Πεδίον του Αρεως, ένα πάρκο δίχως πολίτες

Πεδίον του Αρεως, ένα πάρκο δίχως πολίτες

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χθες το πρωί, το Πεδίον του Αρεως έμοιαζε χωρισμένο σε κομμάτια. Συνεργεία δούλευαν για την εγκατάσταση της εορταστικής αγοράς. Πίσω από το άγαλμα του Κωνσταντίνου τα περίπτερα ήταν έτοιμα και στο βάθος της «λεωφόρου» των Ηρώων του 1821 έχει ήδη στηθεί ένα καρουζέλ. Το «Σπίτι του Αγιου Βασίλη», όπως ονομάζει η Περιφέρεια Αττικής το «θεματικό πάρκο», θα εγκαινιαστεί στις 16 Δεκεμβρίου, αλλά εκτός από τα χριστουγεννιάτικα είδη, η εμπειρία λέει ότι παράλληλα στήνεται και ένα κανονικό παζάρι σαν λαϊκή αγορά. Γεμάτο μικρόκοσμους είναι κάθε πρωί το Πεδίον του Αρεως, και έτσι ήταν και χθες, μια ηλιόλουστη μέρα, που έδειχνε με ακρίβεια τη φωτεινή και τη σκοτεινή πλευρά του πάρκου.

Ο κόσμος ήταν λιγοστός, υπήρχε ένα μούδιασμα όπως κάθε μέρα. Σκουπίδια πάντως δεν υπήρχαν όπως παλιά, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι το πάρκο είναι σε καλή κατάσταση. Αυτό που χθες ήταν φανερό (όπως και κάθε μέρα) είναι οι ξεχωριστές άτυπες ζώνες και οι μεγάλες περιοχές που παραμένουν άβατο, κυρίως λόγω των εξαρτημένων από ουσίες ατόμων. Οι περίοικοι προτιμούν να βγάζουν βόλτα τα σκυλιά τους σε συγκεκριμένους χώρους, κυρίως προς το «Αλσος» (που θα εκμισθωθεί), και όσοι μαζεύονται για τάβλι ή σκάκι συγκεντρώνονται κυρίως γύρω από το κεντρικό σιντριβάνι. Νερά πάντως δεν θα δείτε, παρότι υπάρχει πινακίδα για τις «υδάτινες διαδρομές».

Πεδίον του Αρεως, ένα πάρκο δίχως πολίτες-1

Οπως εξηγεί στην «Κ» η Περιφέρεια Αττικής, «σε εξέλιξη βρίσκεται από τον Αύγουστο του 2017 σύμβαση για την επισκευή και αποκατάσταση των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων και αυτοματισμών για να επαναλειτουργήσουν τα σιντριβάνια και τα υδάτινα στοιχεία του Πάρκου». Αν δεχθούμε κατά γράμμα όσα εξαγγέλλει η Περιφέρεια για διάφορους τομείς, το Πεδίον του Αρεως θα είναι σημαντικά βελτιωμένο του χρόνου, αλλά σήμερα παραμένει μια εξαιρετικά προβληματική περιοχή, που οι Αθηναίοι αποφεύγουν. Δεν είδα χθες παιδιά, δεν είδα γονείς με καρότσια, δεν είδα κόσμο να κάνει τζόγκινγκ. Δεν νιώθεις ασφαλής. Δεν υπάρχουν ακόμη τουαλέτες (θα λειτουργήσουν μετά την εγκατάσταση του αναδόχου, καθώς είναι σε εξέλιξη διαγωνισμός για την καθαριότητα), δεν υπάρχουν καφέ (άλλωστε το Πάρκο δεν «χρησιμοποιείται» παρά φευγαλέα), οι παιδικές χαρές δεν έχουν ακόμη επισκευαστεί (έκλεισαν για «αναγκαίες επισκευαστικές εργασίες» και, σύμφωνα με την Περιφέρεια, ολοκληρώνεται διαδικασία για ανάδειξη αναδόχου), και μια μεγάλη περιοχή προς τη Μαυρομματαίων και την Ευελπίδων είναι απρόσιτη λόγω της εποίκησης από εξαρτημένα άτομα. Αυτό είναι το τεράστιο πρόβλημα (η Περιφέρεια μας ενημέρωσε πως έχει υπογράψει προγραμματική σύμβαση ύψους 776.433,44 ευρώ με τον ΟΚΑΝΑ, το ΚΕΘΕΑ και τον Δήμο Αθηναίων για να τεθεί σε δράση το πρόγραμμα «Δίκτυο Αμεσης Παρέμβασης για χρήστες ουσιών»).

Green Park

Πάντως, η κατάσταση έξω και γύρω από το Green Park παραμένει απελπιστική, απέναντι ακριβώς από τις πολυκατοικίες της Μαυρομματαίων. Η φύλαξη έχει μεν ανατεθεί σε ιδιωτική εταιρεία, κατόπιν διαγωνισμού, με 6 άτομα ανά βάρδια επί 24 ώρες και τρία οχήματα, αλλά φαίνεται ότι δεν αρκεί. Και επιπλέον, δεν είναι σαφές ποια είναι η αρμοδιότητα των φυλάκων. Η παρουσία της αστυνομίας προβλέπεται, αλλά οι πολίτες πρέπει να πειστούν ότι προστατεύονται. Η ασφάλεια είναι μεγάλο ζήτημα.

Πεδίον του Αρεως, ένα πάρκο δίχως πολίτες-2

Το Πάρκο κλείνει πλέον στις 7 το απόγευμα και ο φωτισμός, μετά τη μεγάλη πίεση που άσκησαν οι επιτροπές περιοίκων του Πεδίου του Αρεως, έχει κάπως βελτιωθεί, αλλά η αποκατάστασή του «αναμένεται σύντομα» (σύμφωνα με την Περιφέρεια). Το πράσινο το είδα παρατημένο, εκτός αν κηποτεχνία νοείται η απομάκρυνση ξερών κλαδιών όταν αυτά μαζευτούν. Ενα πάρκο χωρίς πολίτες. Προς το παρόν τουλάχιστον.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή