος Παιδοψυχιατρικής Εταιρείας Ελλάδος – Ενωσης Ψυχιάτρων Παίδων & Εφήβων, δ/ντής Παιδοψυχιατρικής Κλινικής ΓΝΠ «Η Αγία Σοφία» και Αναστασία Κουμούλα, παιδοψυχίατρος, συντ. δ/τρια ΕΣΥ, τμήμα Ψυχιατρικής Παίδων και Εφήβων, ΠΓΝ «Σισμανόγλειο».

Ανάγκη για νοσηλευτές

Πέραν των θεμάτων που παρουσιάστηκαν, η προσπάθεια για τη δημιουργία τμήματος νοσηλείας εφήβων στο «Ασκληπιείο» ήταν εκείνη που –όχι χωρίς απόγνωση– αποτέλεσε το βασικό ζητούμενο προς ανάδειξη. «Παιδιά με κατάθλιψη, με αυτοκτονικότητα, που καταφεύγουν στη χρήση ουσιών ή στρέφονται στην παραβατικότητα – “διαταραχή διαγωγής”, όπως την ονομάζουμε. Ολα είναι θέματα που τα βλέπουμε καθημερινά. Και είναι δυσανάλογο το αίτημα που υπάρχει στην κοινωνία με τη δυνατότητα να απαντήσουν οι υπηρεσίες», τονίζει ο κ. Γεωργιάδης, συνεχίζοντας: «Προσωπικό διαθέτουμε, πρέπει όμως να βρεθούν και νοσηλευτές. Οσοι προσλήφθηκαν με το πρόγραμμα “Ψυχαργώς”, απασχολούνται αλλού, ενώ θα έπρεπε να δουλεύουν στην ψυχική υγεία, σύμφωνα με τον κανονισμό του προγράμματος. Η “ψυχιατρική μεταρρύθμιση” οπισθοδρόμησε και ψάχνουμε τα λίγα κονδύλια για να ενισχύσουμε τις δομές μας. Υπάρχουν κτίρια, προκρίνονται λύσεις, πληρώνονται οι μελέτες κι όταν φτάσουμε στο οικονομικό, δεν βρίσκονται τα χρήματα. Εκτός αυτού, διακρίνεται και μια “δυσπραγία”, σαν να θεωρείται η ψυχική υγεία η τελευταία προτεραιότητα του συστήματος».

Eις επίρρωσιν των προηγουμένων, σχετικά με την παρατεταμένη καθυστέρηση λειτουργίας της μονάδας νοσηλείας εφήβων στο Γ.Ν. «Ασκληπιείο» Βούλας και κατόπιν αναφοράς, ο Συνήγορος του Πολίτη επισημαίνει γραπτώς, «…τις ιδιαίτερα προβληματικές συνθήκες στέγασης των εξωτερικών ιατρείων του Ψυχιατρικού Τμήματος Παιδιών και Εφήβων: ανεπάρκεια αιθουσών για εξέταση ασθενών, στενότητα χώρου που καθιστά δυσχερή τη θεραπευτική αντιμετώπιση του ενδιαφερόμενου πληθυσμού παιδιών και εφήβων, απουσία χώρου υποδοχής/αναμονής».

Τον λόγο παίρνει ο κ. Μάνος Τσαλαμανιός, παιδοψυχίατρος, δ/ντής ΕΣΥ: «Κατά μέσον όρο, ένας έφηβος την εβδομάδα χρήζει άμεσης και επείγουσας νοσηλείας κι εμείς δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε. Ούτε και το “Σισμανόγλειο” μπορεί, επειδή διαθέτει μόνο 10 κλίνες για όλη την Αττική και τα 3/4 της Ελλάδας, επομένως είναι σχεδόν πάντα κατειλημμένες. Σκεφτείτε πως ένας έφηβος χρειάζεται 1-3 μήνες νοσηλείας, δεν είναι δυνατόν κάποιος να επιστρέψει κανονικά στο σχολείο ύστερα από ένα ψυχωτικό επεισόδιο».

Συνεδρίες στα παγκάκια

Οπως τονίζει ο κ. Κωνσταντίνος Κώτσης, παιδοψυχίατρος, ΕΒΕΣΥ: «Κάθε τέταρτη μέρα εφημερεύουμε, χωρίς όμως δυνατότητα νοσηλείας. Ενα παιδί που αποπειράται να αυτοκτονήσει, επειδή δεν έχουμε κρεβάτια, θα το στείλουμε στο “Σισμανόγλειο”. Συνήθως, όμως, κι εκεί μπαίνει σε λίστα αναμονής, οπότε τελικά νοσηλεύεται στην παθολογική, που η υποστήριξη από την υπηρεσία ψυχικής υγείας δεν υπάρχει. Παίρνει εξιτήριο και γυρίζει σπίτι». Πόσο ασφαλές είναι κάτι τέτοιο; Οπως εξηγεί ο κ. Γεωργιάδης, «ακροβατούμε στο να δώσουμε φαρμακευτικές αγωγές χωρίς να έχουμε κοντά μας ένα παιδί, που βρίσκεται σε άσχημη κατάσταση. Πρέπει να τα ξαναδούμε…». «Είμαστε επτά γιατροί στο ίδιο γραφείο», επανέρχεται ο κ. Τσαλαμανιός, «ρυθμίζουμε τις υποχρεώσεις μας ώστε να είμαστε λιγότεροι και να διαχειριζόμαστε καλύτερα στα γραφεία τα περιστατικά. Οταν ο καιρός είναι ήπιος, κάνουμε συνεδρίες και στα παγκάκια έξω… Για απόρρητο, ούτε λόγος», καταλήγει.

Τρίτη η Ελλάδα στον εθισμό στο Διαδίκτυο

Αναμφίβολα, φλέγοντα τα θέματα που παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια ημερίδας που διοργάνωσε πριν από μερικές ημέρες το Τμήμα Ψυχιατρικής Παιδιών και Εφήβων Γ.Ν. Ασκληπιείου Βούλας: «Οι μεταβολές του κοινωνικού πλαισίου και οι ψυχοπαθολογικές επιπτώσεις στους εφήβους» (Δημήτρης Αναγνωστόπουλος, παιδοψυχίατρος), «Ο έφηβος μπροστά στην οθόνη» (Ειρήνη Κατσογιάννη, ψυχολόγος), «Κατάθλιψη στην εφηβεία, αυτοκτονικότητα» (Κωσταντίνος Κώτσης, παιδοψυχίατρος), «Ασυμφωνία και δυσφορία φύλου» (Σταυρούλα Καραγιάννη, παιδοψυχίατρος), «Ο παραβατικός έφηβος» (Ιωάννα Γιαννοπούλου, παιδοψυχίατρος, επ. καθηγήτρια Παιδοψυχιατρικής), «Κάνναβις και ψύχωσις» (Χρήστος Ανδρούτσος, παιδοψυχίατρος) όσα ακούστηκαν στο πρώτο τραπέζι. Ενώ την εμπειρία τους από τις υπηρεσίες εφήβων κατέθεσαν οι παιδοψυχίατροι: Ολυμπία Πολάκη, Μάνος Τσαλαμανιός, Δημήτρης Μαγριπλής, Αναστασία Κουμούλα, ο παιδοψυχίατρος Στάθης Μπακλέζος και ο ψυχίατρος Ζήσης Ντόβας.

Σταχυολογώντας ορισμένα μόνον από τα εξαιρετικά ενδιαφέροντα στοιχεία σχετικά με τους εφήβους που παρουσιάστηκαν από τους εισηγητές, αναφέρουμε το γεγονός ότι, με βάση έρευνα του 2015, η Ελλάδα είναι η τρίτη χώρα μετά την Αγγλία και την Ταϊβάν σε εθισμό στο Ιντερνετ. Σχεδόν 1 στα 5 κορίτσια στις ΗΠΑ πάσχει από μείζονα κατάθλιψη, η αυτοκτονία αποτελεί τη δεύτερη αιτία θανάτου στις ΗΠΑ. Στην Ελλάδα, στις ηλικίες 15-19, σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη, είμαστε μεν οι τελευταίοι στη λίστα σε σχέση με τις αυτοκτονίες, την περίοδο όμως 2008-2011, στην έναρξη δηλαδή της κρίσης, σημειώνεται αύξηση.

Στην Ελλάδα, αντιστοιχούν 3,2 κλίνες ανά 100.000 νέους, βρισκόμαστε δηλαδή στην τελευταία θέση για κλίνες. Τέλος, 1 στους 7 μαθητές 15-18 ετών στην Ελλάδα έχει κάνει χρήση κάνναβης τουλάχιστον μία φορά, με τα νούμερα να παρουσιάζουν αυξητική τάση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή