Νέος γύρος συνομιλιών Αθηνών – Σκοπίων για την ονομασία

Νέος γύρος συνομιλιών Αθηνών – Σκοπίων για την ονομασία

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το επόμενο στάδιο στις επαφές Αθηνών-Σκοπίων στην προσπάθεια επίλυσης του ονοματολογικού άρχισε χθες το απόγευμα στις Βρυξέλλες, υπό την αιγίδα του αρμόδιου μεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς. Ο Αμερικανός διαμεσολαβητής είχε χθες ξεχωριστές επαφές με τους δύο αρμόδιους διαπραγματευτές, τον Αδαμάντιο Βασιλάκη από την πλευρά της Ελλάδας και τον Βάσκο Ναουμόφσκι από την ΠΓΔΜ, οι οποίοι βρίσκονται στις Βρυξέλλες με συνεργάτες τους.

Οι επαφές θα επαναληφθούν και σήμερα, οπότε ενδεχομένως θα ακολουθήσουν και δηλώσεις από τον κ. Μάθιου Νίμιτς, ο οποίος εμφανίζεται έτοιμος να προωθήσει ταχύτατο ρυθμό συνομιλιών το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Υπενθυμίζεται ότι Αθήνα, Σκόπια, καθώς επίσης και οι Αμερικανοί που παρακολουθούν αλλά και ενθαρρύνουν τη διαδικασία, συμφωνούν –σε γενικές γραμμές– ότι το πρώτο εξάμηνο του 2018 αποτελεί ιδανικό χρόνο, πολιτικά αλλά και διπλωματικά, για την επίλυση της ονοματολογικής διαφοράς. Σύμφωνα με πληροφορίες η προσπάθεια σε αυτήν τη φάση εντοπίζεται σε σημεία όπου μπορεί να σημειωθούν γρήγορα βήματα, προτού –βεβαίως– η συζήτηση προχωρήσει στο κύριο ζήτημα, το ονοματολογικό.

Πολιτικός χαρακτήρας

Οι διαπραγματευτές θα σηκώσουν το μεγαλύτερο βάρος των επαφών, ωστόσο όπως έχει επανειλημμένως τονιστεί και από τις δύο πλευρές, σκοπός είναι οι συζητήσεις να μην περιοριστούν σε διπλωματικό επίπεδο, αλλά κάποια στιγμή να αποκτήσουν και πιο πολιτικό χαρακτήρα, πέρα από τις επαφές σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών.

Από την πλευρά των Σκοπίων έχει εκφραστεί ενδιαφέρον για ταχεία δρομολόγηση μιας συνάντησης ανάμεσα στους δύο πρωθυπουργούς, Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ. Η Αθήνα δεν βλέπει αρνητικά το συγκεκριμένο ενδεχόμενο, ωστόσο τοποθετεί μια τέτοια συνάντηση αρκετά αργότερα από τον Ιανουάριο, κάτι που –σύμφωνα με πηγές– προωθεί η γειτονική χώρα. Για την Αθήνα, μια συνάντηση Τσίπρα-Ζάεφ θα πρέπει να πραγματοποιηθεί σε μια φάση κατά την οποία οι δύο πλευρές θα έχουν οδηγηθεί σε ουσιαστικές συγκλίσεις και όχι απλά για να επικυρωθεί μια πιθανή διαφωνία. Πάντως, το ενδιαφέρον του διεθνούς παράγοντα –και ιδίως των Αμερικανών– παραμένει ενεργό, κάτι που φάνηκε κατά την πρόσφατη συνάντηση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον με τον Σκοπιανό ομόλογό του Νίκολα Ντιμιτρόφ στην Ουάσιγκτον προ περίπου δύο εβδομάδων, αλλά και την αναβάθμιση της διπλωματικής παρουσίας των ΗΠΑ στην ΠΓΔΜ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή