Πρόταση Τουσκ για προσφυγικό: Τέλος στην κατανομή προσφύγων βάσει υποχρεωτικών ποσοστώσεων

Πρόταση Τουσκ για προσφυγικό: Τέλος στην κατανομή προσφύγων βάσει υποχρεωτικών ποσοστώσεων

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία πρόταση-«βόμβα» για το προσφυγικό η οποία εάν εφαρμοστεί θα έχει μεγάλες επιπτώσεις σε Ελλάδα και Ιταλία, δύο χώρες στις οποίες έχει πέσει το βάρος της προσφυγικής κρίσης ετοιμάζεται να θέσει στους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.

Το σχέδιο της Ε.Ε. για κατανομή των προσφύγων στα κράτη-μέλη βάσει υποχρεωτικών ποσοστώσεων υπήρξε διχαστικό και αναποτελεσματικό, υποστηρίζει σε επιστολή του προς τους  Ευρωπαίους ηγέτες -ενόψει της συνόδου κορυφής την Πέμπτη- ο Ντόναλντ Τουσκ, σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Guardian.

Ο Τουσκ, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, θα ορίσει προθεσμία έξι μηνών στους ηγέτες της Ε.Ε. προκειμένου να καταλήξουν σε ομόφωνη συμφωνία για μεταρρυθμίσεις του ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου. Εάν ωστόσο αυτό δεν καταστεί δυνατό ο ίδιος θα καταθέσει εναλλακτικές προτάσεις. Η αναφορά αυτή θα μπορούσε να παραπέμπει και σε κατάργηση των υποχρεωτικών ποσοστώσεων τις οποίες αρνούνται να υλοποιήσουν η Ουγγαρία, η Πολωνία και η Τσεχία, με αποτέλεσμα να έχουν παραπεμφθεί στο ευρωπαϊκό δικαστήριο από την Κομισιόν. Πάντως, δεν αποκλείεται στην περίπτωση αυτή ο Τουσκ να βρεθεί αντιμέτωπος με αντιδράσεις από άλλα όργανα της Ε.Ε. μεταξύ των οποίων και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο σκεπτικισμός του Τουσκ σχετικά με την προοπτική της ομοφωνίας είναι έκδηλος εδώ και μήνες. Τον Οκτώβριο είχε δηλώσει ότι οι υποχρεωτικές ποσοστώσεις είχαν σαν αποτέλεσμα να προκληθεί μια μόνιμη διαμάχη μεταξύ των κρατών-μελών. Σύμφωνα μάλιστα με το δημοσίευμα, μέσω της επιστολής ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα καλέσει τις κυβερνήσεις να αναλάβουν τις ευθύνες τους παρά να αφήσουν τις Βρυξέλλες να ορίσουν τον ρυθμό για τη διαχείριση της πολιτικής για το μεταναστευτικό.

«Μόνο τα κράτη-μέλη μπορούν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τη μεταναστευτική κρίση», αναφέρεται στην επιστολή του Τουσκ ενώ επισημαίνεται ότι «ο ρόλος της Ε.Ε. είναι να προσφέρει την πλήρη στήριξή της με κάθε δυνατό τρόπο για να βοηθήσει τα κράτη-μέλη αλλά η Ε.Ε. δεν έχει ούτε την ικανότητα αλλά ούτε και τις νομικές δυνατότητες να αντικαταστήσει τα κράτη-μέλη».

Σύμφωνα με διπλωμάτη της ΕΕ, ορισμένα κράτη μέλη έχουν εκφράσει την έκπληξή τους για την επιστολή του Τουσκ «επειδή δεν φαίνεται να είναι σε αρμονία» με την εργασία που ανέλαβαν οι υπουργοί εσωτερικών που εργάζονται στον φάκελο με θέμα την προσφυγική κρίση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή