Αγωνία για τα επόμενα βήματα της Fed

Αγωνία για τα επόμενα βήματα της Fed

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Fed) αναμένεται ότι θα αυξήσει αύριο τα επιτόκια δανεισμού, μόλις πέμπτη φορά μετά το ξέσπασμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης. Ωστόσο, αυξάνεται η πίεση και είναι πιθανό η Fed να αρχίσει να κινείται λίγο πιο γρήγορα. Το τελευταίο σημάδι πως η αμερικανική οικονομία αναπτύσσεται με ισχυρό ρυθμό είναι η δημιουργία 228.000 θέσεων εργασίας τον Νοέμβριο, τη στιγμή που οι Ρεπουμπλικανοί ετοιμάζονται να ψηφίσουν μείωση φορολογίας κατά 1,5 τρισ. δολάρια. H Fed αναμένεται να αυξήσει το βασικό επιτόκιο δανεισμού κατά 0,25% την Τετάρτη. Ωστόσο, οι επενδυτές ενδιαφέρονται να μάθουν τι θα συμβεί στη συνέχεια και κατά πόσον η Fed, η οποία θα έχει σύντομα νέο πρόεδρο και αρκετούς νέους κυβερνήτες, θα αποκλίνει από την πολιτική της νυν προέδρου της, Τζάνετ Γέλεν. Τον περασμένο Σεπτέμβριο, η Fed είχε προβλέψει ότι θα αυξήσει τα επιτόκια δανεισμού τρεις φορές το 2018 και δύο ακόμα το 2019.

Ορισμένοι αναλυτές της Wall Street περιμένουν ότι η ενίσχυση της ανάπτυξης θα οδηγήσει τη Fed στο να προσθέσει μία, τουλάχιστον, ακόμα αύξηση των επιτοκίων δανεισμού το 2018 και το 2019. Ωστόσο, ο ρυθμός αύξησης των επιτοκίων δανεισμού έχει ευρείες συνέπειες για την οικονομία. Μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση, η Fed έχει διατηρήσει τα επιτόκια δανεισμού σε χαμηλό επίπεδο, ώστε να ενισχύσει την οικονομική ανάπτυξη, ενθαρρύνοντας τους επενδυτές να αναλάβουν μεγαλύτερο ρίσκο και τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις να δανειστούν χρήματα. Αυξάνοντας τα επιτόκια δανεισμού, περιορίζει αυτά τα κίνητρα. Η Fed προσπαθεί να διατηρήσει τον ρυθμό ανάπτυξης σε βιώσιμο επίπεδο. Δεν επιθυμεί η οικονομία να αναπτυχθεί με τόσο γρήγορο ρυθμό ώστε να οδηγήσει τον πληθωρισμό πάνω από το 2% τον χρόνο, ενώ δεν θέλει ούτε να προκαλέσει ύφεση της οικονομίας. Το πρώτο βήμα, δηλαδή η αύξηση των επιτοκίων δανεισμού αύριο, είναι το εύκολο. Το απώτερο μέλλον είναι πιο δύσκολο να προβλεφθεί. Ηδη οι Αμερικανοί κεντρικοί τραπεζίτες προβλέπουν ότι η οικονομία θα συνεχίσει να αναπτύσσεται το 2018 και ότι η ανεργία θα μειωθεί ακόμη περισσότερο. Τους τελευταίους μήνες τα οικονομικά στοιχεία είναι ακόμη καλύτερα απ’ ό,τι προβλεπόταν, γεγονός που αυξάνει τις πιθανότητες η οικονομία να συνεχίζει να ενισχύεται. Από την άλλη πλευρά, ο πληθωρισμός παραμένει, περιέργως, υποτονικός, έχοντας αυξηθεί μόλις κατά 1,6% στη διάρκεια Νοεμβρίου 2016 – Οκτωβρίου 2017. Οι περισσότεροι αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένης της Γέλεν, προβλέπουν ότι ο πληθωρισμός και οι μισθοί θα αυξηθούν, ενώ μια μειοψηφία τάσσεται υπέρ πιο υπομονετικής στάσης. Η επερχόμενη μείωση της φορολογίας περιπλέκει την κατάσταση.

Η νομισματική πολιτική επηρεάζει σταδιακά τις οικονομικές συνθήκες. Καθώς προσαρμόζει η Fed τα επιτόκια δανεισμού, πρέπει να προβλέπει πώς θα εξελιχθούν αυτές οι συνθήκες. Παράλληλα δέχεται πολιτική πίεση από τους Ρεπουμπλικανούς, οι οποίοι δεν θα ήθελαν τα πλεονεκτήματα της φορολογικής πολιτικής να αντισταθμιστούν από την ταχύτερη αύξηση των επιτοκίων δανεισμού. Ο επερχόμενος πρόεδρος της Fed Τζέρομ Πάουελ προσπάθησε να μην πάρει θέση κατά την πρόσφατη ακρόασή του στο Κογκρέσο, λέγοντας πως η Fed θα υπολογίζει την επίπτωση του φορολογικού νομοσχεδίου στην οικονομία όταν ψηφιστεί αυτό. Επειδή ορισμένοι αξιωματούχοι της Fed θεωρούν ότι η αμερικανική οικονομία ήδη αναπτύσσεται με ρυθμό που θα οδηγήσει σε άνοδο του πληθωρισμού, έχουν δηλώσει ότι η επιτάχυνση της ανάπτυξης δεν θα ήταν ευπρόσδεκτη. Οι αξιωματούχοι της Fed δεν θα θελήσουν να πάρουν θέση σε σχέση με την επίπτωση του φορολογικού νομοσχεδίου στην οικονομία όσο αυτό είναι αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης στο Κογκρέσο. Ενδέχεται η κ. Γέλεν, στην τελευταία συνέντευξη Τύπου προτού ολοκληρώσει τη θητεία της τον Φεβρουάριο, να παραπέμψει στον διάδοχό της για τις ερωτήσεις σχετικά με την επίπτωση της φορολογικής μεταρρύθμισης στην οικονομία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή