Σε κόντρα νησιά – κυβέρνηση για το προσφυγικό

Σε κόντρα νησιά – κυβέρνηση για το προσφυγικό

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε οριακό σημείο η κατάσταση με το προσφυγικό στα νησιά, καθώς η Τοπική Αυτοδιοίκηση αντιδρά σε οποιαδήποτε ενέργεια για τη βελτίωση των συνθηκών στα hotspots ή ΚΥΤ (Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης). Παρά τις διαβεβαιώσεις από την πλευρά της κυβέρνησης ότι θα επισπευστεί η διαδικασία αποσυμφόρησης, με στόχο να μειωθεί δραστικά ο πληθυσμός που παραμένει στα ΚΥΤ κυρίως σε Λέσβο, Χίο και Σάμο, οι τοπικές αρχές δεν υποχωρούν, απαιτώντας να πραγματοποιηθούν άμεσα μαζικές μεταφορές. Πάντως, μόνο το τελευταίο πενθήμερο 637 άτομα έχουν μεταφερθεί από τα νησιά στην ενδοχώρα, ενώ στο ίδιο χρονικό διάστημα 495 πρόσφυγες και μετανάστες έφθασαν από την Τουρκία στα νησιά. Δημοσίευμα ελβετικής εφημερίδας, χθες, κάνει ιδιαίτερη αναφορά στη διαδικασία μεταφορών στην ενδοχώρα, τονίζοντας ότι οι ελληνικές αρχές δεν γνωρίζουν πόσοι ακριβώς μεταφέρονται, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να «χάνονται» πολλά άτομα, ακολουθώντας παράνομους τρόπους μετάβασης στην Ευρώπη.

Χθες, απορριμματοφόρα του Δήμου Λέσβου απέκλεισαν την μπουκαπόρτα του πλοίου με το οποίο μεταφέρονταν 45 κοντέινερ, τα οποία προορίζονταν για τη στέγαση προσφύγων στη Μόρια. Υπενθυμίζεται ότι στη Μόρια παραμένουν σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία 6.500 άτομα, ενώ στις υπάρχουσες υποδομές χωρούν μόλις 2.300.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του ΑΠΕ, με τον δήμαρχο Λέσβου Σπυρίδωνα Γαληνό επικοινώνησε ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης προκειμένου να διευκρινίσει ότι τα κοντέινερ προορίζονται για τη στέγαση των ανθρώπων που βρίσκονται στη Μόρια και παραμένουν σε καλοκαιρινές σκηνές σε δύσκολες καιρικές συνθήκες. Ο κ. Φλαμπουράρης μάλιστα δεσμεύθηκε ότι δεν πρόκειται να γίνει επέκταση της εγκατάστασης με επιστολή του προς τον κ. Γαληνό, ο οποίος ωστόσο διεμήνυσε ότι για το θέμα θα αποφασίσει το δημοτικό συμβούλιο που συνεχιζόταν έως αργά χθες το βράδυ.

Απόφαση Ειρηνοδικείου

Παράλληλα, χθες, το Ειρηνοδικείο Χίου σε σχέση με το αίτημα που έχει καταθέσει το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής αποφάσισε να μη συνεχιστούν οι εργασίες στο ΚΥΤ του νησιού στη ΒΙΑΛ για να τοποθετηθούν περισσότερα κοντέινερ. Ωστόσο, θα επισπευστεί η εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων – τα οποία κατέθεσε ο Δήμος Χίου ζητώντας να σταματήσουν οι εργασίες. Δικάσιμος έχει οριστεί αύριο ενώ προβλεπόταν το θέμα να συζητηθεί τον Ιανουάριο.

Την ίδια στιγμή, η «Συμφωνία» της κυβέρνησης με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με την οποία ο Τούρκος πρόεδρος δέχθηκε να επιστρέφουν στην Τουρκία μετανάστες οι οποίοι πρώτα έχουν μεταφερθεί από τα νησιά στην ενδοχώρα, δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη. «Προκειμένου να εφαρμοστεί κάτι τέτοιο χρειάζεται να πραγματοποιηθούν περαιτέρω συνομιλίες, να εγκριθεί οποιαδήποτε αλλαγή από την Ευρωπαϊκή Ενωση και να βρεθεί πού θα μεταφερθούν οι συγκεκριμένοι άνθρωποι», ανέφερε χαρακτηριστικά στην «Κ» στέλεχος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Χαρακτηριστικό της δύσκολης κατάστασης που έχει διαμορφωθεί είναι το γεγονός ότι χθες πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου ευρεία σύσκεψη για το μεταναστευτικό/προσφυγικό υπό τον πρωθυπουργό. Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός είχε συνάντηση με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου Γ. Πάλλη, Χίου Α. Μιχαηλίδη, Σάμου Δ. Σεβαστάκη και Δωδεκανήσου Η. Καματερό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή