Συλλήψεις για τη «μαφία των ενδοσκοπίων»

Συλλήψεις για τη «μαφία των ενδοσκοπίων»

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το όνομά της φέρεται να είχε εμπλακεί σε υποθέσεις με καρτέλ ναρκωτικών στη Λατινική Αμερική. Στις 3 Δεκεμβρίου, όμως, όταν η 25χρονη Κολομβιανή έφτασε στο αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης, συνελήφθη από τις γερμανικές αστυνομικές αρχές ως μέλος της «μαφίας των ενδοσκοπίων». Εις βάρος της εκκρεμούσε διεθνές ένταλμα για συμμετοχή στο κύκλωμα που είχε διαπράξει κλοπές ιατρικού εξοπλισμού από τέσσερα νοσοκομεία στην Ελλάδα.

Είχε προηγηθεί η σύλληψη 50χρονου συμπατριώτη της για την ίδια υπόθεση στις 5 Νοεμβρίου στην Μποκοτά της Κολομβίας. Πρόκειται για έναν εκ των διαρρηκτών που έδρασαν στα ελληνικά νοσοκομεία. Οπως ανακοίνωσε χθες ο διευθυντής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, υποστράτηγος Χρήστος Παπαζαφείρης, έχει ζητηθεί με τη συνδρομή της Interpol η έκδοση στην Ελλάδα και των δύο συλληφθέντων, ενώ αναζητούνται συνεργοί τους.

Τον περασμένο Ιούνιο, η Ελληνική Αστυνομία ταυτοποίησε τέσσερις δράστες για τις διαδοχικές κλοπές ενδοσκοπίων από τα νοσοκομεία «Αγιος Σάββας», Λάρισας, Λαμίας και Βόλου. Επρόκειτο για υπηκόους Κολομβίας, οι οποίοι είχαν εισέλθει στην Ελλάδα τον Μάιο μέσω Τουρκίας με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα. Από τις αστυνομικές έρευνες δεν προέκυψε να είχαν συνδέσμους στη χώρα μας. Ενεργούσαν μόνοι τους, παρακολουθώντας επί ημέρες τους στόχους τους, νοσοκομεία και γαστρεντερολογικές κλινικές, για να εντοπίσουν τον εξοπλισμό που αναζητούσαν. Οι κλοπές διαπράχθηκαν το διάστημα 15-21 Μαΐου και στις 25 του ίδιου μήνα οι δράστες αναχώρησαν με πλαστά έγγραφα αεροπορικώς μέσω Ισπανίας για χώρα της Λατινικής Αμερικής.

Προτού φύγουν από την Ελλάδα έστειλαν δύο δέματα στην πατρίδα τους. Ως παραλήπτρια αναφερόταν η 25χρονη που συνελήφθη στη Φρανκφούρτη. Ενα από τα πακέτα εντοπίστηκε στην Μποκοτά και περιείχε δύο ενδοσκόπια και ένα συνδετικό καλώδιο, που είχαν κλαπεί από τον «Αγιο Σάββα», καθώς και δύο ενδοσκόπια του νοσοκομείου της Λάρισας, τα οποία επαναπατρίστηκαν. Το συνολικό κόστος της λείας της «μαφίας των ενδοσκοπίων» από τη δράση τους στην Ελλάδα ξεπερνούσε τις 600.000 ευρώ.

Δεν υπάρχει ακόμη επίσημη εξήγηση από τις ελληνικές αρχές για το πώς αξιοποιούσε το κύκλωμα τον συγκεκριμένο εξοπλισμό. Αντίστοιχες κλοπές καταγράφηκαν την τελευταία τετραετία σε Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Ισπανία, Γερμανία, Αυστρία και άλλα κράτη εκ των οποίων η Γαλλία φέρεται να διέθετε κάποιες πληροφορίες για το προφίλ των δραστών.

Ωστόσο, μια παρόμοια υπόθεση στην Ισπανία θα μπορούσε να προσφέρει περισσότερες απαντήσεις. Τον Σεπτέμβριο του 2013 συνελήφθησαν έξω από το Μπιλμπάο τέσσερα άτομα, υπήκοοι Βενεζουέλας και Κολομβίας, που είχαν κρύψει στο όχημά τους ιατρικό εξοπλισμό αξίας 300.000 ευρώ. Είχαν προηγηθεί 11 κλοπές σε νοσοκομεία της χώρας στη διάρκεια εξαμήνου. Σκόπευαν να διοχετεύσουν τα μηχανήματα στη «μαύρη αγορά» της Λατινικής Αμερικής και μάλιστα σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές. Από τις ισπανικές αρχές δεν είχε διαπιστωθεί τότε κάποια σύνδεση με καρτέλ ναρκωτικών. Ο τρόπος που είχαν ενεργήσει οι Ισπανοί για να φτάσουν στα ίχνη εκείνου του κυκλώματος ήταν παρόμοιος με τις μεθόδους των ελληνικών αρχών: ήλεγξαν αφίξεις και αναχωρήσεις πολιτών σε χώρες της Λατινικής Αμερικής καθώς και αποστολές δεμάτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή