Ο Νίμιτς και ο Ζάεφ

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ επανέρχεται στο προσκήνιο λόγω του νέου γύρου συνομιλιών του Μάθιου Νίμιτς με τις δύο πλευρές στις Βρυξέλλες. Πρόθεση του μεσολαβητή του ΟΗΕ είναι να διαπιστώσει κατά πόσον το πιο θετικό κλίμα που εκπέμπεται το τελευταίο διάστημα από τη νέα κυβέρνηση στα Σκόπια αντανακλά ειλικρινή διάθεση μετακίνησης προς μια περισσότερο διαλλακτική θέση που θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για λύση. Είναι γεγονός ότι μετά την ανάληψη της εξουσίας στην ΠΓΔΜ από τον Ζόραν Ζάεφ, η περιρρέουσα ατμόσφαιρα έχει αλλάξει και δικαιολογεί κάποια αισιοδοξία. Σε επίπεδο ρητορικής ο κ. Ζάεφ εμφανίζεται αποφασισμένος να προχωρήσει σε έναν συμβιβασμό, ακόμη και αν αυτός είναι επώδυνος, διαμηνύοντας ότι θα δράσει με μοναδικό γνώμονα το συμφέρον του λαού του που είναι η ενσωμάτωση στους ευρωατλαντικούς θεσμούς.

Πρόσφατα, δήλωσε ευθέως ότι δεν ωφελεί την ΠΓΔΜ η συνεχής αναβολή της επίλυσης του θέματος και ότι ο ίδιος είναι διατεθειμένος ακόμη και να χάσει τις επόμενες εκλογές εάν αυτό θα ήταν το τίμημα για την προώθηση του εθνικού συμφέροντος.

Είπε και κάτι άλλο ο κ. Ζάεφ, σημαντικό από πρακτικής άποψης. Οτι είναι ικανοποιημένος από τη θέση της αντιπολίτευσης –θα εκλέξει νέα ηγεσία, μετά την απομάκρυνση του Γκρούεφσκι– στο θέμα της ονομασίας. Σε ένα ζήτημα ύψιστης εθνικής σημασίας όπως αυτό μετρούν οι προθέσεις όχι μόνον της κυβέρνησης, αλλά και της αντιπολίτευσης. Αν θα επιλέξει να διευκολύνει ή να δυσχεράνει ενδεχόμενα επόμενα βήματα.

Εάν μετά το κοινό δείπνο και τις σημερινές συναντήσεις με τις δύο αντιπροσωπείες –που αναβαθμίσθηκαν και αποτελούνται από δύο άτομα η κάθε μία– ο κ. Νίμιτς διαπιστώσει την ύπαρξη πραγματικής πολιτικής βούλησης, θα προχωρήσει στα επόμενα βήματα.

Οι Σύνοδοι Κορυφής της Ε.Ε. τον Ιούνιο και του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο λειτουργούν ως καταληκτικές ημερομηνίες ενός άτυπου χρονοδιαγράμματος εντός του οποίου θα κινηθεί. Αν διαπιστώσει ενθαρρυντικά στοιχεία σήμερα, ίσως πρέπει να εξετάσει την προοπτική συναντήσεων σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών. Εκεί θα φανούν με μεγαλύτερη σαφήνεια οι προθέσεις του επικοινωνιακά μετριοπαθούς, αλλά πολιτικά περισσότερο κυνικού, υπουργού Εξωτερικών της γείτονος Νίκολα Δημητρόφ.

Τα Σκόπια έχουν να κερδίσουν περισσότερα από την επίλυση της διένεξης. Το αναγνωρίζει δημόσια η ηγεσία τους. Υπό αυτό το πρίσμα, ο μεσολαβητής και οι ισχυροί της διεθνούς κοινότητας αναμένουν από τον κ. Ζάεφ να ενεργήσει αναλόγως.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή