Ζωτικής σημασίας το «Αμερικάνικο Ονειρο» για την οικονομία των ΗΠΑ

Ζωτικής σημασίας το «Αμερικάνικο Ονειρο» για την οικονομία των ΗΠΑ

58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενδεικτική της προσφοράς των μεταναστών στην αμερικανική οικονομία, είναι η φετινή κατάταξη της λίστας Fortune 500, η οποία ετησίως δημοσιεύει μία κατάταξη με τις μεγαλύτερες εταιρείες στις ΗΠΑ βάσει τζίρου. 

Από τις εταιρείες που απαρτίζουν φέτος τη λίστα, σε ποσοστό 43%, αυτές έχουν ιδρυθεί από κάποιον μετανάστη πρώτης ή δεύτερης γενιάς, σύμφωνα με έρευνα του Kέντρου Αμερικανικής Επιχειρηματικότητας (Center for American Entrepreneurship).

Στον τομέα της τεχνολογίας, το ποσοστό των μεταναστών επιχειρηματιών είναι ακόμη μεγαλύτερο (45%), ενώ μετανάστες εκπροσωπούνται σε όλους τους τομείς της λίστας. 

Tα νέα αυτά στοιχεία αντανακλούν ουσιαστικά μία «κανονικότητα» για τις Ηνωμένες Πολιτείες, η οποία πηγαίνει πολύ πίσω στο παρελθόν, με εταιρείες κολοσσούς, όπως η PepsiCo, η DuPont και η Colgate να αποτελούν δημιουργήματα Ευρωπαίων μεταναστών, οι οποίοι κατέφθασαν στις ΗΠΑ πριν από περίπου έναν αιώνα. 

Πιο πρόσφατα τρανταχτά παραδείγματα αυτού του «μοτίβου» είναι ο γιος Σύρου μετανάστη, Στιβ Τζομπς, ιδρυτής της Apple και ο γεννημένος στη Ρωσία, συνιδρυτής της μηχανής αναζήτησης Google, Σεργκέι Μπριν. 

Παρότι όπως βλέπουμε, το «Αμερικάνικο Όνειρο» καλά κρατεί μέχρι τις μέρες μας, οι περιοριστικές πολιτικές του Αμερικανού προέδρου στον τομέα της μετανάστευσης γεννούν πλήθος ερωτημάτων, σχετικά με το αν αυτό θα αποτελεί ακόμη πραγματικότητα σε 100 χρόνια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή