Σήμα τήρησης συμφωνηθέντων με τους θεσμούς

Σήμα τήρησης συμφωνηθέντων με τους θεσμούς

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το σαφές σήμα που εξέπεμψε, με αποδέκτη κυρίως την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Δημ. Λιάκος, ως προς την «αναγκαιότητα» αυστηρής τήρησης των συμφωνηθέντων με τους θεσμούς, και μάλιστα δίχως καθυστερήσεις, «χρωμάτισε» τη χθεσινή δεύτερη ημέρα συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής, για τον προϋπολογισμό του 2018.

«Είναι απαραίτητη –είναι αναγκαιότητα– η ολοκλήρωση όλων των ενεργειών μας, προκειμένου τα προαπαιτούμενα ώς το μέσον του επόμενου μήνα να έχουν ολοκληρωθεί, ώστε στο Eurogroup του Ιανουαρίου να δοθεί το πράσινο φως της τελικής αξιολόγησης, της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης και επισήμως», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λιάκος, ενώ παράλληλα αναφέρθηκε και στο θέμα της ΔΕΗ, το οποίο επίσης αποτελεί «κόκκινο πανί» για πολλούς βουλευτές της πλειοψηφίας: «Θα ήθελα να κάνω μια ειδική αναφορά στα ενεργειακά, καθώς η υποχρέωση για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων είναι αποτέλεσμα της συμφωνίας με την Επιτροπή Ανταγωνισμού της Κομισιόν, έπειτα από απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τη χρήση λιγνίτη και από άλλους συμμετέχοντες στην αγορά, γεγονός που σημαίνει ότι θα ήμασταν υποχρεωμένοι να εναρμονιστούμε, ανεξαρτήτως του αν ήμασταν σε πρόγραμμα ή όχι», τόνισε.

Η κοινοβουλευτική διαδικασία συνεχίζεται σήμερα και θα ολοκληρωθεί –ύστερα από μια ολιγοήμερη διακοπή– το βράδυ της προσεχούς Τρίτης, με την ονομαστική ψηφοφορία, η οποία και παραδοσιακά έχει χαρακτήρα παροχής ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.

Σε τέτοιο πλαίσιο εξελίσσεται και η αντιπαράθεση στην αίθουσα της Ολομέλειας από την πρώτη στιγμή, με τους βουλευτές της δικομματικής πλειοψηφίας όχι μόνο να υπεραμύνονται των κυβερνητικών επιλογών, αλλά και να επιτίθενται στους επικριτές τους με το επιχείρημα ότι δεν δικαιούνται να ομιλούν επειδή από κυβερνητικές θέσεις παλαιότερα, με σκάνδαλα και διαφθορά, ευθύνονται για τη χρεοκοπία της χώρας. Στον αντίποδα, η αντιπολίτευση πέραν της κριτικής για την επιλογή της υπερφορολόγησης που όπως σημειώνεται αποτελεί τον πυρήνα της υφεσιακής κυβερνητικής πολιτικής, θέτει και ζητήματα ηθικής τάξεως, μέσω αναφορών σε υποθέσεις όπως εκείνη της πώλησης πολεμικού υλικού στη Σαουδική Αραβία.

«Η εικόνα που περιγράφει η κυβέρνηση δεν είναι αυτή που βιώνουν και βλέπουν οι πολίτες στην καθημερινότητά τους», σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Γ. Βλάχος (Ν.Δ.). «Ηταν και παραμένει συνειδητή επιλογή αυτής της κυβέρνησης η φτωχοποίηση της μεσαίας τάξης», σημείωσε η κ. Νίκη Κεραμέως.

Στα αξιοσημείωτα της εν λόγω αντιπαράθεσης είναι και πως μεταξύ των κεντρικών επιχειρημάτων που επικαλούνται οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να απαντήσουν στην κριτική την οποία δέχονται, είναι τα όσα αναφέρουν για την ελληνική οικονομία ξένες «πηγές» – κάτι το οποίο κατακεραύνωναν ως αντιπολίτευση, όταν το επικαλούνταν προηγούμενες κυβερνητικές πλειοψηφίες.

«Θυμίζω ότι όλοι οι θεσμοί, οι οίκοι, οι εφημερίδες που σήμερα βγαίνουν και οι διεθνείς τράπεζες λένε ότι η Ελλάδα προχωράει μπροστά και βγαίνει πια από την κρίση. Ακόμα λένε ότι θα κερδίσει την κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Γερ. Μπαλαούρας.

Δεν έμεινε, τέλος, ασχολίαστη μια αναφορά του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Β. Κόκκαλη, για το κρίσιμο ζήτημα της προστασίας πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς. Και αυτό επειδή μετά το αρχικό «προστατεύεται η πρώτη κατοικία» και τη μετεξέλιξή του σε «προστατεύεται η λαϊκή πρώτη κατοικία», ο κ. Κόκκαλης έκανε λόγο χθες για τη «μοναδική» κατοικία. Είπε χαρακτηριστικά: «Χρησιμοποιείται η έκφραση “προστασία της πρώτης κατοικίας”. Θα μου επιτρέψετε να πω ότι η ορθή έννοια του όρου και της έκφρασης είναι “προστασία της μοναδικής κατοικίας” και όχι της “πρώτης κατοικίας”».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή