Το bitcoin έκανε πρεμιέρα στο Χρηματιστήριο του Σικάγου

Το bitcoin έκανε πρεμιέρα στο Χρηματιστήριο του Σικάγου

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ντεμπούτο του bitcoin στο Χρηματιστήριο του Σικάγου αναμένεται να ενισχύσει την έξωθεν καλή μαρτυρία του ψηφιακού νομίσματος, το ράλι του οποίου έχει ξεπεράσει κάθε πρόβλεψη και προκαλεί φόβους για δημιουργία φούσκας. «Οσοι επενδύουν σε bitcoin διακινδυνεύουν τα χρήματά τους, αλλά δεν αναμένεται να κινδυνεύσει η παγκόσμια οικονομία», δήλωσε χθες ο Μπενουά Κερέ, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Ο Εβαλντ Νοβότνι, ένας ακόμα σημαντικός αξιωματούχος της ΕΚΤ, δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση θα πρέπει να σκεφθεί καλά αν είναι απαραίτητο να επιβληθεί κανονιστικό πλαίσιο για την καταπολέμηση του ξεπλύματος «μαύρου» χρήματος που μπορεί να γίνεται μέσω του ψηφιακού νομίσματος.

Ολοένα και περισσότεροι θα μπορούν να επενδύουν στο bitcoin μετά την επίσημη πρώτη του ψηφιακού νομίσματος το απόγευμα της Κυριακής –λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Δευτέρας στην Ελλάδα– στο Xρηματιστήριο του Σικάγου. Την περασμένη εβδομάδα, το bitcoin ξεπέρασε κάθε προσδοκία ενόψει της εισαγωγής του. Εκτινάχθηκε έως τις 20.000 δολάρια σε ορισμένα ασιατικά ανταλλακτήρια από τα 1.000 δολάρια που βρίσκονταν στις αρχές του έτους. Αναλυτές της αγοράς δεν φαίνεται να εντυπωσιάστηκαν χθες από την άνοδο της τιμής του bitcoin στα προθεσμιακά συμβόλαια του Σικάγου από τις 15.000 έως τις 18.850 δολάρια, κλείνοντας με άνοδο 16,6%.

Τις εντυπώσεις είχε κλέψει η ξέφρενη άνοδος του bitcoin αυτόν τον μήνα στην αγορά spot. Στις 3 Δεκεμβρίου το bitcoin ξεκίνησε από τις 11.045 δολάρια, για να φθάσει χθες στις 16.650 δολάρια, σύμφωνα με την ιστοσελίδα δεδομένων για ψηφιακά νομίσματα Coinmarketcap. Aπό τις αρχές του έτους, το bitcoin έχει παρουσιάσει άνοδο άνω του 1.000%, καταρρίπτοντας το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Στην αγορά spot, οι τιμές καθορίζονται επιτόπου, ενώ στην προθεσμιακή αγορά τα όποια κέρδη εξαργυρώνονται αργότερα.

Αναλυτές που μίλησαν στο Bloomberg επισημαίνουν ότι η ιλιγγιώδης άνοδος του πρώτου και ισχυρότερου ψηφιακού νομίσματος στην αγορά spot αποθαρρύνει τους επενδυτές να δεσμεύσουν χρήματα σε προθεσμιακά συμβόλαια. Δεν υπάρχει λόγος να επενδύσεις χιλιάδες δολάρια σε ένα bitcoin για να το εξαργυρώσεις στις 17 Ιανουαρίου 2018, αν μπορείς να έχεις τα ίδια κέρδη μέσα σε μία μέρα.

Ενας επενδυτής που θέλει μόνον να συμμετέχει σε αυτό το ξέφρενο ράλι ίσως τον εξιτάρουν οι μεγάλες διακυμάνσεις του νομίσματος στην αγορά spot. Ενας επενδυτής, όμως, που θέλει να «κλειδώσει» τα κέρδος του, θα επιλέξει το Χρηματιστήριο του Σικάγου. Συν τοις άλλοις, η διαπραγμάτευση του bitcoin στην προθεσμιακή αγορά του Σικάγου επιτρέπει σε περισσότερους επενδυτές να πειραματιστούν με την ιδέα του ψηφιακού νομίσματος. Επιφυλακτικές είναι, όμως, οι εταιρείες εκκαθάρισης συναλλαγών εξαιτίας των μεγάλων διακυμάνσεων του bitcoin. Φοβούνται ότι θα αναγκαστούν να καλύψουν συμβόλαια που δεν θα μπορούν να πληρώσουν οι πελάτες τους. «Σπανίως θα συναντήσει κανείς κάτι τόσο ευμετάβλητο όσο το bitcoin», σχολιάζει ο σύμβουλος επενδύσεων Ζένον Κάπρον στο Bloomberg.

Σε κάθε περίπτωση, είναι αναγκαία η επιβολή ενός κανονιστικού πλαισίου, όπως δήλωσε χθες ο κ. Νοβότνι, ο κεντρικός τραπεζίτης της Αυστρίας. «Θα πρέπει να αναρωτηθούμε κατά πόσον είναι ισχυροί οι νόμοι για το ξέπλυμα “μαύρου” χρήματος», σχολίασε ο κ. Νοβότνι σε συνέντευξη Τύπου. Πρόσφατα, ο Λάρι Φινκ, διευθύνων σύμβουλος της Blackrock, είχε περιγράψει το bitcoin ως εργαλείο για το ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος. Ο μεγαλοεπενδυτής Γουόρεν Μπάφετ το έχει χαρακτηρίσει «φούσκα». Εσχάτως, ακούγεται ότι ορισμένες κεντρικές τράπεζες εξετάζουν να «κόψουν» ψηφιακό νόμισμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή