Οι πυρκαγιές της Καλιφόρνιας ξεπέρασαν σε έκταση τη Νέα Υόρκη και τη Βοστόνη μαζί

Οι πυρκαγιές της Καλιφόρνιας ξεπέρασαν σε έκταση τη Νέα Υόρκη και τη Βοστόνη μαζί

3' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι πυροσβέστες δίνουν μάχη για να περιορίσουν την μεγαλύτερη από τις έξι πυρκαγιές που πλήττουν τη νότια Καλιφόρνια, την πυρκαγιά «Thomas», η οποία ενώ είχε μειωθεί κατά 15%, «φούντωσε» και πάλι την Κυριακή κατά 10%.

Καλύπτοντας 920.000 στρέμματα, η πυρκαγιά «Thomas» συγκαταλέγεται πλέον στις πέντε πιο μεγάλες της σύγχρονης ιστορίας της Καλιφόρνιας, με τις φωτιές να καίνε συνολικά μία έκταση μεγαλύτερη από αυτή της Νέας Υόρκης και της Βοστόνης μαζί.

Οι έντονοι άνεμοι και οι συνθήκες ξηρασίας δεν ευνοούν την εξάλειψη της φωτιάς, ενώ δεν υπάρχει πρόβλεψη για βροχή, τουλάχιστον για τις επόμενες δέκα μέρες.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει μετεωρολόγος του CNN, οι άνεμοι «Santa Ana» πρόκειται να μειωθούν μέχρι την Τρίτη, αλλά προβλέπεται ότι θα πνέουν 40-55 μίλια (63 -88 χλμ.) ανά ώρα, τη Δευτέρα. Η πόλη της Βεντούρα, καθώς και οι γύρω περιοχές, βρίσκονται στο έλεος της φωτιάς, με τις θερμοκρασίες να κυμαίνονται από 78 έως 82 βαθμούς, καθώς η υγρασία εξακολουθεί να πέφτει κάτω από το 10% .

Όπως δήλωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στη Βεντούρα και το Λος Άντζελες έχει επεκταθεί μέχρι το βράδυ της Δευτέρας, κάτι που σημαίνει ότι αναμένονται ευνοϊκές συνθήκες για την επέκταση της φωτιάς, εξαιτίας των ισχυρών ανέμων και των χαμηλών επιπέδων υγρασίας.

Επιπλέον, η πυρκαγιά προκαλεί ανά διαστήματα διακοπές ρεύματος στην περιφέρεια της Σάντα Μπάρμπαρα και οι αρχές της Νότιας Καλιφόρνιας αναφέρουν, ότι οι διακοπές σε συνδυασμό με την υπέρταση ρεύματος μπορούν ενδεχομένως να επηρεάσουν πάνω από 85.000 πολίτες, με 2.432 από αυτούς να μην έχουν ρεύμα μέχρι τις 9 π. μ. (παγκόσμια συντονισμένη ώρα) της Κυριακής.

Στο μεταξύ, στις περιοχές της Βεντούρα και της Σάντα Μπάρμπαρα, 94.607 άνθρωποι τράπηκαν σε αναγκαστική εκκένωση των οικιών τους μετά από εντολή, δήλωσε ο σερίφης της κομητείας της Βεντούρα στο CNN.

Όσον αφορά τα σχολεία, το Γραφείο Υπηρεσιών Έκτακτης Ανάγκης της Σάντα Μπάρμπαρα ανακοίνωσε με tweet ότι 19 από τις 20 σχολικές μονάδες θα κλείσουν, ενώ όλα τα σχολεία στα νότια της πόλης θα παραμείνουν κλειστά μέχρι και το τέλος της εβδομάδας.

Η πυρκαγιά «Thomas» έχει αφήσει μέχρι στιγμής ένα θύμα στο πέρασμα της, μία 70χρονη γυναίκα από τη Σάντα Πάολα, η οποία σύμφωνα με εκτιμήσεις των αρχών, πέθανε από ατύχημα στην προσπάθειά της να ξεφύγει από τις φλόγες. Η σωρός της βρέθηκε την Τετάρτη.

Τα έξι μέτωπα της φωτιάς

– Πυρκαγιά «Thomas»: Από το βράδυ της Κυριακής έχει κάψει 920.000 στρέμματα, με μόνο το 10% της έκτασης αυτής να έχει σβηστεί. Ξεκίνησε την Δευτέρα στην περιοχή της Βεντούρα και από τότε έχει επεκταθεί μέχρι την περιφέρεια της Σάντα Μπάρμπαρα. Η πυρκαγιά αυτή ξεπέρασε την «Matilija» του 1932, η οποία είχε κάψει 880.000 στρέμματα. Έτσι, καθίσταται η μεγαλύτερη φωτιά που έχει καταγραφεί ποτέ στην Βεντούρα , σύμφωνα με την CalFire. Μάλιστα, ο σερίφης της κομητείας δήλωσε στο CNN, πως η πυρκαγιά «Thomas» έχει καταστρέψει 790 οικοδομήματα και έχει προκαλέσει ζημιές σε 191, ενώ τα έξοδα από τις προσπάθειες της πυροσβεστικής ανέρχονταν στα 34 εκατ. δολάρια, μέχρι το βράδυ της Κυριακής.  

– Πυρκαγιά «Creek»: Η δεύτερη μεγαλύτερη φωτιά που έλαβε χώρα την Τρίτη στο γειτονικό Λος Άντζελες, έχει κάψει 62.476 στρέμματα, ενώ ελαττώθηκε κατά 95% .

– Πυρκαγιά «Rye»: Ξέσπασε την Τρίτη στο Λος Άντζελες και από τότε έχει κάψει 24.196 στρέμματα. Η πυροσβεστική έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο, σβήνοντας το 93% της έκτασης της φωτιάς.

– Πυρκαγιά «Lilac»: Κινούμενη με γρήγορους ρυθμούς, κατέστρεψε 16.400 στρέμματα γης από την Πέμπτη στην περιφέρεια του Σαν Ντιέγκο. Οι πυροσβέστες ανέκτησαν τον έλεγχο της, ενώ την έχουν περιορίσει κατά 75%.

– Πυρκαγιά «Skirball»: Ξέσπασε την Τετάρτη στο Λος Άντζελες και έχει κάψει 1.688 στρέμματα, ενώ έχει σβηστεί κατά 85%.

– Πυρκαγιά «Liberty»: Η φωτιά στην περιοχή του Riverside έκαψε 1.200 στρέμματα από την Πέμπτη, όπου ξέσπασε. Έχει σβηστεί εξ’ ολοκλήρου, οι αρχές ωστόσο βρίσκονται σε επιφυλακή λόγω των σφοδρών ανέμων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή