Νέα Δημοκρατία: Στο επίκεντρο η επόμενη μέρα

Νέα Δημοκρατία: Στο επίκεντρο η επόμενη μέρα

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Είμαστε έτοιμοι να αλλάξουμε την Ελλάδα». Είναι το κεντρικό σύνθημα του 11ου διήμερου συνεδρίου της Ν.Δ., που αρχίζει το Σάββατο με σαφές προγραμματικό και θετικό πρόσημο και επιδίωξη να κάνει την υπέρβαση και να εστιάσει τη συζήτηση στην επόμενη μέρα και στο πώς η Ελλάδα θα περάσει σε ευρωπαϊκή κανονικότητα. Το συνέδριο δεν είναι μεν εκλογικό, αλλά εισήχθη μια καινοτομία, καθώς το πρωί της Κυριακής θα στηθεί κάλπη, προκειμένου οι 2.800 σύνεδροι να τοποθετηθούν σε βασικά διλήμματα πολιτικής.

Δίνοντας, εξάλλου, το πολιτικό στίγμα του συνεδρίου αρχών και θέσεων, ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής Κωστής Χατζηδάκης εμμέσως πλην σαφώς προέταξε την ανάγκη για προτάσεις και θετικό λόγο, εκτός από την ούτως ή άλλως υποχρέωση της Ν.Δ. εκ του θεσμικού της ρόλου να ασκεί αντιπολίτευση. «Οι πολιτικές εξελίξεις, που μπορεί να είναι γρήγορες, επιβάλλουν να είμαστε έτοιμοι για την επόμενη μέρα με εφαρμόσιμο σχέδιο», τόνισε ο κ. Χατζηδάκης. Οπως το έθεσε, «η μάχη δεν είναι κομματική. Η Ελλάδα πρέπει να αλλάξει πορεία. Δεν μπορεί να είναι μια χώρα δεύτερης κατηγορίας στην Ευρώπη, σε έναν θάλαμο υγειονομικής απομόνωσης». Ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. τόνισε ότι η αντιπολίτευση στον ΣΥΡΙΖΑ δεν αρκεί και ότι βασικός στόχος, όπως είπε, «δεν είναι μόνο να αλλάξουμε κυβέρνηση – είναι να αλλάξουμε σελίδα, να αλλάξουμε την Ελλάδα προς το καλύτερο». Μάλιστα, ο κ. Χατζηδάκης προανήγγειλε και το στήσιμο κάλπης στο συνέδριο, προκειμένου οι σύνεδροι να τοποθετηθούν σε μια σειρά από διλήμματα πολιτικής και να καταγραφεί «με τον πιο επίσημο τρόπο η άποψη του ανωτάτου οργάνου του κόμματος».

Χωρίς να διευκρινίσει ποια θα είναι τα συγκεκριμένα ερωτήματα – δεν φαίνεται, πάντως, ότι θα αφορούν εσωκομματικά ζητήματα, αλλά βασικές πολιτικές θέσεις. Ο κ. Χατζηδάκης, ο οποίος παρουσίασε το πρόγραμμα του συνεδρίου μαζί με τον γραμματέα Προγράμματος Γιώργο Στεργίου, αναφέρθηκε στους 100.000 πολίτες που έχουν ήδη ανταποκριθεί απαντώντας στα ερωτηματολόγια που έχει θέσει η Πειραιώς πριν και από τις επτά προσυνεδριακές ενότητες που προηγήθηκαν, αλλά και στο τελευταίο ερωτηματολόγιο. Εκεί έχουν τεθεί βασικά ερωτήματα που αφορούν τη στρατηγική της Ν.Δ., αλλά και το εσωκομματικό τοπίο (ήδη το 65,9% έχει απαντήσει ότι περισσότερο για μια κυβέρνηση μετράει να αγνοεί το πολιτικό κόστος). Oπως και στα προσυνέδρια, που στόχο είχαν να διαμορφώσουν συνειδητά, σε διαβούλευση με ανθρώπους της αγοράς, του πανεπιστημίου και της κοινωνίας, τους βασικούς προγραμματικούς άξονες της Ν.Δ., και στο συνέδριο το βήμα ανοίγει γενναιόδωρα στους φιλοξενούμενους. Στην κάθε ενότητα –υπηρεσίες προς τον πολίτη, οικονομία, νέα γενιά– ο πρώτος εισηγητής θα προέρχεται από τη Ν.Δ. και οι άλλοι δύο θα είναι εκτός των κομματικών τειχών. Το μήνυμα είναι σαφές και είναι ανοίγματος πέρα από τα στενά κομματικά όρια.

Στο συνέδριο –ο κ. Μητσοτάκης θα μιλήσει την Κυριακή– θα παρέμβουν ακόμη ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο γενικός γραμματέας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Αντόνιο Λόπες Ιστούρις και ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου Χάρης Γεωργιάδης. Το «παρών», σύμφωνα με πληροφορίες, θα δώσουν τόσο ο Κώστας Καραμανλής όσο και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, παρότι δεν αναμένονται παρεμβάσεις τους. Πρόσωπα-εκπλήξεις θα πλαισιώσουν τις επίσημες συνεδρίες, όπως ο Στέλιος Ράμφος, ο καθηγητής Γενετικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης Μανώλης Δερμιτζάκης, ο Παναγιώτης Λιαργκόβας, ο ηθοποιός Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, αλλά και ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής Μίμης Δομάζος στο κοινωνικό συνέδριο, που θα τρέξει παράλληλα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή