Ερντογάν: Κατοχικό και τρομοκρατικό κράτος το Ισραήλ

Ερντογάν: Κατοχικό και τρομοκρατικό κράτος το Ισραήλ

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Κατοχικό κράτος», το οποίο δρα με πρακτικές «τρόμου», χαρακτήρισε σήμερα το Ισραήλ, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τονίζοντας ότι η Άγκυρα δεν θα αναγνωρίσει την απόφαση των ΗΠΑ περί μονομερούς ανακήρυξης της Ιερουσαλήμ, ως πρωτεύουσας του ισραηλινού κράτους. 

«Το Ισραήλ είναι ένα κατοχικό κράτος. Αυτή τη στιγμή, με την αστυνομία τους, καταφεύγουν στον τρόμο και χτυπούν (Παλαιστίνιους) νέους και παιδιά», είπε ο Ερντογάν σε ομιλία του στην Κωνσταντινούπολη.

«Επιτίθεται στη Γάζα με F-16. Γιατί; Επειδή λένε ''Είμαστε ισχυροί''. Εγώ το λέω ευθέως: το να είσαι ισχυρός δεν σημαίνει ότι έχεις δίκιο», συμπλήρωσε. 

Ο Τούρκος πρόεδρος επέκρινε με δριμύτητα την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, χαρακτηρίζοντας την «άκυρη και μη γενόμενη» για την Άγκυρα. «Ο Τραμπ προσπαθεί να προχωρήσει, λέγοντας ''αυτό ήταν, το έκανα, όλα καλά''. Συγγνώμη, αλλά (…) το να είσαι ισχυρός δεν σου δίνει αυτό το δικαίωμα. Οι ηγέτες των μεγάλων χωρών έχουν ως αποστολή να προωθούν την ειρήνη, όχι να προκαλούν συρράξεις», προσέθεσε. 

Συμφωνία με Μακρόν

Νωρίτερα, ο Τούρκος πρόεδρος συμφώνησε με τον Γάλλο ομόλογο του, Εμανουέλ Μακρόν, ότι πρόκειται να συνεργαστούν σε μια προσπάθεια να πείσουν τις Ηνωμένες Πολιτείες, να αναθεωρήσουν την απόφασή τους για την Ιερουσαλήμ, σύμφωνα με μια πηγή της τουρκικής προεδρίας.

Όπως αναφέρει η πηγή, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν, ότι η ενέργεια των ΗΠΑ προκαλεί έντονες ανησυχίες και πως η Τουρκία και η Γαλλία θα συνεργαστούν στην προσπάθεια τους, να αναθεωρήσει η Ουάσινγκτον την απόφασή της.

Ο πρόεδρος Ερντογάν μίλησε επίσης τηλεφωνικά για το ίδιο θέμα με τους ομολόγους του στο Καζακστάν, τον Λιβάνου και το Αζερμπαϊτζάν, ενώ από την Τετάρτη έχει συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας, για την επόμενη εβδομάδα.

Η αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ ανησυχεί τους περισσότερους συμμάχους των ΗΠΑ στη Δύση. Ενδεικτικά, την Παρασκευή, στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Αφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία, Βρετανία και Σουηδία κάλεσαν την Ουάσιγκτον να παρουσιάσει «λεπτομερείς προτάσεις για μια διευθέτηση» του Μεσανατολικού.

(Πηγή: ΑΠΕ, Reuters)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή