Ιαπωνία: Η αργία Τύπου, ευκαιρία για ξεκούραση

Ιαπωνία: Η αργία Τύπου, ευκαιρία για ξεκούραση

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΟΚΙΟ. Καμιά εφημερίδα δεν κυκλοφόρησε χθες στην Ιαπωνία, λόγω της μηνιαίας αργίας Τύπου που έχει καθιερωθεί στη χώρα για τις μεγαλύτερες εφημερίδες και τους υπαλλήλους διανομής του Τύπου.

Στην Ιαπωνία, οι εφημερίδες διανέμονται κατ’ οίκον από υπαλλήλους που προσπαθούν με ένα μηχανάκι να φέρουν εις πέρας το δύσκολο αυτό έργο για δεκάδες εκατομμύρια Ιάπωνες πριν από την αυγή. Χθες, λοιπόν, οι υπάλληλοι είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν περισσότερες ώρες ύπνου σε σχέση με τις υπόλοιπες ημέρες του χρόνου, χάρη στην αργία Τύπου. Η εν λόγω αργία καθιερώθηκε το 1956 και στην αρχή επρόκειτο να ισχύσει για δύο μήνες του χρόνου, ωστόσο αποφασίστηκε, τελικώς, να ισχύει και για τους υπόλοιπους μήνες, σύμφωνα με την εφημερίδα Guardian.

Οι εφημερίδες της Ιαπωνίας καλούνται να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα της μείωσης του αναγνωστικού κοινού και της πτώσης των διαφημιστικών εσόδων, όμως αυτό δεν θέτει υπό αμφισβήτηση τη μεγάλη αγάπη που τρέφουν οι Ιάπωνες για την έντυπη ενημέρωση. Η συντηρητική εφημερίδα «Γιομιούρι» σημειώνει πωλήσεις που ξεπερνούν τα 9 εκατομμύρια ως προς την πρωινή έκδοση, με αποτέλεσμα να θεωρείται η εφημερίδα με τις περισσότερες πωλήσεις στον κόσμο. Την ίδια στιγμή, οι μεγαλύτερες ιαπωνικές εφημερίδες εντείνουν τις προσπάθειές τους ώστε να πείσουν τα νοικοκυριά να αγοράσουν συνδρομές. Συνήθως, τα πακέτα συνδρομών μπορεί να συνοδεύονται από θελκτικές προσφορές που ποικίλλουν από απορρυπαντικά ή ρολά τουαλέτας μέχρι και εισιτήρια για θεάματα. Η αργία που έχει καθιερωθεί για τον Τύπο στην Ιαπωνία θα μπορούσε να είναι, χωρίς αμφιβολία, αξιοζήλευτη για πολλούς Ιάπωνες. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η Ιαπωνία έχει καταστεί διεθνώς γνωστή για το σκληρό εργασιακό σύστημα και τις εξουθενωτικές ώρες εργασίας που ωθούν τους Ιάπωνες μέχρι και στον θάνατο.

Τρόπος ζωής

Κατά την καθηγήτρια ΜΜΕ και δημοσιογραφίας του Πανεπιστημίου του Τόκιο Καόρι Χαγιάσι, οι εφημερίδες «δεν θεωρούνται απλώς ένα ενημερωτικό μέσο, αλλά συνιστούν αναπόσπαστο κομμάτι του τρόπου ζωής των Ιαπώνων». «Στην Ιαπωνία, ένα από τα πρώτα πράγματα που κάνει ένας ενήλικας αφού ξυπνήσει το πρωί είναι να πάει στο γραμματοκιβώτιο για να πάρει την πρωινή εφημερίδα», καταλήγει η ίδια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή