Σε διαβούλευση το πολυνομοσχέδιο για τον τουρισμό

Σε διαβούλευση το πολυνομοσχέδιο για τον τουρισμό

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πολυνομοσχέδιο με δεκάδες ρυθμίσεις για ζητήματα τουρισμού, μεταξύ των οποίων η κατάργηση της τουριστικής μίσθωσης κατοικιών από ιδιώτες, η απελευθέρωση των παραχωρήσεων μαρινών, η επιμήκυνση της ηλικίας των ενοικιαζόμενων αυτοκινήτων και τα online πρακτορεία κρατήσεων, έθεσε σε δημόσια διαβούλευση έως τις 5 Ιανουαρίου το υπουργείο Τουρισμού. Το σχέδιο νόμου τιτλοφορείται «ρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου στον τομέα του τουρισμού» και σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση έχει στόχο τον εκσυγχρονισμό της τουριστικής νομοθεσίας στο σύνολό της για την κάλυψη κενών, την υιοθέτηση καλών πρακτικών και την προσαρμογή στα διεθνή πρότυπα.

Υπάρχουν δεκάδες αποσπασματικές ρυθμίσεις στα 31 άρθρα του, όπως για τα τουριστικά γραφεία και τα τουριστικά λεωφορεία. Εισάγεται επίσης δυνατότητα «παροχής υπηρεσιών τουριστικού συνοδού» για τα ταξιδιωτικά γραφεία, ανεξάρτητης από τις υπηρεσίες των ξεναγών. Κλείνει επίσης το «παράθυρο» περί τουριστικής μίσθωσης κατοικιών από ιδιώτες, που είχε μείνει ανοικτό στον σχετικό νόμο του 2015 και όριζε πως «ακίνητο που εκμισθώνεται για προσωρινή διαμονή του μισθωτή για χρονικό διάστημα μικρότερο των τριάντα (30) ημερών θεωρείται τουριστικό κατάλυμα». Ετσι, μετά την ψήφιση του υπό διαβούλευση νομοσχεδίου, οι μισθώσεις ακινήτων οποιασδήποτε χρονικής διάρκειας δεν θα θεωρούνται πλέον τουριστικές, αλλά αστικές, υπαγόμενες στις γενικές διατάξεις περί μισθώσεων του αστικού κώδικα. Επίσης, στο νομοσχέδιο επεκτείνεται η δυνατότητα που έχει το ελληνικό Δημόσιο να παραχωρήσει κατόπιν σύμβασης σε Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης ή σε εταιρεία που μετέχουν, πέραν των 16 μαρινών που έχουν χωροθετηθεί με τον ν. 2160/1993, και άλλους τουριστικούς λιμένες που έχουν δημιουργηθεί από το ίδιο το Δημόσιο. Ο διαχωρισμός «χωροθέτησης» και «δημιουργίας» γίνεται για να συμπεριληφθούν στη διάταξη οι τουριστικοί λιμένες που είχαν δημιουργηθεί προ του ν. 2160/1993.

Μέχρι σήμερα η δυνατότητα χωροθέτησης μαρίνας εντός ζώνης εμπορικού λιμένα δινόταν μόνο στον οικείο φορέα διοίκησης και εκμετάλλευσης. Τώρα δίνεται η δυνατότητα στο υπουργείο Ναυτιλίας να χωροθετήσει μαρίνες και σε καθορισμένες ζώνες λιμένων. Παράλληλα, παρατείνονται οι προθεσμίες που δίνουν τη δυνατότητα σε υφιστάμενους και εν λειτουργία τουριστικούς λιμένες, οι οποίοι για μια σειρά από λόγους στερούνται άδειας λειτουργίας, να αδειοδοτηθούν. Επίσης προτείνεται η παράταση του ορίου ηλικίας των επιβατικών ιδιωτικής χρήσης οχημάτων που εκμισθώνονται χωρίς οδηγό από επτά σε δώδεκα χρόνια.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή