Σφοδρή αντίδραση των Ευρωπαίων ΥΠΟΙΚ στο φορονομοσχέδιο Τραμπ

Σφοδρή αντίδραση των Ευρωπαίων ΥΠΟΙΚ στο φορονομοσχέδιο Τραμπ

3' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι υπουργοί Οικονομικών των πέντε μεγαλύτερων οικονομιών της Ευρώπης προειδοποιούν τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι η φορολογική μεταρρύθμιση Τραμπ ενδέχεται να παραβιάζει τους διεθνείς κανόνες και ότι θα μπορούσε να οδηγήσει σε διπλή φορολόγηση των ευρωπαϊκών εταιρειών, πλήττοντας το διεθνές εμπόριο. Καθώς το φορολογικό νομοσχέδιο εισέρχεται στην τελική ευθεία για την έγκρισή του από το Κογκρέσο, εντείνεται η ανησυχία διεθνώς για τις επιπτώσεις του και το ενδεχόμενο να πυροδοτήσει ακόμα και εμπορικό πόλεμο μεταξύ της Ε.Ε. και των ΗΠΑ. Επιπλέον, η μεταρρύθμιση Τραμπ είναι πολύ πιθανόν να οδηγήσει σε χαμηλότερη φορολόγηση των αμερικανικών εταιρειών σε σχέση με τις ξένες, αναγκάζοντας άλλες κυβερνήσεις να ανταποδώσουν.

Στην επιστολή που έστειλαν τη Δευτέρα οι υπουργοί Οικονομικών της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Βρετανίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας στον Αμερικανό ομόλογό τους αντανακλάται η ανησυχία ότι οι νέοι αμερικανικοί φορολογικοί κανόνες προσφέρουν αθέμιτα πλεονεκτήματα στις αμερικανικές εταιρείες. Οι πέντε Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών αναφέρουν στην επιστολή τους ότι τα δύο νομοσχέδια (της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων) περιλαμβάνουν μέτρα οικονομικού προστατευτισμού, που ενδεχομένως παραβιάζουν τις συμφωνίες περί αποφυγής διπλής φορολόγησης και σίγουρα ανατρέπουν τους διεθνείς εμπορικούς κανόνες. Ορισμένα μέτρα που περιλαμβάνονται στα δύο νομοσχέδια «θα μπορούσαν να έρχονται σε αντίθεση με τις συμφωνίες περί αποφυγής διπλής φορολόγησης και υπάρχει ο κίνδυνος να διαταράξουν σημαντικά το διεθνές εμπόριο», αναφέρεται στην επιστολή των Ευρωπαίων. Εκπρόσωπος Τύπου του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών δήλωσε χθες ότι η Ουάσιγκτον εκτιμά τις απόψεις των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών και συνεργάζεται στενά με το Κογκρέσο, καθώς ολοκληρώνονται τα νομοσχέδια.

Δύο μέτρα

Ειδικοί σε φορολογικά θέματα υποστηρίζουν ότι τα δύο νομοσχέδια των Ρεπουμπλικανών έχουν ως στόχο να ενισχύσουν τις αμερικανικές εξαγωγές και να επιτρέψουν στην αμερικανική εφορία να αντλεί έσοδα από τα έσοδα που έχουν πολυεθνικές εταιρείες σε ξένες αγορές. Δύο μέτρα, ειδικότερα, έχουν προκαλέσει την εντονότερη αντίδραση από την πλευρά των Ευρωπαίων πολιτικών, των ξένων επιχειρηματιών και των εμπορικών φορέων. Το πρώτο μέτρο περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο της Βουλής και προβλέπει την επιβολή φόρου 20% στις αμερικανικές θυγατρικές ξένων εταιρειών. Στόχος του μέτρου είναι η συγκέντρωση 155 δισ. δολ. την ερχόμενη δεκαετία από τη φορολόγηση των συναλλαγών μεταξύ αμερικανικών θυγατρικών και πολυεθνικών μητρικών εταιρειών για χρήση πνευματικών δικαιωμάτων, για αμοιβή διαχείρισης και για την πληρωμή υπηρεσιών και προϊόντων. Το δεύτερο μέτρο περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο της Γερουσίας και έχει στόχο να αποτρέψει τον περαιτέρω περιορισμό της αμερικανικής φορολογικής βάσης όταν εταιρείες διοχετεύουν τα κέρδη τους σε χώρες με χαμηλότερη φορολογία. Προβλέπει φόρο ύψους τουλάχιστον 10% στα κέρδη από πνευματικά δικαιώματα που καταγράφουν στο εξωτερικό αμερικανικές εταιρείες, όπως φαρμακευτικές και τεχνολογικές. Σύμφωνα με τους επικριτές του δεύτερου μέτρου, η επιβολή φόρου σε διασυνοριακές χρηματοπιστωτικές συναλλαγές θα πλήξει κυρίως τις ξένες εταιρείες, αυτοκινητοβιομηχανίες, φαρμακευτικές εταιρείες, εταιρείες λογισμικού κ.ά.

ΗΠΑ – Ε.Ε. – Ιαπωνία κατά Κίνας στον ΠΟΕ

Παρά τις σημαντικές διαφορές τους σε φορολογικά ζητήματα, ΗΠΑ, Ε.Ε. και Ιαπωνία συνασπίζονται στο πλαίσιο του Παγκοσμίου Οργανισμού Εμπορίου (WTO) κατά της Κίνας. Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, εκπρόσωποι των τριών σκοπεύουν να προβούν σε κοινή δήλωση κατά του Πεκίνου κατηγορώντας την κινεζική κυβέρνηση ότι προωθεί πολιτική που οδηγεί σε πλεονάζουσα βιομηχανική παραγωγή. Παράλληλα θα καταδικάσουν την παροχή κρατικών επιδοτήσεων προς ελεγχόμενες από το Δημόσιο εταιρείες, την παροχή κρατικής χρηματοδότησης και την ψήφιση νομοθεσίας που συχνά αναγκάζει ξένες εταιρείες να μεταφέρουν στους Κινέζους εταίρους τους σημαντικά τεχνολογικά μυστικά. Βρυξέλλες, Ουάσιγκτον και Τόκιο αναφέρουν πως τέτοιου είδους παρεμβάσεις έχουν οδηγήσει σε πολύ μεγάλη πλεονάζουσα παραγωγή σε βιομηχανίες όπως αυτή του χάλυβα και του αλουμινίου, πλημμυρίζοντας με προϊόντα τις διεθνείς αγορές και οδηγώντας σε απόλυση εργατών σε άλλες χώρες. Σύμφωνα με πληροφορίες των Financial Times, στην κοινή δήλωση θα γίνεται λόγος και για την πρακτική που ακολουθεί η Κίνα σε ζητήματα πνευματικών δικαιωμάτων, περιλαμβανομένης της απαίτησης οι ξένες εταιρείες να μεταφέρουν τεχνολογία στην κοινοπραξία που υποχρεωτικά συστήνουν με κινεζικές εταιρείες. Η κοινή δήλωση θα γίνει στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΠΟΕ στο Μπουένος Αϊρες. Ηδη η κυβέρνηση Τραμπ εξετάζει το ενδεχόμενο να επιβάλει σημαντικούς περιορισμούς στις κινεζικές εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή