Αργή εξυγίανση για τις τράπεζες

Αργή εξυγίανση για τις τράπεζες

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απεξάρτηση για μία από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, σε ένα εθνικού ενδιαφέροντος ζήτημα, τη διατήρηση της ρευστότητας της οικονομίας με δανεικά χρήματα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ELA ή Emergency Liquidity Assistance), αναμένεται τις ημέρες αυτές. Πρόκειται για σπουδαία εξέλιξη. Σημαίνει βεβαίως ότι οι τράπεζες διορθώνουν λάθη και καταστάσεις αποσάθρωσης.

Θυμηθείτε: Πρώτα οι τράπεζες έχασαν δεκάδες δισεκατομμύρια σε όφελος του Δημοσίου (κούρεμα 2012). Μετά, έχασαν πολύτιμο χρόνο μέχρι την ανακεφαλαιοποίησή τους. Τέλος, κατασπατάλησαν κεφάλαια καλύπτοντας την καταστροφή που προκαλούσε η σημερινή συμπολίτευση υποσχόμενη «σεισάχθεια» και άλλα φαιδρά παρόμοια.

Η επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων (capital controls) και η νέα βύθιση της οικονομίας δημιούργησαν ακόμη ένα πρόβλημα. Εχασαν τους καλύτερους πελάτες τους. Πράγματι, οι περισσότερες μεγάλες επιχειρήσεις διόρθωσαν ταχύτερα τις αδυναμίες τους και βγήκαν πρώτες και νικηφόρες από την κρίση. Πλην όμως, σταμάτησαν, σχεδόν όλες, να δανείζονται από τις ελληνικές τράπεζες, χρηματοδοτώντας τις δραστηριότητές τους με ομολογιακά δάνεια και άλλους τρόπους από τις διεθνείς αγορές. Εκαναν στην άκρη το εγχώριο πιστωτικό σύστημα, που έχασε σοβαρά μεγέθη σε προμήθειες, επιτόκια και άλλα έσοδα. Ευτυχώς για τις τράπεζες, υπάρχουν πολλές μονάδες μεσαίου μεγέθους, ίσως να ξεπερνούν τις 20.000, που είναι «επιχειρηματικά διαμάντια», κατά την έκφραση έμπειρου στελέχους. Το ξεκαθάρισμα των κόκκινων δανείων, εφόσον επιταχυνθούν οι πλειστηριασμοί, θα επιτρέψει στις τράπεζες να αυξήσουν τον δανεισμό αυτής της επιχειρηματικότητας μετά την κρίση.

Οσο η κυβέρνηση καθυστερεί με την απεμπλοκή των κακών δανείων, τόσο θα καθυστερεί η ανάκαμψη στην αγορά εργασίας και στα εισοδήματα των μισθωτών, με αυτονόητα αρνητικά συμπτώματα για την πολιτική κυριαρχία της.

Εξάλλου ο καιρός περνάει γρήγορα και οι τράπεζες δεν μπορούν να ανταποκρίνονται στους στόχους που τους έχει βάλει η ΕΚΤ, χρησιμοποιώντας τις πανάκριβες προβλέψεις που αφαιρούν από τα έσοδά τους, για να αντικρίζουν τα κακά δάνεια που υποχρεωτικώς διαγράφουν από τα βιβλία τους.

Ακόμη και το 2020, εξηγεί ανώτατο στέλεχος, το ένα τρίτο των δανείων θα παραμένει στο κόκκινο. Το χρέος, δημόσιο, και τα χρέη, ιδιωτικά, θα βαραίνουν την οικονομία για πολλά ακόμη χρόνια. Η ζημία που προξένησε το «πολιτικό κόστος», που δεν ήθελαν να πάρουν οι κομματικοί, με την παρότρυνση βεβαίως των πολιτών, βαραίνει αφόρητα στις πλάτες των φορολογουμένων και των ανέργων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή