Δημήτρης Ρηγόπουλος ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΗΓΟΠΟΥΛΟΣ

Λόγοι ασφαλείας και νοημοσύνης

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με μια ελαφρά δόση συγκρατημένου κομπασμού ο Δήμος Αθηναίων ανακοίνωσε την πραγματοποίηση της πρώτης καταγραφής αστέγων στο ιστορικό κέντρο της πρωτεύουσας τα ξημερώματα του περασμένου Σαββάτου.

Υπάρχει, ωστόσο, μια μικρή αλλά πολύ ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια: ενώ καταγράφηκαν συνολικά 183 άστεγοι, ο αριθμός δεν απηχεί την πραγματικότητα. Κι αυτό γιατί στην καταμέτρηση δεν περιλαμβάνονται κάποιες περιοχές που παρουσιάζουν «υψηλούς αριθμούς» αστέγων και οι οποίες δεν προσεγγίστηκαν «για λόγους ασφαλείας».

Σκεφτείτε το λιγάκι: ο μεγαλύτερος δήμος της χώρας πραγματοποιεί τη «μεγαλύτερη και πιο συστηματοποιημένη δράση που έχει γίνει ποτέ από δημόσιο φορέα» στην πρωτεύουσα της χώρας για το θέμα των αστέγων. Βασικός σκοπός είναι η καταμέτρησή τους, αλλά αυτό τελικά δεν είναι εφικτό γιατί προκύπτουν θέματα ασφαλείας των ανθρώπων που υλοποιούν την καταγραφή...

Εργαζόμενοι στις σχετικές δομές του δήμου, εθελοντές μη κυβερνητικών οργανώσεων και φοιτητές αδυνατούν να προσεγγίσουν γειτονιές της Αθήνας με μεγάλο αριθμό αστέγων γιατί απλά είναι επικίνδυνες. Επικίνδυνες όχι μόνο για τους κατοίκους ή τους ανυποψίαστους τουρίστες αλλά για τους θεωρητικά πιο οργανωμένους και καλύτερα προστατευμένους εκπροσώπους του μεγαλύτερου δήμου της χώρας.

Δεν έχει υπάρξει μέχρι σήμερα πιο απροκάλυπτη παραδοχή δημόσιου φορέα για την πλήρη αδυναμία του οργανωμένου κράτους να εξασφαλίσει το ελάχιστο στους πολίτες του. Πολίτες που περπατούν στην καρδιά της πόλης και βλέπουν (χωρίς καμία έκπληξη πια) απελπισμένους χρήστες να βαράνε ενέσεις μέρα μεσημέρι στα σκαλάκια της εισόδου του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων στην οδό Ακαδημίας ή στην οδό Μαυρομματαίων στο Πεδίον του Αρεως και απλά στρέφουν το βλέμμα τους από την άλλη επιταχύνοντας το βήμα.

Χρήσιμες οι καταγραφές και οι πρωτοβουλίες αλλά δεν χρειάζεται να ανεβαίνουν ιδιαίτερα οι τόνοι. Προσβάλλεται η νοημοσύνη εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών που επιστρέφουν κάθε μέρα σπίτι τους με σκυμμένο το κεφάλι. Οχι μόνο για όσα βλέπουν αλλά και για όσα διαβάζουν.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ