Αποχή συμβολαιογράφων από πλειστηριασμούς με επισπεύδον το Δημόσιο

Αποχή συμβολαιογράφων από πλειστηριασμούς με επισπεύδον το Δημόσιο

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εμφανώς δυσαρεστημένοι με το «θολό» τοπίο που επικρατεί ως προς το νομοθετικό πλαίσιο διεξαγωγής των ηλεκτρονικών αλλά και των φυσικών πλειστηριασμών εμφανίζονται οι συμβολαιογράφοι, οι οποίοι σήμερα θα απέχουν από τη διενέργεια φυσικών πλειστηριασμών με επισπεύδοντα το ελληνικό Δημόσιο, τις τράπεζες, τους δήμους αλλά και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Επιχειρώντας να πιέσουν την κυβέρνηση να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της ως προς την ασφάλειά τους, αλλά και να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της ως προς το τι μέλλει γενέσθαι με το νομοθετικό πλαίσιο που θα διέπει τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και το ζήτημα της πρώτης κατοικίας, οι συμβολαιογράφοι, μέλη του Συλλόγου Εφετείων Αθηνών – Πειραιώς -Αιγαίου και Δωδεκανήσου αποφάσισαν να αναβάλουν τους πλειστηριασμούς με επισπεύδοντα το Δημόσιο και φορείς του. Ως προς τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, αυτοί θα διεξαχθούν κανονικά όπως επίσης και οι φυσικοί πλειστηριασμοί ενώπιον των Ειρηνοδικείων, οι οποίοι οποίοι αφορούν επισπεύδοντες ιδιώτες.

Ζητούμενο για τους συμβολαιογράφους είναι να κατατεθεί η υπεσχημένη από την κυβέρνηση νομοθετική ρύθμιση που θα τιμωρεί με την αυτόφωρη διαδικασία τις επιθέσεις εις βάρος τους, αλλά και να ξεκαθαριστούν οι διαφαινόμενες προθέσεις της κυβέρνησης για τη μετάβαση στην αποκλειστικώς ηλεκτρονική διαδικασία των πλειστηριασμών. Ζήτημα επίσης αποτελούν για τους συμβολαιογράφους οι νομοθετικές ρυθμίσεις που αφορούν την πρώτη κατοικία.

«Είναι αυτονόητο ότι η διαδικασία διεξαγωγής πλειστηριασμών απαιτεί ευαίσθητους χειρισμούς από όλες τις πλευρές και κοινός στόχος αποτελεί η ομαλή και ασφαλής διεκπεραίωσή τους προς το συμφέρον όλων υπό τις παρούσες εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες για την ελληνική κοινωνία και αγορά», καταλήγει η ανακοίνωση του συμβολαιογραφικού συλλόγου.

Εν τω μεταξύ, σήμερα αναμένεται η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για αναστολή ή μη των πλειστηριασμών, μετά την προσφυγή της συμβολαιογράφου Λαυρίου Ελένης Καραγεωργοπούλου.

Η συμβολαιογράφος με την προσφυγή της προσβάλλει τη νομιμότητα της γενικής συνέλευσης που αποφάσισε την αναστολή της αποχής των συμβολαιογράφων, υποστηρίζοντας ότι με αντισυνταγματικό και παράνομο τρόπο ο Συμβολαιογραφικός Σύλλογος Αθηνών επισπεύδει την έναρξη των πλειστηριασμών χωρίς να τηρούνται οι νόμιμες προϋποθέσεις, ενώ την ίδια ώρα απειλείται βλάβη των συνταγματικών δικαιωμάτων όλων των Ελλήνων πολιτών και ειδικά των ασθενεστέρων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή