Επιστρέφουν οι χειρόγραφες ληξιαρχικές πράξεις

Επιστρέφουν οι χειρόγραφες ληξιαρχικές πράξεις

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην εποχή των χειρόγραφων ληξιαρχικών πράξεων επιστρέφει το ελληνικό κράτος μέχρι.. νεωτέρας. Συγκεκριμένα, με τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών που κατατέθηκε χθες στο σχέδιο νόμου για την αδειοδότηση διαστημικών δραστηριοτήτων, καθορίζεται ότι τα ληξιαρχεία μπορούν να εκδίδουν χειρόγραφες ληξιαρχικές πράξεις έως ότου ολοκληρωθεί η «διαδικασία μετάπτωσης των δεδομένων» και αρχίσει να λειτουργεί το «Μητρώο Πολιτών». Πρόκειται για μια κεντρική βάση δεδομένων που προετοιμάζεται εδώ και χρόνια και θα περιέχει όλα τα στοιχεία που αφορούν ληξιαρχικές πράξεις Ελλήνων και αλλοδαπών, η οποία θα ενημερώνεται αυτόματα ώστε να διασταυρώνονται τα δεδομένα και να εκδίδονται άμεσα τα έγγραφα που χρειάζονται οι πολίτες.

Η νομοθεσία για την έναρξη λειτουργίας του μητρώου, η οποία μάλιστα ανακοινώθηκε επισήμως, εκδόθηκε σε ΦΕΚ στις 31 Ιουλίου 2017. Ομως, μόνο πέντε μήνες αργότερα αναβάλλεται η έναρξη λειτουργίας του «Μητρώου Πολιτών» και ο νόμος με τον οποίο ψηφίστηκε η λειτουργία του χρειάζεται να διορθωθεί. Οπως ορίζει η τροπολογία που κατατέθηκε, ο υπουργός Εσωτερικών είναι αρμόδιος για τη λειτουργία έναρξης του συστήματος. Μάλιστα, δεν καθορίζονται το χρονικό πλαίσιο για την έναρξη λειτουργίας του συστήματος και οι παράμετροι από τους οποίους εξαρτάται το πότε θα λειτουργήσει.

Το πιο εντυπωσιακό, όμως, είναι ότι με τη συγκεκριμένη τροπολογία επανέρχεται η δυνατότητα έκδοσης χειρόγραφων ληξιαρχικών πράξεων από τα κατά τόπους ληξιαρχεία, διαδικασία που είχε καταργηθεί από το 2013. Φυσικά, οι χειρόγραφες καταγραφές επιτρέπουν σωρεία λαθών, ενώ αντίθετα δεν είναι δυνατές οι διασταυρώσεις. Σύμφωνα με την τροπολογία που κατατέθηκε, οι χειρόγραφες ληξιαρχικές πράξεις μπορούν να εκδίδονται έως ότου ξεκινήσει να λειτουργεί το μητρώο, οπότε τα χειρόγραφα θα πρέπει να περαστούν ηλεκτρονικά, μια διαδικασία από την οποία έγινε μεγάλη προσπάθεια να απεξαρτηθούν τα ληξιαρχεία, πριν από αρκετά χρόνια. Με την ίδια τροπολογία προβλέπεται η σύσταση επιτροπής που θα κρίνει εάν τηρήθηκαν σωστά οι διαδικασίες μεταφοράς των δεδομένων στο μητρώο από τα υπάρχοντα πληροφοριακά συστήματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή