ΗΠΑ: Καμένες εκτάσεις όσο το μέγεθος της Ν. Υόρκης

ΗΠΑ: Καμένες εκτάσεις όσο το μέγεθος της Ν. Υόρκης

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ. Τη δεύτερη εβδομάδα πύρινης κόλασης διανύει η νότια Καλιφόρνια, τη στιγμή που οι προβλέψεις για τον περιορισμό των πύρινων μετώπων είναι δυσοίωνες.

Η φωτιά «Τόμας» συνεχίζει να μαίνεται στις κομητείες Βεντούρα και Σάντα Μπάρμπαρα, περίπου 100 μίλια βορειοδυτικά του Λος Aντζελες. Οι εκτιμήσεις των εμπειρογνωμόνων υπολογίζουν πως η πυρκαγιά έχει κατακάψει, μέχρι στιγμής, περισσότερα από 1.000 κτίρια και εκτάσεις που ξεπερνούν και την πόλη της Νέας Υόρκης και έχουν εμβαδόν περίπου 930.000 στρέμματα. Η ανεξέλεγκτη μανία των πυρκαγιών έχει προκληθεί από την πνοή ισχυρών ανέμων, την ανομβρία και την ξερή βλάστηση δεκαετιών.

Στην κομητεία Σάντα Μπάρμπαρα, οι Αρχές έδωσαν εντολή σε δεκάδες χιλιάδες πολίτες να εκκενώσουν τις παραθαλάσσιες περιοχές Μοντεσίτο και Σάμερλαντ. «Οι άνεμοι είναι ασταθείς και απρόβλεπτοι προς το παρόν», δήλωσε ο επικεφαλής του πυροσβεστικού σώματος της κομητείας Μάικ Ελιασον. Το πυροσβεστικό σώμα της Καλιφόρνιας αναφέρει πως περίπου 6.400 πυροσβέστες έχουν ριχτεί στη μάχη κατά των πυρκαγιών. Ο κυβερνήτης Τζέρι Μπράουν εξέτασε τις καταστροφές που προήλθαν από την πυρκαγιά «Τόμας» και επέστησε την προσοχή πως η κατάσταση που επικρατεί τείνει να «θεωρείται φυσιολογικό φαινόμενο».

Το Μοντεσίτο είναι απομονωμένη περιοχή στην οποία διαμένουν αρκετοί διάσημοι, όπως η Οπρα Γουίνφρεϊ και ο ηθοποιός Ρομπ Λόου. Η γνωστή τηλεπαρουσιάστρια Ελεν Ντε Τζένερις έγραψε στο Twitter πως «το σπίτι μας απειλήθηκε να καεί ολοσχερώς» και ευχαρίστησε τους γείτονες και τους πυροσβέστες για την πολύτιμη βοήθεια που προσέφεραν ώστε να σωθεί.

Τη συγκεκριμένη εποχή του χρόνου, οι πυρκαγιές δεν αποτελούν συνηθισμένο φαινόμενο για τη νότια Καλιφόρνια, ωστόσο δεν αποκλείεται να εκδηλωθούν σε περίπτωση που η ανομβρία και η ξερή βλάστηση συνδυαστούν με τους ανέμους «Σάντα Αννα».

Υπό έλεγχο

Στο Σαν Ντιέγκο και σε άλλες κομητείες του Λος Αντζελες, οι πυρκαγιές έχουν τεθεί υπό έλεγχο σε σημαντικό βαθμό, χάρη στον αδιάκοπο αγώνα χιλιάδων πυροσβεστών. Η πυρκαγιά που έχει εκδηλωθεί στη κομητεία Βεντούρα θεωρείται η πέμπτη μεγαλύτερη φωτιά στην ιστορία της Καλιφόρνιας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή