Κίνα: Νέα πυρκαγιά στο νότιο Πεκίνο στοίχισε τη ζωή σε πέντε ανθρώπους

Κίνα: Νέα πυρκαγιά στο νότιο Πεκίνο στοίχισε τη ζωή σε πέντε ανθρώπους

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Άλλη μια πυρκαγιά σε μια συνοικία στο νότιο τμήμα του Πεκίνου, της πρωτεύουσας της Κίνας, στοίχισε τη ζωή πέντε ανθρώπων, ανακοίνωσαν οι αρχές, μόλις μερικές εβδομάδες έπειτα από άλλη μια πολύνεκρη πυρκαγιά που έγινε αφορμή για μια εκστρατεία συλλήψεων εσωτερικών μεταναστών εργαζομένων, προκαλώντας οργή.

Η πυροσβεστική υπηρεσία ανέφερε σε μια σύντομη ανακοίνωσή της ότι η φωτιά σε ένα σπίτι στη συνοικία Μπαϊτσιανγκζί προκλήθηκε από ένα ηλεκτροκίνητο ποδήλατο. Κατά την ίδια πηγή, άλλοι οκτώ άνθρωποι διακομίστηκαν σε νοσοκομεία.

Ο δήμος του Πεκίνου εξαπέλυσε μια «ειδική επιχείρηση» διάρκειας 40 ημερών για την πάταξη των παραβάσεων των κανόνων πυρασφάλειας και του κανονισμού ασφάλειας κτιρίων τον περασμένο μήνα, έπειτα από μια πυρκαγιά τη 18η Νοεμβρίου σε άλλη συνοικία του νότιου Πεκίνου που είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 19 άνθρωποι, σχεδόν όλοι τους μετανάστες εργάτες.

Η επιχείρηση αυτή ανάγκασε χιλιάδες εσωτερικούς μετανάστες να εγκαταλείψουν τα σπίτια και τις επιχειρήσεις τους, πυροδοτώντας ασυνήθιστα ευθείες επικρίσεις εναντίον των δημοτικών αρχών, που ορισμένοι θεώρησαν πως στοχοθέτησαν τα ευάλωτα, κατώτερα κοινωνικά στρώματα.

Σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τις εκδηλώσεις οργής, ο επικεφαλής της τοπικής οργάνωσης του κομμουνιστικού κόμματος στο Πεκίνο, ο Κάι Τσι, επισκέφθηκε μετανάστες εργάτες και τους διαβεβαίωσε ότι η πόλη δεν θα μπορούσε να αντεπεξέλθει χωρίς την πολύτιμη, σκληρή δουλειά τους, όπως έγραψε η επίσημη εφημερίδα Ημερησία του Πεκίνου στο σημερινό της φύλλο.

Εταιρείες όλων των κλάδων στο Πεκίνο βασίζονται στους μετανάστες εργαζόμενους και η πόλη αναπτύχθηκε χάρη στον ιδρώτα τους, είπε ο Κάι.

«Πρέπει να δείχνουμε σε αυτούς τους εργαζόμενους απόλυτο σεβασμό και να δείχνουμε ακόμη περισσότερο ενδιαφέρον και αγάπη προς αυτούς, να δουλέψουμε σκληρά για να ξεπεράσουν τις δυσκολίες και τα άγχη τους, να αποκτήσουν την αίσθηση ότι ανήκουν εδώ», συμπλήρωσε.

Η κυβέρνηση βρέθηκε αντιμέτωπη με ένα απροσδόκητο κύμα αντιδράσεων μετά την επιχείρηση εναντίον των εσωτερικών μεταναστών, σποραδικές διαδηλώσεις και μια ανοικτή επιστολή 100 πανεπιστημιακών, δικηγόρων και διανοούμενων που κατήγγειλαν την επιχείρηση.

Αυτού του είδους οι ανοικτές επικρίσεις είναι πάντως όλο και σπάνιες στην Κίνα, όπου οι αρχές πατάσσουν τις μη κυβερνητικές οργανώσεις και τους αντιφρονούντες επί των ημερών του προέδρου Σι Τζινπίνγκ, σημειώνει το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Πηγή: ΑΠΕ, REUTERS

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή