Προσωρινό το «ελευθέρας» στην Εγνατία

Προσωρινό το «ελευθέρας» στην Εγνατία

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ΤΑΙΠΕΔ, άρα και ο όποιος μελλοντικός επενδυτής, δεν δεσμεύεται από τις «παραχωρήσεις» του υπουργείου για τις δωρεάν διελεύσεις στην Εγνατία Οδό. Αυτό διευκρίνισε χθες σε συνέντευξή του ο ίδιος ο υπουργός, επιβεβαιώνοντας με αυτό τον τρόπο ότι η απόφασή του είχε ως μοναδικό στόχο τον κατευνασμό τυχόν αντιδράσεων από τα νέα διόδια και φυσικά δεν είχε συζητηθεί με το ΤΑΙΠΕΔ. Ο υπουργός επανέλαβε, πάντως, την υπόσχεσή του περί ηλεκτρονικών διοδίων στην Εγνατία σε ένα έτος.

Μιλώντας, χθες, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων (Πρακτορείο FM), ο κ. Χρήστος Σπίρτζης διευκρίνισε, ενδεχομένως υπό την πίεση των θεσμών, ότι η απόφασή του για παροχή δωρεάν διελεύσεων σε ανέργους και μόνιμους κατοίκους στις παρά την Εγνατία Οδό περιοχές είναι προσωρινή. «Είναι θέμα από δω και πέρα του ΤΑΙΠΕΔ. Αν το ΤΑΙΠΕΔ στο τεχνοοικονομικό μοντέλο που μελετά και στον διαγωνισμό που θα βγάλει, προβλέψει ότι πρέπει να έχουμε ελεύθερες διελεύσεις για τα άτομα με ειδική αναπηρία, για τους ανέργους, για τους κατοίκους που μένουν σε περιοχές που είναι ακριτικές και δεν έχουν εναλλακτικό οδικό δίκτυο, μπορεί να συνεχίσει να ισχύει», ανέφερε ο κ. Σπίρτζης.

Υπενθυμίζεται ότι με την πρόσφατη απόφαση Σπίρτζη απαλλάσσονται άμεσα από την καταβολή διοδίων από όλη την Εγνατία και τις καθέτους της οι κάτοχοι κάρτας ανεργίας. Και σε αδιευκρίνιστο χρονικό διάστημα (μόλις ετοιμαστεί ηλεκτρονική εφαρμογή) οι μόνιμοι κάτοικοι ή ιδιοκτήτες επαγγελματικής εγκατάστασης εκτεταμένων περί την Εγνατία περιοχών. Η απαλλαγή για τους κατοίκους δεν αφορά όλους τους σταθμούς της Εγνατίας, αλλά οκτώ συγκεκριμένους (Τύριας, Παμβώτιδας, Μαλακασίου, Μουσθένης, Ιάσμου, Μέστης, Αρδάνιου και Ιεροπηγής), ανάμεσα στους οποίους και οι τρεις από τους τέσσερις που θα αρχίσουν να λειτουργούν στις 14 Δεκεμβρίου. 

Πιλοτική εφαρμογή

Ο κ. Σπίρτζης επανέλαβε και τα περί πραγματοποίησης διαγωνισμού μέσα στον Δεκέμβριο για τη δημιουργία δορυφορικού συστήματος ηλεκτρονικών διοδίων. «Ο στόχος μας είναι του χρόνου τον Δεκέμβριο, ή και λίγους μήνες μετά, το ηλεκτρονικό σύστημα αναλογικών διοδίων να λειτουργεί. Η πιλοτική εφαρμογή που θέλουμε να κάνουμε είναι στην Εγνατία. Είναι ο πρώτος αυτοκινητόδρομος που επιθυμούμε να το εγκαταστήσουμε και να λειτουργήσει. Πιστεύουμε ότι το δικό μας “κλείσιμο” των αυτοκινητοδρόμων έχει να κάνει με τη λειτουργία του ηλεκτρονικού αναλογικού συστήματος, δεν έχει να κάνει με την ολοκλήρωση των έργων», ανέφερε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή