Στο μικροσκόπιο των επιστημόνων αστεροειδής για ύπαρξη εξωγήινης ζωής

Στο μικροσκόπιο των επιστημόνων αστεροειδής για ύπαρξη εξωγήινης ζωής

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο αστεροειδής της φωτογραφίας που εντοπίστηκε να κινείται προς τον Ήλιο στις 19 Οκτωβρίου από τηλεσκόπια στη Χαβάη και απομακρύνεται τάχιστα από το ηλιακό μας σύστημα, θα είναι ο πρώτος διαστρικός αστεροειδής που θα  μπει στο μικροσκόπιο των επιστημόνων για να εξετασθεί εάν φέρει ίχνη εξωγήινης τεχνολογίας.

Μερίδα επιστημόνων εκτιμά ότι ο αστεροειδής με το περίεργο σχήμα μπορεί να είναι γόνος ή κατάλοιπο κάποιου άλλου άστρου, γεγονός που τον καθιστά τον πρώτο ουράνιο σώμα με αυτά τα χαρακτηριστικά που έχει εντοπιστεί στην «γειτονιά» της Γης.

Η πρωτοβουλία της διερεύνησης χρηματοδοτείται από τον δισεκατομμυριούχο Γιούρι Μίλνερ και η προσπάθεια των επιστημόνων θα ξεκινήσει την Τετάρτη με τη χρήση ραδιοτηλεσκοπίων που θα επιχειρήσουν να εντοπίσουν σινιάλα προερχόμενα από τον αστεροειδή, σε ένα σκανάρισμα  που θα γίνει μέσα από τέσσερις  διαφορετικές «ραδιοσυχνότητες» .

Το αιχμηρό σχήμα του αστεροειδούς που (εκλαμβάνεται ότι) μοιάζει με πούρο, έχει και αυτό εξάψει τη φαντασία των ερευνητών που θα το διερευνήσουν:

Στην ανακοίνωση της οργάνωσης που χρηματοδοτεί ο Μίλνερ, αναφέρεται ότι οι ερευνητές που έχουν στο παρελθόν ασχοληθεί με τα μακρο – μεταφερόμενα διαστημικά αντικείμενα, έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ένα τέτοιο σχήμα θα αποτελούσε την πιθανότερη αρχιτεκτονική κατασκευή για ένα διαστρικό αεροσκάφος προκειμένου αυτό να ελαχιστοποιεί  τις φθορές από την τριβή με τα διαστρικά σωματίδια.

Από την πλευρά του,  ο Αndrew Siemion, διευθυντής του γνωστού προγράμματος ανεύρεσης εξωγήινης Νοημοσύνης στο Μπερκλεϋ (Berkeley SETI Research Center), που συμμετέχει στην πρωτοβουλία, σε δηλώσεις του ανέφερε: «Η παρουσία του Ουμουαμούα  (στη διάλεκτο της Χαβάης  σημαίνει «ο αγγελιοφόρος που έρχεται πρώτος από μακριά») στο ηλιακό μας σύστημα  αποτελεί μια ευκαιρία  να προσεγγίσουμε λεπτά δεδομένα που ίσως παραπέμπουν σε πιθανώς τεχνητές εκπομπές σημάτων. Το αν ο αστεροειδής αυτός αποδειχθεί φυσικός ή τεχνητός, παραμένει ο μεγάλος στόχος.

Ο καθηγητής Andrew Coates, από το Εργαστήριο Mιούλαρντ του Πανεπιστημιακού Κολεγίου του Λονδίνου (UCL) στο  Dorking, που ως φορέας δεν συμμετέχει στην έρευνα, δήλωσε στο BBC: «Πιστεύω ότι είναι ένα πείραμα που γίνεται για να ακούσουμε αυτό το αντικείμενο και να δούμε πιθανά σημάδια ζωής πάνω του. Το θεωρώ μάλλον απίθανο, επειδή πρόκειται μάλλον για απομεινάρι που μας ήρθε από τις αρχές του πλανητικού συστήματος. Πιστεύω ότι προγράμματα όπως το δικό μας ExoMars που το 2020 θα σκάψει τον πλανήτη Αρη για να βρει ενδείξεις ζωής , έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να βρουν κάτι. Αλλά καθώς αυτό το αντικείμενο απομακρύνεται πολύ γρήγορα , γιατι να μη το 'ακούσουμε';  Ποτέ δεν ξέρεις».

Άλλοι ερευνητές που έχουν παρατηρήσει τον Ουμουαμούα με επίγεια μέσα εκτιμούν ότι το κοκκινωπό του χρώμα , συνήθως παραπέμπει σε ύπαρξη οργανικών στοιχείων που έχουν υποστεί την επίδραση της κοσμικής ακτινοβολίας και θεωρούν ότι μοιάζει με φυσικά αντικείμενα που έχουν βρεθεί στο πιο απομεμακρυσμένο τμήμα του Ηλιακού μας συστήματος.

Οι μέχρι τστιγμής διενεργηθείσες μετρήσεις υποδεικνύουν επίσης πυκνή δομή και πιθανώς βραχώδη και μεταλλική σύσταση αλλά με ελάχιστο- ή καθόλου- «νερό» μέσα του.

Πηγή: BBC

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή