Παραχωρούνται επιπλέον 1.400 στρέμματα στο Θριάσιο

Παραχωρούνται επιπλέον 1.400 στρέμματα στο Θριάσιο

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την έγκριση από τη Βουλή έως τον Ιανουάριο της σύμβασης παραχώρησης του εμπορευματικού κέντρου στην έκταση των 588 στρεμμάτων της ΓΑΙΑΟΣΕ στην κοινοπραξία ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ-Goldair και την προκήρυξη διαγωνισμού για την παραχώρηση της υπόλοιπης έκτασης 1.400 στρεμμάτων συμφώνησαν κυβέρνηση και πιστωτές.

Για την εν λόγω αυτή δεύτερη παραχώρηση των 1.400 στρεμμάτων ενδιαφέρεται μεταξύ άλλων και η Cosco, ενδεχομένως μάλιστα σε συνεργασία με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, αναφέρουν στην «Κ» κύκλοι του κινεζικού ομίλου.

Σύμφωνα με το επικαιροποιημένο μνημόνιο της τρίτης αξιολόγησης, πρέπει έως τα τέλη Ιανουαρίου να καταρτιστούν εναλλακτικά σενάρια για τον νέο διαγωνισμό που θα γίνει με Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). Εως τον Μάρτιο πρέπει να καταλήξουν στα τεύχη του διαγωνισμού και τον Ιούλιο να προκηρυχθεί.

Ο ανάδοχος που θα αναλάβει τα 1.400 στρέμματα πρέπει να ολοκληρώσει τα έργα που προωθούνται από την ΕΡΓΟΣΕ στο Θριάσιο για τον Εμπορευματικό Σιδηροδρομικό Σταθμό και τον Σταθμό Διαλογής, τους χώρους εναπόθεσης φορτίων, τελωνείου και γραφείων όπως και πρόσθετους χώρους αποθήκευσης με εξοπλισμό όπως γερανογέφυρες.

Στο ακίνητο υπάρχουν ήδη δύο μεγάλοι αποθηκευτικοί χώροι για τους οποίους έχει ενδιαφερθεί μεταξύ άλλων και η Cosco, ενώ το όλο συγκρότημα περιλαμβάνεται στους στόχους συνεργασίας του τριετούς action plan οικονομικής συνεργασίας Ελλάδας – Κίνας. Τις εξελίξεις όμως αναφορικά με τον νέο διαγωνισμό για την υπόλοιπη έκταση παρακολουθούν από κοντά και οι ανάδοχοι της άλλης έκτασης των 588 στρεμμάτων, δηλαδή η κοινοπραξία ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ – Goldair.

Η ολοκλήρωση της πρώτης παραχώρησης αυτής, των 588 στρεμμάτων, που έχει λάβει μνημονιακή προθεσμία έως τα τέλη Ιανουαρίου, προϋποθέτει την έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου και την επικύρωση με νόμο από τη Βουλή.

Για την υπογραφή της σύμβασης η κοινοπραξία θα συστήσει εταιρεία ειδικού σκοπού στην οποία η ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ. θα συνεισφέρει το 80% των ιδίων κεφαλαίων (28,9 εκατ.) και η Goldair το 20% (7,22 εκατ.), ενώ η Τράπεζα Πειραιώς έχει δώσει προέγκριση για χρηματοδότηση ύψους 48,9 εκατ. ευρώ. Πιθανή θεωρείται η συμμετοχή στη χρηματοδότηση και διεθνών αναπτυξιακών χρηματοπιστωτικών φορέων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή