Το Κονκλάβιο (09/12/17)

3' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αναζητείται μαστίγιο

Δεν είναι θέμα ορολογίας, αλλά ο Ντέκλαν Κοστέλο προσπάθησε να το θέσει διπλωματικά, λέγοντας ότι δεν είναι ακριβές να μιλάμε για καθαρή έξοδο από το μνημόνιο. Προφανώς και δεν είναι, καθώς πληροφορούμαι ότι στους κόλπους των δανειστών γίνεται μεγάλη σπέκουλα και ακόμη μεγαλύτερη συζήτηση για την επόμενη μέρα στην Ελλάδα. Κυρίως, όπως μαθαίνω, για το πώς θα μπορέσει να κρατηθεί στον ίσιο δρόμο η «αμαρτωλή» χώρα, ειδικά αν ο Τσίπρας βγει στις αγορές και την επομένη του μνημονίου αρχίσει να ξηλώνει μεταρρυθμίσεις και να προσλαμβάνει χιλιάδες κόσμου στο Δημόσιο. Προφανώς, δεν έχουμε πείσει για τις ειλικρινείς μας προθέσεις. Εξ ου και, όπως πληροφορούμαι, αναζητείται λύση που να επιβάλει ενισχυμένη επιτροπεία, διαφορετικά, όπως το έθεσε πηγή μου, «η Ελλάδα θα βρεθεί σε τρία χρόνια να ζητάει ξανά χρήματα από τους Ευρωπαίους και τότε, δεν θα προθυμοποιηθεί κανένας να τη δανείσει». Με απλά λόγια, αναζητείται μαστίγιο…

Τι θ’ απογίνουμε χωρίς τις δόσεις; 

Κάπου εδώ αρχίζουν οι ασκήσεις επί χάρτου. Οι δανειστές έχουν καταλάβει ότι το χρέος δεν αποτελεί πλέον και τόσο ικανό δέλεαρ για την κυβέρνηση. Ποιο άλλο μαστίγιο, όμως, μπορεί να λειτουργήσει, αν η χώρα βγει στις αγορές και δεν χρειάζεται πλέον την καλοσύνη των ξένων; Προφανώς κανένα. Εξ ου και κατά μία εκδοχή, μια σαλαμοποίηση των δόσεων της τέταρτης αξιολόγησης που θα ξεπερνά τα όρια του τρίτου μνημονίου, θα σήμαινε εκ των πραγμάτων μεταπήδηση σε τέταρτο μνημόνιο και είναι μία από τις ιδέες που συζητούνται. Ούτως ή άλλως, μέχρι τον Απρίλιο θα έχουν καταλήξει οι σχετικές συζητήσεις. Λίγοι, πάντως, θεωρούν ότι η κυβέρνηση θα επιδείξει ειλικρινή διάθεση να κάνει όσα δεν έκανε στις προηγούμενες αξιολογήσεις, καθώς έχει αποδείξει ότι πάντα μετακυλίει για αργότερα ό,τι την πονάει (όπως τις ιδιωτικοποιήσεις). Αυτές θεωρούν ότι τις φόρτωσε στην επόμενη αξιολόγηση προκειμένου να φτάσει στη λήξη του προγράμματος χωρίς να τις προωθήσει.

Τα πυρηνικά και το τέλος του δρόμου 

Σας έλεγα τις προάλλες ότι η ειδοποίηση της εταιρείας (Skanska), που έχει αναλάβει το έργο ανέγερσης του ιερού ναού του Αγίου Νικολάου στο Ground Zero της Νέας Υόρκης, πως διακόπτει τα έργα λόγω μη καταβολής των οφειλομένων από την Αρχιεπισκοπή Αμερικής ισοδυναμούσε με ενεργοποίηση των πυρηνικών στην υπόθεση της διαδοχής στον αρχιεπισκοπικό θρόνο που ακόμη δεν έρχεται. Η εταιρεία δεν είναι η μόνη που πάτησε το κουμπί με τα πυρηνικά. Οπως πληροφορούμαι, η Αρχιεπισκοπή Αμερικής έχει μπει στο μικροσκόπιο και των αμερικανικών οικονομικών αρχών. Μάλιστα, ο Δημήτριος έχει το θλιβερό προνόμιο να έχει χάσει το δικαίωμα υπογραφής έναντι αυτών των Αρχών! Δεν είναι το μόνο. Η τράπεζα Chase Manhattan απηύθυνε πρόσφατα επιστολές τόσο στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής όσο και στην Ελληνική Φιλόπτωχο Αδελφότητα της Αρχιεπισκοπής ότι δεν επιθυμεί να τις έχει πλέον πελάτες της και ότι διακόπτει τις δοσοληψίες μαζί τους. Οχι τυχαία, αφού προφανώς η τράπεζα βαρέθηκε τις ακάλυπτες επιταγές. Σημειώνω ότι στο παρελθόν τις ακάλυπτες επιταγές τις κάλυπταν οι δύο μεγάλοι ευεργέτες Νικόλας Μπούρας και Μάικλ Τζαχάρης. Ομως, οι μεγάλοι ευεργέτες εγκατέλειψαν τα εγκόσμια. Στο μεταξύ, δεν βρέθηκαν πρόθυμοι αντικαταστάτες να καλύψουν τα ακάλυπτα.

Θα πέσουν κεφάλια 

Και τώρα τι γίνεται; Καλά πληροφορημένες πηγές μου λένε ότι πολλά και σπουδαία αναμένονται περί τα τέλη Ιουλίου ή Αυγούστου του 2018. Τότε τοποθετούνται οι εργασίες της κληρικολαϊκής συνέλευσης της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, ενώ τον Αύγουστο του 2018 ολοκληρώνονται οι εργασίες της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Θυμίζω ότι ο Γέρων Δημήτριος είναι μέλος της. Εξ ου και δεν αποκλείω με τη μοναδική αυτή ευκαιρία της σύναξης της ιεροσύνης να ενεργοποιηθεί και η παραίτησή του.

Στην ίδια σελίδα 

Το κατώφλι της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα πέρασε τις προάλλες ο Βασίλης Κικίλιας. Αναμενόμενο, καθώς ο τομεάρχης Αμυνας της Ν.Δ. ενημέρωσε τον Αμερικανό πρέσβη Τζέφρεϊ Πάιατ για τις επαφές που είχε στις ΗΠΑ. Εχω, πάντως, την εντύπωση ότι το ραντεβού έγινε κυρίως για να επιβεβαιωθεί η κοινή οπτική μεταξύ Πειραιώς και Βασιλίσσης Σοφίας απέναντι στα πράγματα, καθώς η υπόθεση της αναβάθμισης των F16, να το θέσω ευγενικά, δημιούργησε κάποιες αμφιβολίες στους Αμερικανούς για το αν η Ν.Δ. βρίσκεται στην ίδια σελίδα. 

Μόνο 29 λέξεις

Ολόκληρη τη Συνθήκη της Λωζάννης –70 σελίδες– ξαναδιάβασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να είναι σε πλήρη ετοιμότητα ενώπιον του Ταγίπ Ερντογάν, τον οποίο συνάντησε για πρώτη φορά. Μαθαίνω, δε, ότι επισήμανε στον υψηλό Τούρκο συνομιλητή του ότι είναι λάθος να επικαλείται τη συνθήκη εν συνόλω, όταν οι λέξεις που αναφέρονται στο ζήτημα της μειονότητας στη Θράκη είναι μόλις 29 σε ένα κείμενο 70 σελίδων. «Η Λωζάννη στα αυτιά των Ελλήνων σημαίνει συνειρμικά σύνορα», μαθαίνω ότι είπε στον Τούρκο πρόεδρο, σημειώνοντας ότι οποιαδήποτε συζήτηση για τη συνθήκη είναι ανεδαφική και ότι η βελτίωση των συνθηκών για τους μουσουλμάνους της Θράκης είναι ελληνική υπόθεση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή