ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ενημερώνει τη Βουλή ο Κοτζιάς για την επίσκεψη Ερντογάν

ΓΙΩΡΓΟΣ Σ. ΜΠΟΥΡΔΑΡΑΣ

Τα μέλη της Επιτροπής Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής προγραμματίστηκε να ενημερώσει την προσεχή Πέμπτη ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς «για την επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν».

Η σύγκληση της συνεδρίασης ανακοινώθηκε σήμερα το μεσημέρι, επισήμως ως αποτέλεσμα πρωτοβουλίας του κ. Κοτζιά, αφού σημειώνεται ότι θα πραγματοποιηθεί «σύμφωνα με το άρθρο 36 παρ. 5 του Κανονισμού της Βουλής». Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το άρθρο αυτό, οι Επιτροπές «συγκαλούνται πάντοτε σε συνεδρίαση όταν το ζητήσει η κυβέρνηση. Οι Υπουργοί» σημειώνεται χαρακτηριστικά, «οφείλουν να ενημερώνουν με δική τους πρωτοβουλία την Επιτροπή για θέματα της αρμοδιότητάς τους, τουλάχιστον δύο φορές σε κάθε Σύνοδο».

Ωστόσο, αξιοσημείωτο είναι πως τη σύγκληση της Επιτροπής για το ίδιο θέμα ζήτησε και ο βουλευτής της ΝΔ και Τομεάρχης Εξωτερικών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γ. Κουμουτσάκος. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, στην επιστολή του που απέστειλε σήμερα το πρωί προς τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Κ.Δουζίνα, ο κ. Κουμουτσάκος μεταξύ άλλων αναφέρει:

«Η μετά από 65 χρόνια επίσκεψη Προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας στη χώρα μας ολοκληρώθηκε χωρίς να αποτελέσει, δυστυχώς, σημείο θετικής επανεκκίνησης για τη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, όπως όλοι θα επιθυμούσαμε. Περισσότερο τραυμάτισε παρά θεράπευσε. Άφησε πίσω της έντονο προβληματισμό και πολλά σοβαρά ερωτήματα για το αποτέλεσμα και τις επιπτώσεις της στις σχέσεις μας με την Τουρκία. Τα επόμενα βήματα θα είναι λοιπόν κρίσιμα. Πόσο μάλλον που εκ των πραγμάτων αυτά θα γίνουν σε περιβάλλον γενικευμένης αβεβαιότητας στην περιοχή μας και διαρκών τριβών στις σχέσεις Τουρκίας - Ευρώπης». Τέλος, ο κ. Κουμουτσάκος εκφράζει την εκτίμηση ότι «η ενημέρωση αυτή και η συζήτηση που θα επακολουθήσει θα συμβάλουν στην καλύτερη προετοιμασία της από εδώ και πέρα ακολουθητέας πολιτικής της χώρας μας».

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ