Σε υψηλό 6ετίας τον Νοέμβριο ο πληθωρισμός στη Βρετανία

Σε υψηλό 6ετίας τον Νοέμβριο ο πληθωρισμός στη Βρετανία

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοδικά εξακολουθεί να κινείται ο πληθωρισμός στη Βρετανία τον Νοέμβριο, φθάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων έξι ετών. Ειδικότερα, τον περασμένο μήνα ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 3,1%, ενώ τον Οκτώβριο είχε διαμορφωθεί στο 3%. Σύμφωνα με έκθεση της Βρετανικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ONS), ο πληθωρισμός κινήθηκε ανοδικά κυρίως λόγω της αύξησης των τιμών των αεροπορικών εισιτηρίων και των παιχνιδιών για ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Σύμφωνα με το BBC, ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Μαρκ Κάρνεϊ οφείλει να στείλει γραπτή επιστολή στον υπουργό Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ, στην οποία να εξηγεί τον τρόπο με τον οποίο η κεντρική τράπεζα προτίθεται να επαναφέρει τον πληθωρισμό στο επίπεδο του 2%. Σημειώνεται ότι σε περίπτωση που ο πληθωρισμός υπερβεί το 3% ή υπολείπεται του 1%, ο κ. Κάρνεϊ οφείλει να στείλει γραπτή επιστολή στον υπουργό Οικονομικών.

Κάτι τέτοιο συνέβη τον Δεκέμβριο του 2016, όταν ο πληθωρισμός στη Βρετανία διαμορφώθηκε στο 0,9%. Παρότι τον περασμένο μήνα, για πρώτη φορά έπειτα από μια δεκαετία, η Τράπεζα της Αγγλίας προέβη σε αύξηση των επιτοκίων δανεισμού στο 0,5% από 0,25%, δεν αναμένεται περαιτέρω αύξησή τους στη διάρκεια συνεδρίασης της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής την Πέμπτη. Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με την εταιρεία διαχείρισης ανθρωπίνου δυναμικού Korn Ferry, την επόμενη χρονιά οι μισθοί των Βρετανών θα υποστούν μείωση 0,5%, σε αντίθεση με τον μέσο όρο των μισθών παγκοσμίως, που θα σημειώσει αύξηση 1,5%. Φέτος οι μισθοί των Βρετανών έχουν αυξηθεί ελάχιστα σε σχέση με τον πληθωρισμό που αυξάνεται σταδιακά μετά την απόφαση των Βρετανών να αποχωρήσουν από την Ε.Ε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή