Οι πρώτοι άνθρωποι μετανάστευσαν από την Αφρική πολύ πιο νωρίς απ’ ότι φανταζόμασταν

Οι πρώτοι άνθρωποι μετανάστευσαν από την Αφρική πολύ πιο νωρίς απ’ ότι φανταζόμασταν

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Όπως γνωρίζουμε από την παράδοση, η ιστορία των σύγχρονων ανθρώπων ή αλλιώς Homo Sapiens ξεκινά από την Αφρική, το μέρος στο οποίο εξελίχθηκαν και απ’ όπου μετανάστευσαν για την Ασία, πριν 60.000 περίπου χρόνια. Η ιστορία είναι γνωστή με το όνομα «μοντέλο πέρα από την Αφρική». Σήμερα όμως οι ερευνητές εξετάζουν εις βάθος αυτή την εκδοχή.

Το περιοδικό Science δημοσίευσε έρευνα, στην οποία παρουσιάζονται πρόσφατες μελέτες των ειδικών στο θέμα των μεταναστευτικών ροών από την Αφρική. Η δεκαετής αυτή μελέτη αποκαλύπτει πως τα μεταναστευτικά κύματα ξεκίνησαν από την Αφρική πριν 120.000 χρόνια, καθώς πρόσφατα βρέθηκαν απολιθώματα στην νότια και κεντρική Κίνα που χρονολογούνται μεταξύ 70.000 με 120.000 έτη πριν.

Οι πρώτοι άνθρωποι μετανάστευσαν από την Αφρική πολύ πιο νωρίς απ’ ότι φανταζόμασταν-1

Η παραπάνω θεωρία δεν είναι εντελώς ανακριβής. Οι πρώτοι μετανάστες πιθανόν να ήταν μικρές ομάδες τροφοσυλλεκτών. «Η τελευταία μεταναστευτική κίνηση «πέρα από την Αφρική» πιθανόν να συνέβη πριν από 60.000 έτη περίπου», δηλώνει ο Michael Petraglia, ένας από τους συνεργάτες της μελέτης και ερευνητής στο Ινστιτούτο Max Planck για την Επιστήμη της Ιστορίας του Ανθρώπου.

Υπάρχουν επίσης αποδείξεις πως οι σύγχρονοι άνθρωποι διασταυρώθηκαν με τους Νεάντερνταλ ή τους Ντενίσοβαν, οι οποίοι πρόσφατα συγκαταλέχθηκαν στους συγγενείς του ανθρώπινου είδους, ή ακόμη και με άλλες φυλές ανθρώπων. Η διαπίστωση αυτή αποδεικνύει πως η φυλή του Homo Sapiens έτυχε να συμπίπτει και να αναμειγνύεται και με άλλες φυλές στην Ασία.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η πολύπλοκη ιστορία της εξέλιξης των ανθρώπων υποδηλώνει πως πρέπει να γίνουν περισσότερες έρευνες σε μέρη της Ασίας που δεν έχουν ακόμη μελετηθεί και να δημιουργηθεί παράλληλα και ένα πιο ολοκληρωμένο μοντέλο που θα παρουσιάζει τη διασπορά των σύγχρονων ανθρώπων.     

«Πράγματι, αυτό που παρατηρούμε από το ιστορικό μετανάστευσης των λαών είναι ότι οι λεγόμενοι ''σύγχρονοι άνθρωποι'' δεν μετανάστευσαν μόνο σε μια μεταβατική χρονική περίοδο από τη δύση προς την ανατολή», είπε χαρακτηριστικά ο Christopher Bae, συνεργάτης στην έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Χαβάης.  

Πηγή: Quartz, Επιμέλεια κειμένου: Κατερίνα Σωτηροπούλου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή