Διαδήλωση κατά των εξώσεων στο Πεκίνο

Διαδήλωση κατά των εξώσεων στο Πεκίνο

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΕΚΙΝΟ. Δεκάδες πολίτες διαδήλωσαν το πρωί της Κυριακής στο Πεκίνο, διαμαρτυρόμενοι για την απόφαση των Αρχών να τους απομακρύνουν από τις κατοικίες τους.

Το περιστατικό σημειώθηκε στο χωριό Φεϊτζιά της περιφέρειας Τσαογιάνγκ, κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο του Πεκίνου. Οι διαδηλωτές φώναξαν συνθήματα όπως «Οι υποχρεωτικές εξώσεις παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα». Οι τοπικές αρχές του χωριού Φεϊτζιά έχουν δρομολογήσει την έξωση ατόμων που διαμένουν σε μη εγκεκριμένα καταλύματα, στον απόηχο της φονικής πυρκαγιάς της 18ης Νοεμβρίου σε παράπηγμα μεταναστών με 19 νεκρούς.

Η διαδήλωση πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής, στην κεντρική πλατεία του χωριού, ενώ λίγες ώρες νωρίτερα, η αστυνομία είχε διατάξει όσους δεν διέθεταν άδειες παραμονής για την περιφέρεια του Πεκίνου να εγκαταλείψουν αμέσως την περιοχή.

Στις 26 Νοεμβρίου, οι δημοτικές αρχές ανακοίνωσαν ότι η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και νερού σε κάθε αυτοσχέδια κατοικία του Φεϊτζιά θα διακοπεί στις 15 Δεκεμβρίου.

«Η διαδήλωση, που συνέπεσε με την Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ήταν η πρώτη κατά των εξώσεων. Το εύρος της, καθώς και το πάθος των διαδηλωτών, μας κάνει να υποθέσουμε ότι το Πεκίνο δεν προέβλεψε πόση οργή προκάλεσε το κύμα εξώσεων», λέει ο Ιλάι Φρίντμαν, καθηγητής του Πανεπιστημίου Κορνέλ, ειδικευμένος σε θέματα κινεζικής αγοράς εργασίας.

«Είναι βέβαιο ότι οι Αρχές θα κινηθούν αποφασιστικά εάν οι διαδηλώσεις επεκταθούν σε “επικίνδυνες” πολιτικές ομάδες, όπως οι φοιτητές και η μεσαία τάξη. Η τακτική τους, όμως, είναι προσεκτική και μετρημένη. Οι όποιες συλλήψεις θα είναι περιορισμένες και η αστυνομία θα αποφύγει τη βία», λέει ο Φρίντμαν.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή