Το Κονκλάβιο (12/12/17)

3' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την Πέμπτη ενημέρωση για Ερντογάν

Τα μεγάλα πνεύματα συναντώνται. Ή απλά, ο υπουργός Εξωτερικών αποφάσισε να απαντήσει απευθείας και όχι μέσω ανακοινώσεων στην κριτική της αντιπολίτευσης για την επίσκεψη Ερντογάν, η οποία, όπως είπε, βάλλει ευθέως κατά της χώρας αλλά και των διπλωματών και των προσώπων που εργάστηκαν για την προετοιμασία της επίσκεψης. (Το τελευταίο κρατήστε το…). Σημειώνω ότι είχε προηγηθεί η πίεση της Ν.Δ., καθώς σχετική παρέμβαση έκανε ο Κυρ. Μητσοτάκης, ενώ το Σάββατο ο Γ. Κουμουτσάκος προανήγγειλε ότι θα υπέβαλε αίτημα για ενημέρωση από τον ΥΠΕΞ της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής. Το λέω επειδή περίπου την ώρα που χθες ο Κουμουτσάκος απηύθυνε τη σχετική επιστολή προς τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών και Αμυνας Κ. Δουζίνα, ο Ν. Κοτζιάς ενημέρωνε ότι θα εμφανιστεί ενώπιον της επιτροπής την Πέμπτη. Αναμένω με ενδιαφέρον τις τοποθετήσεις κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Μόλις χθες, πάντως, ο Κοτζιάς κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι η πολιτική κριτική της για την επίσκεψη Ερντογάν είναι «προφητεία-ανεμολόγιο». Ομολογώ ότι δεν το κατάλαβα. Υποθέτω ότι θα το εξηγήσει την Πέμπτη.

Ερντογανικά τραύματα

Το μεταφέρω με καθυστέρηση, γιατί έχει την αξία του, όπως και πολλές από τις ανατριχιαστικές λεπτομέρειες της προετοιμασίας της επίσκεψης Ερντογάν στην Ελλάδα. Δεν θα αναφερθώ καν στο γεγονός ότι μέχρι την τελευταία στιγμή οι Τούρκοι άλλαζαν τις θέσεις στα τραπέζια λίγο πριν από το δείπνο της Πέμπτης στο Προεδρικό, προκαλώντας νευρική κρίση στους υπεύθυνους του Πρωτοκόλλου. Περισσότερα εγκεφαλικά στο Πρωτόκολλο προκάλεσε, βέβαια, ο υπουργός που έφθασε με δεκάλεπτη καθυστέρηση και αφού είχαν καθίσει όλοι στο τραπέζι. Οπως πληροφορούμαι, κατά τους αποχαιρετισμούς με τους Τούρκους μετά την ολοκλήρωση του δείπνου εκστόμισε κάτι του τύπου «άντε, και ελπίζω η επόμενη επίσκεψη να μη γίνει σε οκτώ χρόνια από σήμερα». Αν κρίνω από τα τραύματα που άφησε η συγκεκριμένη, έχω την εντύπωση ότι 65 χρόνια από σήμερα ίσως είναι επαρκής χρόνος προκειμένου να επουλωθούν.

Εκπροσώπηση, όχι συνδικαλισμός

Την πρότασή της για τη νέα γενιά παρουσίασε χθες η ΟΝΝΕΔ, παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη. Σημειώνω ότι το τάιμινγκ της εκδήλωσης, στην τελική ευθεία προς το 11ο Συνέδριο της Ν.Δ. το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, μόνο τυχαίο δεν είναι. Εξάλλου, η γαλάζια νεολαία ετοιμάζει ενδιαφέροντα πράγματα εντός του 2018. Το λέω επειδή πληροφορούμαι ότι ήδη έγιναν δύο συγκεντρώσεις, μία του Κεντρικού Συμβουλίου της ΔΑΠ ΑΕΙ από ολόκληρη την Ελλάδα και ακόμη μία της ΔΑΠ ΤΕΙ. Η πρώτη είχε να γίνει από το 1995 και σε αυτήν αποφασίστηκε να διοργανωθεί Εθνική Συνδιάσκεψη τον Μάρτιο. Για να μην σας κουράζω, πρόκειται για την επόμενη λέξη της μόδας στον φοιτητικό συνδικαλισμό –λέγε με «φοιτητική εκπροσώπηση» επί των ημερών του Κυριάκου– που ακολουθεί τον εκσυγχρονισμό της ΟΝΝΕΔ και οσονούπω των παρατάξεων στα πανεπιστήμια, ώστε αυτές να μετεξελιχθούν σε Εθνικό Συμβούλιο Φοιτητών. Τον σπόρο της ιδέας έριξε ο Μητσοτάκης από το βήμα της ΔΕΘ.

Γυναίκα για το ΝΑΤΟ

Και ενώ στην Ευρώπη βρέχει θέσεις –για το Eurogroup, την ΕΚΤ, την Κομισιόν– οι αλλαγές στο ΝΑΤΟ συνδέονται και αυτές με το παιχνίδι της καρέκλας στις ευρωπαϊκές θέσεις, αλλά και με τον σχηματισμό της νέας γερμανικής κυβέρνησης. Κι αυτό διότι φαίνεται ότι η Συμμαχία είναι έτοιμη να δεχθεί στη θέση του γενικού γραμματέα μια γυναίκα. Πληροφορούμαι δε ότι οι επικρατέστερες είναι η Γερμανίδα υπουργός Aμυνας –υψηλόβαθμο στέλεχος του CDU– Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν – αλλά και η επικεφαλής της Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης Φεντερίκα Μογκερίνι. Η δεύτερη εφόσον δεν διεκδικήσει ή λάβει το χρίσμα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών για την Κομισιόν.

Η φτώχεια θέλει καλοπέραση

Η φτώχεια θέλει καλοπέραση. Υποθέτω ακόμη περισσότερη, αν προηγουμένως μπορείς να λες ότι διέλυσες μεν τη μεσαία τάξη με την υπερφορολόγηση, αλλά δίνεις κοινωνικό μέρισμα. Εξ ου και ένα επενδυτικό συνέδριο μπορεί να γίνει η αφορμή και για λίγη (;) διασκέδαση, μακριά από τον θλιβερό και μάταιο τούτο μνημονιακό κόσμο. Το λέω επειδή ο Ευ. Τσακαλώτος, ο οποίος βρίσκεται εδώ και μέρες στη Ν. Υόρκη για το συνέδριο της Capital Link, στο οποίο μίλησε χθες, είχε την ευκαιρία να κάνει το Σάββατο γκράντε εμφάνιση με τους συνεργάτες του στο jazz club Blue Note του Μεγάλου Μήλου. Και δεν έχασε την ευκαιρία να παρακολουθήσει την Κυριακή τον αγώνα των New York Giants με τους Dallas Cowboys.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή