Φθηνοί και ανασφάλιστοι εργαζόμενοι πολλοί Ανατολικοευρωπαίοι μετανάστες

Φθηνοί και ανασφάλιστοι εργαζόμενοι πολλοί Ανατολικοευρωπαίοι μετανάστες

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Eντονες αντιδράσεις έχει πυροδοτήσει η πρόσληψη, μέσω της μεσολάβησης εταιρειών διαχείρισης ανθρωπίνου δυναμικού, εκατοντάδων χιλιάδων μεταναστών που προέρχονται από χώρες της Ανατολικής και της Κεντρικής Ευρώπης. Περίπου 55.000 εταιρείες διαχείρισης ανθρωπίνου δυναμικού, που εδρεύουν σε διάφορες χώρες της Ευρώπης, προωθούν εργαζομένους σε υποαμειβόμενες θέσεις εργασίας με στόχο να προσφέρουν στην εκάστοτε επιχείρηση φθηνό εργατικό δυναμικό, το οποίο απασχολείται σε ευέλικτες μορφές εργασίας. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας The New York Times, αρκετοί μετανάστες που προέρχονται από φτωχές ευρωπαϊκές χώρες αναγκάζονται να υπογράψουν συμβόλαια σε γλώσσα που τους είναι παντελώς άγνωστη.

Μάλιστα, αρκετοί εξ αυτών συνήθως δουλεύουν περισσότερες ώρες και τα Σαββατοκύριακα, ενώ πολλές φορές υποχρεούνται να βρίσκονται σε επαγρύπνηση σε περίπτωση που η επιχείρηση τους καλέσει να εργαστούν. Το ωρομίσθιό τους διαμορφώνεται μεταξύ 3,50 και 4,10 ευρώ, αρκετά μειωμένο σε σύγκριση με τον βασικό μισθό που ισχύει στη χώρα όπου εργάζονται. Μία ιδιαίτερα δυσάρεστη διαπίστωση είναι ότι το ένα τρίτο των εργαζομένων στην Ευρώπη εργάζεται πλέον υπό καθεστώς μερικής απασχόλησης, ενώ αρκετοί φαίνεται να μην απολαμβάνουν το δικαίωμα για κοινωνική ασφάλιση.

Το Παρντούμπιτσε στην Τσεχία είναι μια περιοχή όπου βρίσκονται μεγάλα εργοστάσια γνωστών εταιρειών, όπως η Foxconn, που είναι υπεύθυνη για την παραγωγή ηλεκτρονικών προϊόντων και έχει έδρα την Ταϊβάν, και η Panasonic. Δέκα εργαζόμενοι που απασχολούνται σε ένα από αυτά τα εργοστάσια περιέγραψαν στη δημοσιογράφο των ΝΥΤ τις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας τους. Μάλιστα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, η κυβέρνηση της Τσεχίας έχει διατάξει έρευνα για τις αντιεργατικές πρακτικές που σύμφωνα με το κατηγορητήριο εφαρμόζει η Foxconn.

Οι εταιρείες διαχείρισης ανθρωπίνου δυναμικού αναλαμβάνουν το κόστος των εργαζομένων. Αυτό ασφαλώς σημαίνει όφελος για την εκάστοτε επιχείρηση. Δηλαδή, στην περίπτωση της Foxconn οι εργαζόμενοι δεν έχουν προσληφθεί από την ίδια την εταιρεία. Η Foxconn έχει μεταφέρει όλες τις ευθύνες στην εταιρεία διαχείρισης ανθρωπίνου δυναμικού (κόστος, ασφαλιστική κάλυψη, κίνδυνος ατυχήματος). Ωστόσο, η Κατερίνα Κότρλα, διευθύντρια μιας ΜΚΟ που αγωνίζεται για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας των εργαζομένων στο Παρντούμπιτσε, επιβεβαίωσε ότι δεν κάνει τίποτε από αυτά που οφείλει να πράξει.

Η Κότρλα ανέφερε ότι πολλές εταιρείες διαχείρισης εργατικού δυναμικού, όπως η Xawax, ακολουθούν την ισχύουσα νομοθεσία, όμως δεν προσφέρουν επαρκή ασφαλιστική κάλυψη στους εργαζομένους. Σε περίπτωση ατυχήματος, για παράδειγμα, η ημέρα που ο εργαζόμενος θα απουσιάσει από τη δουλειά του αφαιρείται αυτομάτως από τον πενιχρό μηνιαίο μισθό του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή