Συζήτηση προϋπολογισμού με «παράλληλους μονολόγους»

Συζήτηση προϋπολογισμού με «παράλληλους μονολόγους»

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τους γνωστούς «παράλληλους μονολόγους», οι οποίοι παραδοσιακά καταγράφονται σε αντίστοιχες περιστάσεις, ετησίως, άρχισε χθες το απόγευμα στη Βουλή η διαδικασία συζήτησης του προϋπολογισμού για το έτος 2018. Η κυβέρνηση, υπεραμυνόμενη των επιλογών της, εστιάζει την επιχειρηματολογία της στο ότι ο υπό συζήτηση είναι προϋπολογισμός εξόδου από τα μνημόνια. Στον αντίποδα, η αντιπολίτευση την καταγγέλλει όχι μόνο για συνεχιζόμενη υπερφορολόγηση, αλλά και πως έχει δεσμεύσει τη χώρα και την ελληνική οικονομία, μέσω των συμφωνιών της με τους θεσμούς, σε διαρκή λιτότητα για τα προσεχή χρόνια.

Διαδικαστικά, δύο είναι τα «νέα» χαρακτηριστικά της φετινής διαδικασίας: Πρώτον, ότι οι συνεδριάσεις άρχισαν χωρίς να είναι παρών ο υπουργός Οικονομικών, καθώς ο κ. Τσακαλώτος βρίσκεται σε προγραμματισμένο ταξίδι στις Ηνωμένες Πολιτείες. Δεύτερον, ότι η κοινοβουλευτική διαδικασία θα διακοπεί αύριο το βράδυ, προκειμένου να αρχίσει εκ νέου την προσεχή Δευτέρα και να ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Τρίτης 19 Δεκεμβρίου. Αιτίες της διακοπής είναι η απουσία του πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής και το συνέδριο της Ν.Δ.

Στην τοποθέτησή του ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Δημ. Βέττας, αφενός επέλεξε να «απαντήσει» στην κριτική που ασκεί η αντιπολίτευση και αφετέρου να προσδώσει βαρύτητα στην «κοινωνική διάσταση» της ακολουθούμενης οικονομικής πολιτικής, μιλώντας για τα σχολικά γεύματα, την ίδρυση νέων βρεφονηπιακών σταθμών και τα επιδόματα. Ο προϋπολογισμός εφαρμόζει την αποτυχημένη συνταγή της υπερφορολόγησης: «Το μόνο σας “αξίωμα” είναι φόροι παντού», είπε ο εισηγητής της Ν.Δ. κ. Ν. Δένδιας και πρόσθεσε: «Ο προϋπολογισμός είναι απολύτως άδικος κοινωνικά. Εχετε ισοπεδώσει τους πάντες και ιδιαίτερα τα χαμηλά κοινωνικά στρώματα. Εχετε προκαλέσει μεγάλη ζημιά στην οικονομία της χώρας». Σε ανάλογους τόνους κινήθηκαν και οι εισηγητές των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή