Είμαστε πλασμένοι από την ίδια ύλη που είναι πλασμένα τα άστρα

Είμαστε πλασμένοι από την ίδια ύλη που είναι πλασμένα τα άστρα

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΔΙΟΝΥΣΗΣ Π. ΣΙΜΟΠΟΥΛΟΣ

Είμαστε αστρόσκονη.

Σύμπαν, μια ιστορία χωρίς τέλος

εκδ. Μεταίχμιο

Τα ερωτήματα που σχετίζονται με τη γέννηση του σύμπαντος, την ύπαρξη ή μη μεταθανάτιας ζωής απασχόλησαν και συνεχίζουν να απασχολούν τον άνθρωπο. Η θρησκεία, η φιλοσοφία και η επιστήμη, όπως και οι διάφορες μορφές της τέχνης προσεγγίζουν το θέμα και δίδονται ποικίλες εκδοχές που παραπέμπουν στην πολυχρωμία και πολυπλοκότητα του σύμπαντος, ενώ το άτομο, αναλόγως της σκευής του, αποδέχεται τη μία ή την άλλη αντιμετώπιση.

Η θρησκεία δίνει τις απόλυτες απαντήσεις σ’ αυτά τα ερωτήματα, ενώ η επιστήμη διαρκώς ανανεώνει το υλικό της, εισχωρεί όλο και πιο βαθιά στα μυστήρια της ύπαρξης, και κατ’ αυτόν τον τρόπο απομακρύνεται από τις «μυθικού» τύπου ερμηνείες, μολονότι αυτές διατηρούν την ποιητικότητα και την ένταση της φαντασίας, τη λειτουργικότητα των οποίων κανείς δεν αμφισβητεί καθώς προσφέρουν γαλήνη και αποδοχή της όποιας «εξήγησης» του αγνώστου.

Ο κ. Διονύσης Σιμόπουλος, αστροφυσικός και επίτιμος διευθυντής του Ευγενιδείου Πλανηταρίου, εδώ και δεκαετίες, επιχειρεί επιτυχώς να «εξερευνήσει» τον αινιγματικό κόσμο μας και να φέρει κοντά στον αναγνώστη, αυτόν που δεν διαθέτει την κατάλληλη επιστημονική γνώση, με λόγο λιτό, καθόλου απλοϊκό, τα επιτεύγματα της επιστήμης τα οποία ρίχνουν φως στις απαρχές του σύμπαντος και στους κανόνες της φύσης. Ακόμη και ο τίτλος του τελευταίου βιβλίου του είναι χαρακτηριστικός και δηλωτικός, καθώς ενώ γίνεται λόγος σ’ αυτό για τους γαλαξίες και τα άστρα, η σύνδεση με τον άνθρωπο και τη φύση του είναι άμεση, και τα κοινά στοιχεία πολλά. Ποια είναι, λοιπόν, η σχέση του ανθρώπου με τα άστρα, αυτά τα αντικείμενα που φαίνονται να είναι πάντα ίδια και αμετάβλητα; Είναι η μονιμότητα και η σταθερότητά τους, αυτά τα φαινομενικά χαρακτηριστικά, ίδια με αυτά της ανθρώπινης ύπαρξης; Ποιο είναι το κοινό ιδιαίτερο γνώρισμά τους;

Οπως δηλώνεται στον επίλογο του βιβλίου, η περιήγηση στο σύμπαν και το «κοσμικό μας νησί» είναι μόνο «ένα κεφάλαιο μιας ιστορίας χωρίς τέλος», εφόσον όλα τα στοιχεία έχουν αρχή, μέση και τέλος, ενώ, όπως αποκαλύπτεται από τα μεγάλα τηλεσκόπια των αστεροσκοπείων, το μεγαλύτερο μέρος του αστρικού σύμπαντος αποτελείται από το «τίποτα». Αλλωστε, όλα τα άστρα και οι γαλαξίες δεν είναι παρά ένα ελάχιστο ποσοστό του σύμπαντος και για να πραγματοποιηθεί ένα ταξίδι στον γαλαξία, είναι απαραίτητο να αφαιρεθούν δύο πολύ καθημερινές μας έννοιες. Αυτές του χώρου και του χρόνου.

Το εν λόγω βιβλίο, ένα απολαυστικό οδοιπορικό στα άγνωστα σημεία του κόσμου μας, στηρίζεται σε επιστημονικές μελέτες και έρευνες, σύμφωνα με τις οποίες είμαστε πλασμένοι από την ίδια ύλη που είναι πλασμένα τα άστρα. Εξάλλου, εκπλήσσεται κανείς ευχάριστα όταν διαπιστώνει πόσο κοντά βρίσκονται τα πεδία της επιστήμης και της ποίησης, όταν μάλιστα αυτά συναντώνται στον χαρακτηριστικό στίχο του Σαίξπηρ: «Είμαστε φτιασμένοι από την ύλη των ονείρων» («Τρικυμία»).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή