«Βαρίδι» για την ανάπτυξη ο κλάδος της οικοδομής

«Βαρίδι» για την ανάπτυξη ο κλάδος της οικοδομής

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνεχίζει να επιδρά αρνητικά στην ανάκαμψη της οικονομίας ο κλάδος της οικοδομής και των κατασκευών, που έχουν πληγεί από την υπερφορολόγηση και τη μείωση της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών.

Κατά το τρίτο τρίμηνο, οι επενδύσεις σε κατασκευές υποχώρησαν κατά 19,3%, ενώ οι επενδύσεις σε κατοικίες συνέχισαν την πτωτική τους πορεία, με την κάμψη να διαμορφώνεται σε 7,5% σε ετήσια βάση, εξέλιξη που, σύμφωνα με τους αναλυτές της Alpha Bank, έχει συμβάλει αρνητικά στο ΑΕΠ κατά 1%. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι επενδύσεις σε κατοικίες διαμορφώνονται πλέον σε μόλις 0,6% του ΑΕΠ, έναντι 11% στο απόγειο της αγοράς ακινήτων το 2007. Μάλιστα, ο κλάδος της κατοικίας αποτελεί πλέον μόλις το 12,7% των συνολικών επενδύσεων σε κατασκευές, έναντι ποσοστού 78,8% που αποτελούσε στο τρίτο τρίμηνο του 2007.

Πλέον, σημάδια «κόπωσης» μετά τους ενθαρρυντικούς πρώτους μήνες του 2017 καταγράφει και η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η ΕΛΣΤΑΤ, κατά τον Σεπτέμβριο εκδόθηκαν 1.070 άδειες, που αντιστοιχούν σε 202,9 χιλιάδες τ.μ. επιφάνειας και 830,7 χιλιάδες κυβικά μέτρα όγκου, παρουσιάζοντας μείωση κατά 2,9% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, αύξηση κατά 1,6% στην επιφάνεια και μείωση κατά 4,1% στον όγκο, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2016.

Κατά την περίοδο των τελευταίων δώδεκα μηνών, δηλαδή από τον Οκτώβριο 2016 έως τον Σεπτέμβριο 2017, η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα εμφανίζει αύξηση κατά 5,8% στον αριθμό των εκδοθεισών οικοδομικών αδειών, κατά 12,0% στην επιφάνεια και κατά 9,4% στον όγκο, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο Οκτωβρίου 2015 – Σεπτεμβρίου 2016.

Αντίστοιχα, σε επίπεδο εννεαμήνου (Ιανουάριος – Σεπτέμβριος) η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα καταγράφει αύξηση κατά 8,6% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, κατά 16,8% στην επιφάνεια και κατά 16,7% στον όγκο σε ετήσια βάση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή