Δύο νεκροί ορειβάτες μέσα σε τρεις ημέρες

Δύο νεκροί ορειβάτες μέσα σε τρεις ημέρες

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα γλίστρημα σε πάγο, στην προσπάθειά του να βοηθήσει τον συνοδοιπόρο του που είχε τραυματιστεί από πτώση, φέρεται να είναι η αιτία του δυστυχήματος στον Ολυμπο την περασμένη Δευτέρα, με θύμα τον πολύπειρο ορειβάτη και οδηγό βουνού Χρήστο Ανανιάδη. Πρόκειται για τον δεύτερο νεκρό σε πλαγιά του βουνού σε διάστημα τριών ημερών.

Στις 15.45 η Πυροσβεστική έλαβε σήμα για διάσωση δύο ορειβατών στον Ολυμπο στη θέση Λούκι Καλόγερου. Κινητοποιήθηκαν διασωστικές ομάδες από την Κατερίνη, το Λιτόχωρο και εθελοντές της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης από τη Θεσσαλονίκη. Η επιχείρηση απεγκλωβισμού κράτησε μέχρι χθες το πρωί. Ο 55χρονος Χρήστος Ανανιάδης εντοπίστηκε νεκρός και ανασύρθηκε με τη χρήση ορειβατικού εξοπλισμού. Η σορός του μεταφέρθηκε σε προσβάσιμο σημείο στη θέση Μελιτζάνι, όπου την παρέλαβε ελικόπτερο Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας. Ο 37χρονος ορειβάτης που βρισκόταν μαζί με τον θανόντα μεταφέρθηκε τραυματισμένος στα Πριόνια και εκεί τον παρέλαβε ασθενοφόρο.

Λίγες ημέρες νωρίτερα, το περασμένο Σάββατο, εντοπίστηκε από διασώστες νεκρός σε γκρεμό 150 μέτρων 26χρονος ορειβάτης κοντά στο καταφύγιο Σπήλιος Αγαπητός. Την επομένη η Πυροσβεστική ειδοποιήθηκε για νέο συμβάν: τον εντοπισμό δύο τραυματισμένων ορειβατών στην τοποθεσία Λιβαδάκι, οι οποίοι διασώθηκαν. Πρώτη φορά στην ιστορία του βουνού καταγράφονται τόσα διαδοχικά συμβάντα, στα οποία εμπλέκονται και έμπειροι αλλά και άπειροι ορειβάτες. Ο διευθυντής εκπαίδευσης της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης, Ζαφείρης Τρόμπακας, αποδίδει τη συχνότητα στις συνθήκες που επικρατούν στο βουνό αυτή την περίοδο και στην επικινδυνότητα του πάγου που έχει σχηματιστεί σε διάφορα σημεία. Σε οδηγίες που εξέδωσε η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης τονίζει ότι δεν πρέπει να υπερεκτιμά κάποιος τις δυνατότητές του και ότι είναι απαραίτητη η συλλογή πληροφοριών για τις συνθήκες προτού προγραμματιστεί κάποια εξόρμηση. Ακόμη δεν έχει διευκρινιστεί –πέρα από τον διαφορετικό βαθμό εμπειρίας– τι εξοπλισμό χρησιμοποιούσαν οι ορειβάτες στα συμβάντα των τελευταίων ημερών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή