Ο ΔΗΚΤΗΣ (09/12/17)

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τριήμερα ηλεκτρονικών πλειστηριασμών

Δύο ακίνητα βγήκαν χθες σε πλειστηριασμό μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας. Και στους δύο επισπεύδουσα ήταν η Τράπεζα Πειραιώς. Το πρώτο ανήκε σε κατασκευαστική εταιρεία με εμπλοκή στο σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου και άλλες κατασκευές, η οποία εμφανίζει μεγάλες οφειλές. Πρόκειται για ακίνητο που βρίσκεται στην Κηφισιά, έκτασης περί τα 400 τ.μ., το οποίο σύμφωνα με την περιγραφή είναι εγκαταλελειμμένο. Η τιμή πρώτης προσφοράς ήταν στις 181.000 ευρώ. Το δεύτερο ακίνητο, που έβγαλε σε πλειστηριασμό η τράπεζα, ανήκε σε ιδιώτη στο Κορωπί. Πρόκειται για οικόπεδο με ημιτελή οικοδομή, αποθήκη άνω των 200 τ.μ., κατάστημα 285 τ.μ. και δύο διαμερίσματα συνολικής επιφάνειας σχεδόν 200 τ.μ. Η τιμή πρώτης προσφοράς ήταν 398.000 ευρώ. Είναι η πρώτη φορά που διενεργείται πλειστηριασμός άλλη μέρα εκτός Τετάρτης. Σύμφωνα με τον νόμο οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί θα διενεργούνται επίσης Πέμπτη και Παρασκευή.

Δοκιμασία προσαρμογής του Χ.Α. σε νέα δεδομένα

Εικονική συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί αύριο στο Χρηματιστήριο, από τις 10 π.μ. έως τις 5 μ.μ., για να δοκιμασθεί το νέο σύστημα που θα τεθεί σε χρήση, βάσει της κοινοτικής οδηγίας MiFiD II, από τις 2 Ιανουαρίου 2018. Η ουσία είναι ότι αλλάζουν τα δεδομένα για τον χρηματιστηριακό κλάδο. Οι μικρότερες εταιρείες πρέπει να αντεπεξέλθουν σε μεγαλύτερα κόστη και περισσότερο εξειδικευμένη δουλειά. Aναπόφευκτα, η εφαρμογή της σχετικής οδηγίας θα επιταχύνει τη συγκέντρωση της αγοράς σε λιγότερους παίκτες. Aπόρροια των επικείμενων αλλαγών είναι οι συγχωνεύσεις γνωστών ονομάτων της χρηματιστηριακής αγοράς.

Οι επενδυτές στρέφουν τα νώτα τους στο Χρηματιστήριο

Mόλις 707 ήταν οι ενεργοί κωδικοί σε ημερήσια βάση στο Χρηματιστήριο τον περασμένο μήνα, γεγονός που καταδεικνύει και την έλλειψη επενδυτών. Είναι αξιοσημείωτο ότι οι περισσότεροι ημερήσιοι ενεργοί κωδικοί έχουν καταγραφεί το τρίμηνο Μάιος – Ιούνιος – Ιούλιος (1008, 1342, 1029, αντίστοιχα), αφού το αγοραστικό ενδιαφέρον ήταν αυξημένο, με αφορμή το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας. Από το εξωτερικό υπήρξε μόνον ένας ενεργός κωδικός. Συγκεκριμένα, από το Κουρασάο στην Καραϊβική.

Οι άλλοι να πληρώνουν το κόστος συντήρησης

Ξεσηκώθηκαν οι δήμαρχοι των πόλεων εκείνων της Β. Ελλάδος που δεν εξαιρούνται από την καταβολή διοδίων στην Εγνατία Οδό, όπως προβλέπει για μικρό αριθμό δήμων η πρόσφατη απόφαση του υπουργού Υποδομών Χρήστου Σπίρτζη. Οι Δήμοι Ζαγορίου και Μετσόβου, για παράδειγμα, οι οποίοι διαμαρτύρονται γι’ αυτήν τη διάκριση (!). Το δίκαιο θα ήταν να εξαιρεθούν όλοι οι νομοί και οι περιφέρειες που διέρχεται η οδός, και τη συντήρηση του δρόμου να πληρώνουν οι Πελοποννήσιοι και οι Κρητικοί. Και ίσως ακόμα πιο δίκαιο θα ήταν να μην πληρώνουν ούτε κι αυτοί, και τη συντήρηση της οδού να αναλάβουν οι… Καλαβροί, οι Βαυαροί και οι Φλαμανδοί.

Δανειολήπτες συνεχώς διαπραγματευόμενοι

Μια νέα «φυλή» οφειλετών, αυτή των δανειοληπτών που διαπραγματεύονται διαρκώς, έχει δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια, παράλληλα με αυτούς που έχουν χαρακτηριστεί στρατηγικοί κακοπληρωτές και οι οποίοι αδιαφορούν για τη ρύθμιση του δανείου τους. Πρόκειται για αυτούς που είναι σε συνεχή επικοινωνία με την τράπεζα –κυρίως μέσω δικηγόρων– και οι οποίοι δεν γυρίζουν την πλάτη τους στις προσπάθειες των τραπεζών να θέσουν τα δάνειά τους σε ρύθμιση. Αντίθετα, είναι σε συνεννόηση με την τράπεζα και διαπραγματεύονται μια λύση, ζητώντας συνεχώς χρόνο με διάφορα προσκόμματα κάθε φορά. Π.χ., τη μια ζητούν χρόνο για να το σκεφτούν και να το συζητήσουν με τον δικηγόρο ή την οικογένειά τους, την άλλη λείπει ένα χαρτί και ζητούν χρόνο μέχρι να το προσκομίσουν, την άλλη επανέρχονται με άλλη πρόταση. Ετσι, ο χρόνος περνάει χωρίς ποτέ να μπαίνουν σε ρύθμιση, αλλά και χωρίς το δάνειό τους να καταγγέλλεται, αφού πάντα εμφανίζονται διαθέσιμοι να βρουν μια λύση με την τράπεζα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή