Ανακαλείται βρεφικό γάλα «ύποπτο» για σαλμονέλα

Ανακαλείται βρεφικό γάλα «ύποπτο» για σαλμονέλα

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην ανάκληση 51 παρτίδων βρεφικού γάλακτος Frezylac, οι οποίες είχαν παραχθεί στο εργοστάσιο της εταιρείας Lactalis στη Γαλλία μετά τις 15 Φεβρουαρίου του 2017, προχωρεί ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων. Ο ΕΟΦ συνιστά στους καταναλωτές-γονείς, που έχουν προμηθευτεί τα εν λόγω προϊόντα, να μην τα χρησιμοποιήσουν και να επικοινωνήσουν με τον παιδίατρό τους προκειμένου να τους συστήσει εναλλακτικό σκεύασμα. Η λίστα με τις «ύποπτες παρτίδες» βρεφικού γάλακτος είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα του ΕΟΦ (https://www.eof.gr/c/document_library/get_file? uuid=e3ea86e1-d9e1-446c-80f8-0d151e76f5d9&groupId=12225).

Η ανάκληση γίνεται έπειτα από ανακοίνωση των γαλλικών αρχών για περιστατικά σαλμονέλωσης τα οποία συνδέονται με προϊόντα που είχαν παραχθεί στο συγκεκριμένο εργοστάσιο. Σύμφωνα με τον ΕΟΦ, το μέτρο της ανάκλησης είναι προσωρινό για προληπτικούς λόγους μέχρι να ολοκληρωθεί η διερεύνηση της υπόθεσης. Σε ανακοίνωσή της η εταιρεία Frezyderm, η οποία εισάγει το βρεφικό γάλα Frezylac, διαβεβαιώνει ότι καμία από τις παρτίδες βρεφικού γάλακτος που έχει εισαγάγει και διακινήσει το 2017 «δεν έχει εμφανίσει το παραμικρό πρόβλημα ούτε έχει κινήσει έστω και την παραμικρή υποψία υπάρξεως του βακτηρίου της σαλμονέλας». Σημειώνει δε ότι όλες οι παρτίδες έχουν ελεγχθεί και κατά την εισαγωγή τους από ανεξάρτητο εργαστήριο και έχουν υποβληθεί σε φυσικοχημικό και μικροβιολογικό έλεγχο. Ωστόσο, τονίζει ότι σεβόμενη την ανησυχία του κοινού και προς διευκόλυνση των ελέγχων των αρμόδιων αρχών, ανακαλεί από τα δίκτυά της προληπτικά τις «ύποπτες παρτίδες». Η εταιρεία αναμένεται να ανακοινώσει οδηγίες ανάκλησης για τους καταναλωτές.

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος έχει από χθες ενημερώσει σχετικά με την ανάκληση όλα τα φαρμακεία. Οπως δήλωσε ο πρόεδρος του συλλόγου Κυριάκος Θεοδοσιάδης, «η κατάσταση αυτή αναδεικνύει ότι το βρεφικό γάλα δεν είναι οποιοδήποτε προϊόν. Οι συνθήκες παραγωγής και διακίνησής του είναι τέτοιες που το καθιστούν ιδιαίτερα ευαίσθητο στη διάθεσή του, ειδικά εφόσον τελικοί αποδέκτες είναι βρέφη ημερών ή και μηνών».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή