Είναι ο Ντόναλντ Τραμπ το επόμενο fashion icon;

Είναι ο Ντόναλντ Τραμπ το επόμενο fashion icon;

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί να μην είναι προφανές, αλλά ορισμένες από τις πλέον αξιοσέβαστες εκδόσεις για τη μόδα εκτιμούν πως, ναι, ο σημερινός Πρόεδρος των ΗΠΑ επηρεάζει τη μόδα (αν και δεν είναι στις προθέσεις του).

Στον ιστότοπο Inquirer αναφέρεται ότι μία από τους μεγαλύτερους ειδικούς του πλανήτη όσον αφορά τις μελλοντικές τάσεις στη μόδα, η Ολλανδή Lidewij Edelkoort – την οποία, κάποτε το Time είχε κατατάξει ανάμεσα στα 25 πρόσωπα με τη μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο της μόδας -, σε μελέτη της, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η επίδραση του Ντόναλντ Τραμπ στις μακροσκοπικές τάσεις είναι ισχυρότατη. Και οι μακροσκοπικές τάσεις – η μεγάλη εικόνα, δηλαδή – δίνουν τις τάσεις σε μικροσκοπικό επίπεδο, τις οποίες οι σχεδιαστές χρησιμοποιούν ως θέματα για τις δημιουργίες τους.

Όμως, όπως εξηγεί η βρετανική The Independent, η επιρροή του Τραμπ δεν είναι για τους λόγους που μπορεί να φαντάζεστε. Στην περίπτωσή του, είναι η συμπεριφορά του στις γυναίκες που έχει εγκαινιάσει μια νέα εποχή στη μόδα!

Χρόνια πολλά πριν εκλεγεί Πρόεδρος των ΗΠΑ, τα σεξιστικά – ορισμένοι θα πουν «μισογυνικά» – σχόλια του Τραμπ έδιναν τροφή σε ΜΜΕ και μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τράβηξε την προσοχή για τον τρόπο με τον οποίο αναφέρθηκε υποτιμητικά σε γυναίκες, από μια πρώην Μις Υφήλιο έως τη Σερ. Η ημέρα ορκωμοσίας του πυροδότησε την Πορεία των Γυναικών, το 2016, τη μεγαλύτερη διαδήλωση διαμαρτυρίας των τελευταίων χρόνων στις ΗΠΑ. Στην ουσία, λόγω Ντόναλντ Τραμπ αναζωπυρώθηκε η φωτιά της «χειραφέτησης των γυναικών» σε όλο τον κόσμο, κάτι που θυμίζει τις δεκαετίες του ’70 και ’80.

Η Annika Moller Henry, μάνατζερ για τις τάσεις και τα χρώματα στον κορυφαίο δανέζικο οίκο μόδας Vero Moda, υποστηρίζει ότι η συμπεριφορά του Τραμπ έχει ως αποτέλεσμα να δίνουν οι σημερινές τάσεις στη γυναικεία μόδα έμφαση σε «υπογραμμισμένους ώμους, υπερβολή στα μανίκια, power suits (ρούχα που δίνουν την εντύπωση κάποιου σημαντικού και με εμπιστοσύνη στον εαυτό του), επικέντρωση στη μέση και άλλα χαρακτηριστικά που επικαλούνται τη women power.

Επιπλέον, ο Πρόεδρος Τραμπ έχει πιστωθεί με την αναγέννηση του ροζ – το οποίο έγινε εξαιρετικά δημοφιλές λόγω της Πορείας των Γυναικών, το 2016 – και το οποίο είναι, σύμφωνα με τη Moller Henry, «ξανά στη μόδα, σε όλες τις αποχρώσεις του, σε συνδυασμό με πορτοκαλί, λιλά ελεκτρίκ, και το μπλε του τζην».

Τα πράγματα έχουν αλλάξει. «Η έννοια εμβληματική φιγούρα στον κόσμο της μόδας αμφισβητείται, καθώς μεγάλης εμβέλειας πολιτικά πρόσωπα επηρεάζουν τη μόδα μέσω των πιστεύω τους αντί με το στυλ τους» τονίζει η Chrissy Hilton-Gee του Trendstop.

 

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή