Στα «χαρακώματα» Κυβέρνηση – Δικαιοσύνη για τα πόθεν έσχες των δικαστών

Στα «χαρακώματα» Κυβέρνηση – Δικαιοσύνη για τα πόθεν έσχες των δικαστών

4' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα αντιπαράθεση ξέσπασε μεταξύ κυβέρνησης και Δικαιοσύνης, αυτή τη φορά με αφορμή το νόμο περί πόθεν έσχες των δικαστικών λειτουργών. Χθες, ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, Νίκος Σακελλαρίου, κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης της Ενώσεως Εισαγγελέων, κατήγγειλε τον Σταύρο Κοντονή, για ωμή παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης, μετά την κριτική που άσκησε ο τελευταίος για την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ, σχετικά με τον νόμο περί πόθεν έσχες των δικαστικών λειτουργών.

Συγκεκριμένα, ο κ. Σακελλαρίου που ήταν παρών στη γενική συνέλευση των εισαγγελέων ως προσκεκλημένος, αμέσως μετά την ομιλία του υπουργού έλαβε το λόγο και μίλησε ευθέως για «ωμή παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης από τον υπουργό», σημειώνοντας ότι το σχετικό θέμα με το πόθεν έσχες των δικαστικών είναι ακόμα σε εκκρεμότητα στο ανώτατο δικαστήριο.

Κριτική και μάλιστα έντονη ασκήθηκε στον κ. Κοντονή και από τον πρόεδρο της Ενώσεως Εισαγγελέων Δημήτρη Ασπρογέρακα σχετικά με όσα ο υπουργός ανέφερε για καθυστερημένη έκδοση του βουλεύματος για τα στημένα από το Συμβούλιο Εφετών, ενώ ο εφέτης Νίκος Σαλάτας, που εκπροσώπησε στη συνέλευση την Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων, αναφερόμενος στην κριτική του υπουργού σχετικά με τις ανακοινώσεις των δικαστικών ενώσεων επί διαφόρων θεμάτων – πέραν των αρμοδιοτήτων τους – αφού δέχθηκε την κριτική ανέφερε με νόημα πως «δεν μπορεί ο υπουργός να έρχεται για να μας μαλώσει».

Ο κ. Κοντονής στην ομιλία του αναφέρθηκε εκτενώς στο έργο της κυβέρνησης για στήριξη της δικαιοσύνης και των δικαστών και άσκησε κριτική τόσο στο ΣτΕ για την απόφαση περί πόθεν έσχες όσο και στις δικαστικές ενώσεις για τις κατά καιρούς ανακοινώσεις τους, όσο και σε δικαστές που μετείχαν στην έκδοση του βουλεύματος για τα στημένα, λαμβάνοντας θέση ότι το εν λόγω βούλευμα εκδόθηκε με καθυστέρηση ενός και πλέον έτους.

Μετά την αντιπαράθεση ο υπουργός Δικαιοσύνης δήλωσε: «Σε μια ευνομούμενη πολιτεία οφείλουν όλοι και πρώτοι όσοι λαμβάνουν αποφάσεις, είτε πολιτικοί είτε δικαστές, να ελέγχονται ως προς τα εισοδήματα και τα περιουσιακά τους στοιχεία».

Παράλληλα, ο κ. Κοντονής προσέθεσε: «Σε σχέση με την αναιτιολόγητη επίθεση του προέδρου του ΣτΕ στο πρόσωπό μου σχετικά με τα παραπάνω αυτονόητα δεν θα κάνω κανένα περαιτέρω σχόλιο. Άλλωστε και οι κρίνοντες κρίνονται και κρίνονται τόσο για τις αποφάσεις τους όσο και για τις δημόσιες τοποθετήσεις τους».

Τζανακόπουλος: Η Δικαιοσύνη τσακώθηκε μόνη της

Για το θέμα τοποθετήθηκε σήμερα και ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.

«Με βάση όσα παρακολουθήσαμε χθες μένει μια αίσθηση ότι η Δικαιοσύνη τσακώθηκε μόνη της» είπε ο κ. Τζανακόπουλος σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ και πρόσθεσε πως του έκανε πραγματικά πολύ μεγάλη έκπληξη ο τρόπος με τον οποίο παρενέβη ο πρόεδρος του ΣτΕ.

Αλλο ζήτημα είναι ο σεβασμός στις αποφάσεις και η δεσμευτικότητα της Δικαιοσύνης και άλλο η κριτική που μπορεί να ασκήσει κανείς, δήλωσε ο κ. Τζανακόπουλος.

Σχολίασε παράλληλα πως δεν καταλαβαίνει γιατί θεωρείται παρέμβαση μια άποψη ότι και οι δικαστές πρέπει να υπάγονται στη διαδικασία ηλεκτρονικής κατάθεσης του «πόθεν έσχες» ενώ επεσήμανε πως του έκανε εντύπωση πώς διαχειρίστηκε το θέμα χτες και ο πρόεδρος του ΣτΕ και άλλοι εκπρόσωποι της Δικαιοσύνης.

Ο κ. Τζανακόπουλος τόνισε γενικότερα πως το να λέει κανείς ότι η κυβέρνηση προχωρά σε παρεμβάσεις είναι τουλάχιστον αστείο.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι «η Δικαιοσύνη οφείλει να κάνει -και κάνει- τη δουλειά της, από την άλλη η κυβέρνηση οφείλει να προτείνει νομοσχέδια στο κοινοβούλιο, να σχεδιάζει την πολιτική της και αυτό να γίνεται στη βάση της έννομης τάξης. Οι ρόλοι είναι διακριτοί, οι αποστολές είναι διακριτές, βρισκόμαστε σε ένα κράτος δικαίου, το σεβόμαστε όλοι το κράτος δικαίου, από εκεί και πέρα η δικαιοσύνη είναι δικαιοσύνη και η πολιτική είναι πολιτική».

Κοντονής: Ο πρόεδρος του ΣτΕ ξεπέρασε κάθε όριο

«Είναι αναφαίρετο δικαίωμα των πολιτών η κριτική των δικαστικών αποφάσεων» δήλωσε σήμερα ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, μιλώντας στο «Πρακτορείο 104,9 fm».

«Ένας πολίτης, είτε είναι υπουργός ή ένας οποιοσδήποτε πολίτης, δεν δικαιούται να έχει γνώμη για μια απόφαση που εξέδωσε ένα δικαστήριο;» διερωτήθηκε ο κ. Κοντονής, υπογραμμίζοντας πως «ρόλος της κυβέρνησης είναι να προστατεύσει τους θεσμούς και πρώτα και κύρια το κύρος της Δικαιοσύνης στα μάτια των πολιτών».

Σε ό,τι αφορά τις αιτιάσεις, που διατύπωσε σε βάρος του ο κ. Σακελλαρίου περί «ωμής παρέμβασης στη Δικαιοσύνη», ο κ. Κοντονής απάντησε: «Νομίζω ότι ο πρόεδρος του ΣτΕ ξεπέρασε κάθε όριο χθες με αυτή την ακραία και άδικη φρασεολογία. Αδικεί και τον ίδιο και τον θεσμό που υπηρετεί».

«Στις διατάξεις του πόθεν έσχες δεν πρέπει να εμφιλοχωρούν εξαιρέσεις», συνέχισε, εξηγώντας ότι «δεν γίνεται να προχωρήσει αυτή η κοινωνία με εξαιρέσεις, διότι τότε καταστρατηγείται κάθε κανόνας ισονομίας».

«Δεν γίνεται να υποχρεούται κάποιος να δηλώνει εισοδήματα και χρήματα, τα οποία έχει στους λογαριασμούς των τραπεζών και να μην υποχρεούται να δηλώσει χρήματα ή άλλα τιμαλφή, που έχει σε μία θυρίδα τράπεζας. Ειλικρινά γι αυτόν τον λόγο επανήλθα […] Όταν οι πολίτες βλέπουν ότι για θέματα, που τους αφορούν, οι δικαστές χρησιμοποιούν δύο μέτρα και δύο σταθμά, τότε ο θεσμός φθείρεται και η εμπιστοσύνη των πολιτών στη Δικαιοσύνη απομειούται» επισήμανε ο κ. Κοντονης.

Σχολιάζοντας τις ανακοινώσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης με αφορμή την αντιπαράθεση ο κ. Κοντονής έκανε λόγο για «πολιτικά παιχνίδια που παίζει η Νέα Δημοκρατία, που έφεραν τη χώρα εδώ που την έφεραν», ενώ για την ουσία της αντιπαράθεσης παρατήρησε:

«Ποια είναι η χειραγώγηση; Η κυβέρνηση έχει καταθέσει την πρότασή της και την εντονότατη διαφωνία της για το θέμα -εδώ και τρεις μήνες τουλάχιστον- ότι το πόθεν έσχες των δικαστών δεν πρέπει να περιλαμβάνει εξαιρέσεις, γιατί αν έχουμε έναν επίορκο δικαστή -υπάρχουν και τέτοιοι και έχουν δικαστεί από τη δικαιοσύνη στο παρελθόν- ο οποίος, για να διαφύγει τον έλεγχο για χρήματα τα οποία παράνομα λαμβάνει, αντί να τα βάλει σε έναν λογαριασμό που ελέγχεται, τα βάλει σε μία θυρίδα τράπεζας, τότε καταστρατηγείται ο νόμος».

 

 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή