Επανέρχεται για Συνθήκη Λωζάννης και Αιγαίο η Αγκυρα

Επανέρχεται για Συνθήκη Λωζάννης και Αιγαίο η Αγκυρα

1' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ζήτημα των «γκρίζων ζωνών» στο Αιγαίο και της αναθεώρησης της Συνθήκης της Λωζάννης επανέφερε στο προσκήνιο η Αγκυρα, λίγες ημέρες μετά την επεισοδιακή επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα. 

Το θέμα έθιξε ο Τούρκος πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ, μιλώντας στο κοινοβούλιο της χώρας. Απαντώντας πρακτικά στον αρχηγό του αντιπολιτευτικού CHP Κεμάλ Κιλιντσνάρογλου, ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση του AKP πως έχει «χάσει» 18 νησιά από την Ελλάδα, ο κ. Γιλντιρίμ, απάντησε:

«Κατά τη διακυβέρνησή μας δεν χάσαμε ούτε μία πέτρα από τα νησιά του Αιγαίου», απάντησε σύμφωνα με την εφημερίδα Haberturk, και σημείωσε: «Τι λέει ο Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ το 1998; Υπάρχουν 132 πέτρες και βραχονησίδες τις οποίες χαρακτηρίζουμε "γκρι σημεία"».

Μάλιστα, ο Τούρκος πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι «η προσάρτησή τους δεν καθορίσθηκε με τη Λωζάννη. Δεν συμπεριλήφθηκαν στη Λωζάννη λόγω της τότε "τεχνολογίας"», πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι «το ζήτημα των νησιών του Αιγαίου είναι ένα αμφισβητήσιμο θέμα».

Παράλληλα, ανέδειξε εκ νέου τις πρόσφατες τοποθετήσεις Ερντογάν, σχετικά με την «επικαιροποίηση» της Συνθήκης, τονίζοντας  ότι οι σχετικές αναφορές του κ. Ερντογάν αφορούν τα δικαιώματα των «ομογενών», όπως χαρακτήρισε τα μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας, στην Ελλάδα. «Είναι λάθος να πούμε στην Ελλάδα, η οποία δεν εφαρμόζει τη συμφωνία, ότι πρέπει να την αλλάξουμε;», διερωτήθηκε, προσθέτοντας ότι «αυτό είναι εθνική στάση».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή