Φθηνά δάνεια για τον Νότο

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Πορτογαλία έχει καταφέρει να περιορίσει, από την αρχή του έτους, στο ήμισυ το κόστος δανεισμού της. Πλέον, η απόδοση του πορτογαλικού δεκαετούς ομολόγου βρίσκεται πολύ κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2015, εν αναμονή δυνητικής αναβάθμισης της πιστοληπτικής αξιολόγησης της χώρας στην επενδυτική βαθμίδα την Παρασκευή από τη Fitch. Η ισχυρή οικονομική επίδοση της Πορτογαλίας και η μείωση του δημοσιονομικού της ελλείμματος έχουν οδηγήσει τους επενδυτές, που μέχρι πριν από λίγο καιρό θεωρούσαν πως η Λισσαβώνα αποτελεί τον αδύναμο κρίκο της Ευρωζώνης, να βλέπουν όλο και πιο ευνοϊκά τα πορτογαλικά ομόλογα. Η πρόσφατη απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να επεκτείνει χρονικά το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων έχει συμβάλει επίσης στην αποκλιμάκωση των αποδόσεων για όλες τις χώρες της Νότιας Ευρώπης. Η απόδοση του πορτογαλικού δεκαετούς ομολόγου υποχώρησε χθες στο 1,78%, δηλαδή μια ανάσα από το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δυόμισι ετών όπου είχε υποχωρήσει τη Δευτέρα. Το γεγονός πως τα πορτογαλικά ομόλογα που αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης στη δευτερογενή αγορά είναι πολύ λιγότερα από τα ισπανικά και τα ιταλικά περιορίζει ακόμη περισσότερο την απόδοσή τους, επειδή οι επενδυτές δυσκολεύονται να βρουν ομόλογα εξαιτίας των αγορών που πραγματοποιεί η ΕΚΤ.

Η τάση υποχώρησης του κόστους δανεισμού της Πορτογαλίας ενισχύθηκε ακόμη περισσότερο μετά την αναβάθμιση, από την S&P, του πορτογαλικού αξιόχρεου στην επενδυτική βαθμίδα τον Σεπτέμβριο. Πολλοί αναλυτές περιμένουν ανάλογη κίνηση από τη Fitch στην προγραμματισμένη αξιολόγηση της Παρασκευής. «Προβλέπουμε ότι την αναβάθμιση κατά μία βαθμίδα σε BBB- στις 15 Δεκεμβρίου θα ακολουθήσουν και άλλες θετικές ενέργειες το 2018», λέει ο αναλυτής της BBVA Χάιμε Κοστέρο Ντένσε. Οπως εξηγεί ο αναλυτής, η αναβάθμιση του πορτογαλικού αξιόχρεου στην επενδυτική βαθμίδα από δύο οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης θα επιτρέψει την περίληψή τους σε πολλούς από τους μεγάλους δείκτες ομολόγων του κόσμου. Στην αρχή του 2017, η απόδοση του πορτογαλικού δεκαετούς κρατικού ομολόγου ανερχόταν στο 3,73% και η διαφορά (spread) με το αντίστοιχης χρονικής διάρκειας γερμανικό κρατικό ομόλογο βρισκόταν στις 374 μονάδες βάσης, ενώ η διαφορά με το ιταλικό δεκαετές βρισκόταν στις 199 μονάδες βάσης. Χθες, η διαφορά στην απόδοση μεταξύ πορτογαλικού και γερμανικού δεκαετούς ομολόγου είχε υποχωρήσει στις 145 μονάδες βάσης και η διαφορά με το ιταλικό δεκαετές ομόλογο είχε υποχωρήσει στις 16 μονάδες βάσης. «Θεωρούμε πως τα πορτογαλικά ομόλογα έχουν τη δυνατότητα να βρεθούν σε ευνοϊκή θέση και η διαφορά με τα γερμανικά να υποχωρήσει κάτω από τις 140 μονάδες βάσης, ενώ η απόδοση των πορτογαλικών ομολόγων θα υποχωρήσει κάτω από την απόδοση των ιταλικών ομολόγων μέχρι το τέλος του έτους», προβλέπει ο Χάιμε Κοστέρο Ντένσε της BBVA.

Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τον περασμένο Οκτώβριο να επεκτείνει το πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων τουλάχιστον μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2019 έχει οδηγήσει έκτοτε σε μείωση του κόστους δανεισμού για τις περισσότερες χώρες της Ευρωζώνης. Χθες τα ομόλογα χωρών της Ευρωζώνης με υψηλή πιστοληπτική αξιολόγηση ενισχύθηκαν ελαφρώς, με το γερμανικό δεκαετές ομόλογο να ενισχύεται κατά 1 μονάδα βάσης, στο 0,30%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή