Από την πολιτική διαμαρτυρία στον αντισημιτισμό

Από την πολιτική διαμαρτυρία στον αντισημιτισμό

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Η γερμανική κυβέρνηση ζήτησε χθες να μη μεταφέρονται οι διαμάχες άλλων χωρών στο εσωτερικό της Γερμανίας, μετά τις διαδηλώσεις που πυροδότησε η τοποθέτηση του Αμερικανού προέδρου Τραμπ υπέρ των ισραηλινών θέσεων στη διαμάχη για το καθεστώς της Ιερουσαλήμ. Στις διαμαρτυρίες που ξέσπασαν σε όλη την Ευρώπη, υπήρξαν περιστατικά κατά τα οποία διαδηλωτές έκαψαν ισραηλινές σημαίες και φώναξαν αντισημιτικά συνθήματα, προξενώντας έντονο προβληματισμό.

«Είναι ντροπή να υπάρχει τόσο ανοικτή επίδειξη μίσους κατά των Εβραίων στους δρόμους της Γερμανίας», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Γερμανίδας καγκελαρίου Στέφεν Ζάιμπερτ. «Οι νόμοι μας για την ελευθερία της έκφρασης και της συνάθροισης εγγυώνται σε όλους το δικαίωμα ειρηνικής διαδήλωσης, αλλά αυτό δεν δίνει το ελεύθερο για αντισημιτικές φρικαλεότητες, υποκίνηση βίας και βία».

«Κάθε μορφή αντισημιτισμού είναι επίθεση εναντίον όλων μας. Ο αντισημιτισμός δεν πρέπει να εδραιωθεί ποτέ ξανά», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Δικαιοσύνης Χάικο Μάας. Μετά τη διαδήλωση του Σαββάτου μπροστά στην αμερικανική πρεσβεία στο Βερολίνο, συνελήφθησαν 11 άτομα για το κάψιμο σημαίας του Ισραήλ και υφάσματος με το Αστρο του Δαβίδ.

Είχε προηγηθεί παραίνεση της Ευρωπαϊκής Εβραϊκής Διάσκεψης (EJC) να αντιδράσουν οι πολιτικοί, ώστε «να σταματήσουν οι επιθέσεις εναντίον Εβραίων στους δρόμους της Ευρώπης από τρομοκράτες που πετούν βόμβες μολότοφ ή που απαιτούν ανοικτά και ανερυθρίαστα τη μαζική δολοφονία Εβραίων στο Μάλμε, στη Βιέννη ή στο Παρίσι». Το Σάββατο, μασκοφόροι που επέβαιναν σε μηχανάκι πέταξαν εμπρηστικούς μηχανισμούς στον περίβολο της συναγωγής του Γκέτεμποργκ της Σουηδίας. Δεν ξέσπασε πυρκαγιά, αλλά νέοι που βρίσκονταν σε παρακείμενη αίθουσα υποχρεώθηκαν να αναζητήσουν καταφύγιο στο υπόγειο.

Οι επιθέσεις

Ο αντισημιτισμός προξενεί «έντονη επιβάρυνση» σε 8 στους 10 Εβραίους της Γερμανίας, όπως διαπίστωσε έρευνα του πανεπιστημίου του Μπίλεφελντ. Σύμφωνα με στοιχεία της γερμανικής αστυνομίας, υπεύθυνη για τον κύριο όγκο των αντισημιτικών επιθέσεων στη Γερμανία είναι η γερμανική ακροδεξιά. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα «Χάφιγκτον Ποστ», το πρώτο εξάμηνο φέτος σημειώθηκαν 15 βίαιες επιθέσεις εναντίον Εβραίων στη Γερμανία, εκ των οποίων σχεδόν όλες είχαν ως δράστες ακροδεξιούς. Η άνοδος της γερμανικής ακροδεξιάς συμβάλλει στην αποενοχοποίηση του αντισημιτικού λόγου, με στελέχη του κόμματος AfD να ζητούν ανοικτά να σταματήσει η Γερμανία να μνημονεύει τα θύματα του Ολοκαυτώματος.

Στον εγχώριο αντισημιτισμό προστίθεται και το μίσος κατά των Εβραίων από μουσουλμάνους που ζουν στην Ευρώπη. «Σε όλους τους ανθρώπους που θέλουν να κάνουν πατρίδα τους την Ευρώπη, πρέπει να γίνει σαφές ότι ο αντισημιτισμός εδώ όχι μόνο δεν γίνεται ανεκτός, αλλά πολεμάται ενεργά. Αν συνεχίσουμε να σχετικοποιούμε και να τονίζουμε ότι οι επιθέσεις είναι υπερβολικές αντιδράσεις σε πολιτικά γεγονότα, προδίδουμε την κοινή ευρωπαϊκή μας ευθύνη, αυτό που από κοινού συνομολογήσαμε το 1945: Ποτέ ξανά», έγραψε στο περιοδικό Stern η Σίλβια-Μαργκρέτ Στάινιτς.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή