Νέα επίθεση από τον Κοντονή κατά των δικαστών

Νέα επίθεση από τον Κοντονή κατά των δικαστών

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κλιμακώνεται η νέα σύγκρουση μεταξύ κυβέρνησης και δικαστών με επίκεντρο –αυτή τη φορά– την απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ για το «πόθεν έσχες». Μία ημέρα μετά τις καταγγελίες του προέδρου του ανωτάτου δικαστηρίου Νίκου Σακελλαρίου, για «ωμή παρέμβαση» του υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή «στο έργο της Δικαιοσύνης», ο υπουργός κατηγόρησε τους δικαστές για έκδοση αποφάσεων «με δύο μέτρα και δύο σταθμά για θέματα που τους αφορούν».

«Δεν γίνεται να υποχρεούται κάποιος να δηλώνει εισοδήματα και χρήματα, τα οποία έχει στους λογαριασμούς των τραπεζών και να μην υποχρεούται να δηλώσει χρήματα ή άλλα τιμαλφή, που έχει σε μία θυρίδα τράπεζας. Ειλικρινά γι’ αυτόν τον λόγο επανήλθα […] Oταν οι πολίτες βλέπουν ότι για θέματα που τους αφορούν, οι δικαστές χρησιμοποιούν δύο μέτρα και δύο σταθμά, τότε ο θεσμός φθείρεται και η εμπιστοσύνη των πολιτών στη Δικαιοσύνη απομειούται», δήλωσε ο κ. Κοντονής σε συνέντευξή του (ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ FM). O ίδιος επανέλαβε τη θέση του ότι οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης μπορούν να αποτελούν αντικείμενο κριτικής, ενώ αναφέρθηκε και προσωπικά στον πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας Νίκο Σακελλαρίου. «Νομίζω ότι ο πρόεδρος του ΣτΕ ξεπέρασε κάθε όριο χθες με αυτή την ακραία και άδικη φρασεολογία. Αδικεί και τον ίδιο και τον θεσμό που υπηρετεί», υποστήριξε ο κ. Κοντονής, προσθέτοντας ότι «ο ρόλος της κυβέρνησης είναι να προστατεύσει τους θεσμούς και πρώτα και κύρια το κύρος της Δικαιοσύνης στα μάτια των πολιτών».

Υπενθυμίζεται ότι λίγη ώρα μετά την εκδήλωση της νέας «κρίσης» στις σχέσεις κυβέρνησης και δικαστών, με αφορμή κριτική που άσκησε ο κ. Κοντονής στην απόφαση του ΣτΕ για το «πόθεν έσχες», το υπουργείο Δικαιοσύνης εξέδωσε ανακοίνωση υποστηρίζοντας ότι η «επίθεση» του κ. Σακελλαρίου ήταν «αναιτιολόγητη» και σημειώνοντας ότι «οι κρίνοντες κρίνονται τόσο για τις αποφάσεις τους όσο και για τις δημόσιες τοποθετήσεις τους».

Απάντηση στον υπουργό Δικαιοσύνης έδωσε, χθες, η Ενωση Δικαστικών Λειτουργών του ΣτΕ, η οποία προέβη σε διευκρινίσεις επί της επίμαχης απόφασης του ανωτάτου δικαστηρίου, προκειμένου, όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση που εξέδωσε, «να διευκολυνθεί η άσκηση καλοπροαίρετης κριτικής», η οποία ωστόσο «θα πρέπει να βασίζεται στο αληθές περιεχόμενο της απόφασης και όχι σε ανακρίβειες». Οπως διευκρινίζουν οι δικαστικοί λειτουργοί του ΣτΕ, η απόφαση προβλέπει ότι:

• Ολοι οι υπόχρεοι (και οι δικαστές και εισαγγελείς) υποχρεούνται να υποβάλουν ηλεκτρονικά «πόθεν έσχες».

• Κανένας υπόχρεος (όχι μόνο οι δικαστές και οι εισαγγελείς) δεν υποχρεούται να δηλώνει μετρητά και κινητά μεγάλης αξίας.

• Ο έλεγχος των δηλώσεων δεν μπορεί για κανέναν να ανατρέχει σε χρόνο πέραν την πενταετίας από την υποβολή της εκάστοτε δήλωσης.

• Οι δηλώσεις των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών πρέπει να ελέγχονται από όργανο που αποτελείται κατά πλειοψηφία από δικαστικούς λειτουργούς και όχι από υπαλλήλους που υπάγονται στον εκάστοτε υπουργό, ώστε να διασφαλίζεται η δικαστική ανεξαρτησία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή