Η αξιολόγηση έφυγε, ο ανασχηματισμός έρχεται

Η αξιολόγηση έφυγε, ο ανασχηματισμός έρχεται

3' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο τραπέζι του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα βρίσκεται και πάλι ο ανασχηματισμός, ενώ το κλίμα για την κυβέρνηση έχει επιβαρυνθεί ιδιαίτερα, λόγω πλειστηριασμών, του επερχόμενου συνδικαλιστικού νόμου, των προβλέψεων για αναιμική ανάπτυξη το 2017, αλλά και εξαιτίας των «αστοχιών» με την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα.

Ο κ. Τσίπρας είχε εξετάσει το ενδεχόμενο να προβεί σε αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, αναγνωρίζοντας σειρά δυσλειτουργιών, και στις αρχές Σεπτεμβρίου, πριν από τη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης. Ομως, πρυτάνευσε η λογική ο ανασχηματισμός να «παγώσει» ώστε να μην υπάρξουν καθυστερήσεις στη διαπραγμάτευση με τους εκπροσώπους των δανειστών, καθώς η ταχεία ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης αποτελούσε τη μεγάλη προτεραιότητα. Πλέον, με τη συμφωνία με τους θεσμούς να έχει «κλειδώσει», συνομιλητές του κ. Τσίπρα από την κυβέρνηση και το κόμμα προεξοφλούν πως ο χρόνος για τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα μετράει αντίστροφα. Ειδικότερα, ο ανασχηματισμός τοποθετείται στις αρχές του έτους, πιθανότατα αμέσως μετά το Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου, οπότε και θα επικυρωθεί τυπικά η συμφωνία με τους δανειστές.

Παράλληλα, κατά τις ίδιες πηγές, από τον χαρακτήρα των αλλαγών θα διαφανεί και ο εκλογικός σχεδιασμός του κ. Τσίπρα. Εάν ο ανασχηματισμός είναι –το πιθανότερο– διορθωτικός, αυτό θα αποτελεί σαφή ένδειξη πως ο πρωθυπουργός μεταθέτει την προσφυγή στις κάλπες το νωρίτερο για το τέλος του 2018, ή ακόμη και για το 2019. Αντιθέτως, εάν υπάρξει η «έκπληξη» και οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα είναι δομικές, εκτιμάται πως ο κ. Τσίπρας έχει κατά νου και τον εκλογικό αιφνιδιασμό πριν από το καλοκαίρι του επόμενου έτους.

Σε περίπτωση διορθωτικού ανασχηματισμού, γίνεται λόγος για αντικατάσταση μικρού αριθμού υπουργών και στοχευμένες αλλαγές σε επίπεδο αναπληρωτών υπουργών και υφυπουργών. Συγκεκριμένα, στο «κόκκινο» λέγεται ότι βρίσκονται: ο υπουργός Ανάπτυξης Δ. Παπαδημητρίου, καθώς δεν έχει επιτύχει να υπηρετήσει επαρκώς το αφήγημα του κ. Τσίπρα περί οριστικής στροφής της οικονομίας και επερχόμενων μεγάλων επενδύσεων. Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Μουζάλας, η έξοδος του οποίου είχε ούτως ή άλλως δρομολογηθεί με τη μετακίνηση σε ευρωπαϊκό «πόστο», άσχετα εάν τελικώς το εγχείρημα δεν τελεσφόρησε. Η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου, το όνομα της οποίας είχε συνδεθεί με τις καθυστερήσεις στο Ελληνικό, για τις οποίες το Μέγαρο Μαξίμου δέχεται, πλέον, και διεθνή πίεση. Ο υπουργός Ναυτιλίας Π. Κουρουμπλής, η θητεία του οποίου σκιάστηκε από τη ρύπανση του Σαρωνικού.

Η συζήτηση περί αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα διεξάγεται, όπως προαναφέρθηκε, σε ένα ιδιαίτερα βαρύ για τον κ. Τσίπρα πολιτικό κλίμα, που δεν θα είναι εύκολο να αναταχθεί τους επόμενους μήνες. Η κυβέρνηση θα πρέπει μέχρι το Eurogroup του Ιανουαρίου να ψηφίσει τον νέο συνδικαλιστικό νόμο και τη διάταξη του 50% συν 1 για τις απεργίες. Οι περιπλοκές στο όλο εγχείρημα κατέστησαν ορατές την περασμένη εβδομάδα, όταν η επίμαχη τροπολογία κατατέθηκε στη Βουλή, αλλά αποσύρθηκε λίγες ώρες αργότερα από την υπουργό Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου. Κυβερνητικά στελέχη θεωρούν βέβαιο ότι η ρύθμιση θα υπερψηφιστεί, καθώς, όπως σημειώνουν, «κανείς δεν θα αναλάβει το κόστος να ρίξει την κυβέρνηση στην παρούσα συγκυρία». Ομως, θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να καταστεί υπερασπίσιμη από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς «προσκρούει» στη ρητορική δεκαετιών της Αριστεράς.

Μονιμότερο «αγκάθι» για την κυβέρνηση θα αποτελέσουν οι πλειστηριασμοί, που βάσει της συμφωνίας με τους εκπροσώπους των δανειστών θα πρέπει να εντατικοποιηθούν τον επόμενο χρόνο. Μάλιστα, πρόσθετη περιπλοκή συνιστά για το Μέγαρο Μαξίμου ότι θα βρεθεί μεταξύ συμπληγάδων της Ν.Δ. και του Κινήματος Αλλαγής από τη μία πλευρά, και των δυνάμεων που κινούνται αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ από την άλλη.

Σε συμπληγάδες

Οι κ.κ. Κυριάκος Μητσοτάκης και Φώφη Γεννηματά θα επισημαίνουν με κάθε ευκαιρία ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν διασφαλίσει ένα επαρκές πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, ενώ η εξωκοινοβουλευτική Αριστερά αναμένεται ότι θα συνεχίσει να στηρίζει δυναμικές «κινητοποιήσεις» κατά των πλειστηριασμών. Μάλιστα, οι πλειστηριασμοί έχουν καταστεί πλέον και εσωκομματικό πρόβλημα για τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως καταδεικνύουν οι αποστάσεις του Ν. Φίλη αλλά και άλλων βουλευτών.

Παράλληλα, η ρητορική του κ. Τσίπρα περί δυναμικής ανάπτυξης και «καθαρής εξόδου» από το μνημόνιο δέχεται ισχυρά πλήγματα μετά τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τη μεγέθυνση του ΑΕΠ, αλλά και τις δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων, ότι η επιτροπεία θα συνεχιστεί τα επόμενα χρόνια και ότι δεν υπάρχει περίπτωση να αναιρεθούν μέτρα όπως η περικοπή των συντάξεων, ακόμη και εάν το ΔΝΤ αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα. Τέλος, αστάθμητο παράγοντα αποτελεί και η υπόθεση Καμμένου που παραμένει στο μικροσκόπιο των κομμάτων της αντιπολίτευσης, παρότι έχει φύγει από την πρώτη γραμμή της επικαιρότητας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή