Στο παρά 5΄ καλείται να αποφασίσει η ΕΕΤΤ για δύο κρίσιμες υποθέσεις

Στο παρά 5΄ καλείται να αποφασίσει η ΕΕΤΤ για δύο κρίσιμες υποθέσεις

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην τελευταία συνεδρίαση της ολομέλειας της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) τέθηκαν δύο βασικά θέματα που χρονίζουν επί πολλά χρόνια. Πρόκειται για την καταγγελία της Vodafone εναντίον της Cosmote, περί δεσπόζουσας θέσης της τελευταίας στην αγορά της καρτοκινητής τηλεφωνίας, αλλά και την αποζημίωση του ΟΤΕ σχετικά με τις υπηρεσίες καθολικής υπηρεσίας.

Και τα δύο θέματα της ημερήσιας διάταξης αφορούν υποθέσεις της περιόδου 2010-12, αλλά μπορούν να εγείρουν καταβολές δεκάδων εκατ. ευρώ είτε ως αποζημιώσεις των παρόχων προς τον ΟΤΕ για την παροχή υπηρεσιών καθολικής υπηρεσίας είτε ως πρόστιμα στον ΟΤΕ για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης στην καρτοκινητή τηλεφωνία. Επίσης τα δύο θέματα μπήκαν κάπως «εκβιαστικά», ύστερα από παρέμβαση των μελών της ΕΕΤΤ.

Αντιθέτως, ο πρόεδρος της επιτροπής, Δημήτρης Τσαμάκης, δεν επιθυμούσε τα θέματα αυτά να συζητηθούν αύριο, αλλά να αποτελέσουν αντικείμενο της ολομέλειας που θα συγκροτηθεί σε λίγες ημέρες. Σημειώνεται ότι αύριο Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου θα συνεδριάσει για τελευταία φορά η ΕΕΤΤ υπό τη σημερινή σύνθεσή της καθώς η θητεία της λήγει στο τέλος της εβδομάδας. Κι επειδή η πλειονότητα των μελών της Επιτροπής δεν θεωρείται φίλα προσκείμενη στην κυβέρνηση, η τελευταία και ο πρόεδρος της ΕΕΤΤ ήθελαν τα δύο αυτά θέματα να χειριστεί μια νέα επιτροπή, που θα ήταν περισσότερο ελεγχόμενη από αυτούς.

Η νέα σύνθεση της ΕΕΤΤ δεν θα αργήσει να ανακοινωθεί. Μάλιστα, η κυβέρνηση έχει κάθε λόγο να επιθυμεί να καλύψει τις θέσεις της ολομέλειας με πρόσωπα ελεγχόμενα από την ίδια, καθώς υπάρχουν πολλά «καυτά» θέματα που θα απασχολήσουν στο 2018. Αλλωστε, ήταν πρωτοφανείς οι επιθέσεις εναντίον των μελών της, ειδικά για το θέμα της Digea, τόσο από τον πρώην αρμόδιο υπουργό Χρ. Σπίρτζη όσο και από τον νυν Νίκο Παππά.

Τα μέλη της απερχόμενης ΕΕΤΤ, ωστόσο, δεν θέλησαν να αφήσουν τις υποθέσεις αυτές στα χέρια της επόμενης επιτροπής. Ετσι για την καθολική υπηρεσία αναμένεται αύριο να ληφθούν αποφάσεις και ο ΟΤΕ να αποζημιωθεί τουλάχιστον για την περίοδο 2010-11. Το πόσο μεγάλη θα είναι η αποζημίωση είναι ένα ζητούμενο που μένει να αποφασιστεί. Σίγουρα το ποσό θα είναι χαμηλότερο από εκείνο που έχει αιτηθεί ο ΟΤΕ, αλλά τουλάχιστον θα λάβει κάποια αποζημίωση.

Σε ό,τι αφορά την καταγγελία της Vodafone κατά της Cosmote, η EETT είναι σίγουρο ότι αύριο δεν θα λάβει αποφάσεις. Η διενέργεια της συνεδρίασης όμως είναι κρίσιμη, καθώς σε αυτή θα κατατεθεί το πόρισμα της επιτροπής ακροάσεων στη διερευνώμενη από το 2012 υπόθεση.

Ετσι, η παρούσα επιτροπή προκαταλαμβάνει τις αποφάσεις της επόμενης. Και σύμφωνα με πληροφορίες, το πόρισμα αναφέρει ότι τις ίδιες πρακτικές που ακολούθησε η Cosmote στην προσέλκυση πελατών της καρτοκινητής τηλεφωνίας, ακολούθησαν και οι ανταγωνιστές της Vodafone και Wind.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή