Η Ντόχα θα καταβάλλει 8 δισ. δολάρια για 24 καταδιωκτικά βρετανικής κατασκευής

Η Ντόχα θα καταβάλλει 8 δισ. δολάρια για 24 καταδιωκτικά βρετανικής κατασκευής

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Κατάρ θα πληρώσει οκτώ δισεκατομμύρια δολάρια (6,8 δισεκ. ευρώ) για την αγορά 24 καταδιωκτικών αεροσκαφών Typhoon, βρετανικής κατασκευής, ανέφεραν την Κυριακή κατά τη διάρκεια της τελετής υπογραφής της οριστικής σύμβασης στη Ντόχα οι υπουργοί Άμυνας του εμιράτου και του Ηνωμένου Βασιλείου.

Το Κατάρ, που υφίσταται από το καλοκαίρι αποκλεισμό από τη Σαουδική Αραβία και συμμάχους της, ανακοίνωσε τον Σεπτέμβριο μια συμφωνία με τη Βρετανία για την αγορά των καταδιωκτικών αυτών, μια από τις μεγαλύτερες συμβάσεις για την αγορά στρατιωτικού εξοπλισμού την οποία συνήψε το εμιράτο από το ξέσπασμα της κρίσης στον Κόλπο, την 5η Ιουνίου. Δεν είχε διευκρινιστεί τότε το ύψος του ποσού που θα κατέβαλε για την αγορά.

Σύμφωνα με τον βρετανό υπουργό Άμυνας Γκάβιν Γουίλιαμσον, πρόκειται για τη μεγαλύτερη παραγγελία αεροσκαφών Ταϊφούν εδώ και μια δεκαετία.

«Αυτά τα τρομερά αεροσκάφη θα ενισχύσουν τα στρατιωτικά μέσα του Κατάρ για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που μοιραζόμαστε στη Μέση Ανατολή», είπε κατά τη διάρκεια της τελετής υπογραφής της συμφωνίας ο ομόλογός του τού Κατάρ, ο Χάλεντ μπιν Μοχάμεντ Αλ Ατίγια.

Οι δύο υπουργοί υπέγραψαν επίσης μια συμφωνία για τη δημιουργία μιας κοινής πτέρυγας μάχης η οποία θα εγγυηθεί την ασφάλεια κατά τη διάρκεια της διεξαγωγής του Παγκοσμίου Κυπέλλου του ποδοσφαίρου το 2022, σύμφωνα με μια ανακοίνωση των ένοπλων δυνάμεων του Κατάρ.

Το εμιράτο έχει επίσης εκδηλώσει την πρόθεσή του να αγοράσει κι άλλο στρατιωτικό εξοπλισμό από το ΗΒ, συνάπτοντας συμβάσεις ιδιαίτερα καλοδεχούμενες στο Λονδίνο, που διαπραγματεύεται το τρέχον διάστημα την αποχώρησή του από την Ευρωπαϊκή Ένωση και θα κληθεί να καταβάλει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ για το διαζύγιο.

Την 7η Δεκεμβρίου εξάλλου, η Ντόχα υπέγραψε μια σύμβαση για την αγορά 12 καταδιωκτικών αεροσκαφών Rafale, γαλλικής κατασκευής, κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης του γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.

Την 5η Ιουνίου η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν και η Αίγυπτος διέκοψαν τις διπλωματικές τους σχέσεις και τις αεροπορικές συνδέσεις με το Κατάρ, κατηγορώντας το εμιράτο ότι υποστηρίζει εξτρεμιστικές οργανώσεις και προσεγγίζει το Ιράν, τον μεγάλο αντίπαλο του Ριάντ στη μάχη για επιρροή στην περιοχή. Η Ντόχα αρνείται τις κατηγορίες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ,REUTERS

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή