Νέες επενδύσεις 600 εκατ. ευρώ από Ελληνες εφοπλιστές

Νέες επενδύσεις 600 εκατ. ευρώ από Ελληνες εφοπλιστές

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κεφάλαια της τάξεως των 700 εκατ. δολαρίων (περί τα 600 εκατ. ευρώ) επένδυσαν κατά τη διάρκεια του Νοεμβρίου οι Ελληνες πλοιοκτήτες, καθώς προχώρησαν στην απόκτηση 44 νέων πλοίων, εκ των οποίων τα 27 από την αγορά των μεταχειρισμένων και τα 17 από παραγγελίες νεότευκτων πλοίων στα διεθνή ναυπηγεία. Αυτά αναφέρει στις τελευταίες μηνιαίες της εκθέσεις η εταιρεία ναυλομεσιτειών Golden Destiny.

Κατά τον Νοέμβριο, οι Ελληνες πλοιοκτήτες παρήγγειλαν 17 νέα πλοία, αξίας 330 εκατ. ευρώ και μεταφορικής ικανότητας 1,85 εκατ. τόνων dwt. Ο μεγαλύτερος όγκος των παραγγελιών αφορούσε τα δεξαμενόπλοια με έξι νέες παραγγελίες αξίας 269 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα, στην αγορά των μεταχειρισμένων αποκτήθηκαν 27 νέα πλοία συνολικής μεταφορικής ικανότητας 2,4 εκατ. τόνων dwt, με το κόστος να ανέρχεται στα 267 εκατ. ευρώ. Τη μερίδα του λέοντος κατείχαν τα φορτηγά πλοία, καθώς αγοράστηκαν 13 πλοία αξίας 53 εκατ. ευρώ και μεταφορικής ικανότητας 820.546 τόνων dwt.

Η ενίσχυση της επενδυτικής δραστηριότητας ιδίως σε ό,τι αφορά τις ναυπηγήσεις είναι ιδιαίτερα σημαντική, δεδομένου ότι κατά το δίμηνο Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου οι Ελληνες εφοπλιστές απείχαν από την υποβολή νέων παραγγελιών. Σύμφωνα με τους αναλυτές, η μεταστροφή αυτή οφείλεται σε μια σειρά από παράγοντες. Κατ’ αρχάς, σε ό,τι αφορά τα πλοία ξηρού φορτίου, οι νέες παραγγελίες που υπεβλήθησαν, αντανακλούν την ενίσχυση της άποψης ότι ο κλάδος οδεύει προς την οριστική ανάκαμψή του, έχοντας αποκαταστήσει σε σημαντικό βαθμό τη χρόνια ανισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης, η οποία κρατούσε τους ναύλους σε χαμηλό επίπεδο. Με βάση τις τελευταίες εκτιμήσεις, η «ψαλίδα» αναμένεται να μικρύνει ακόμα περισσότερο το 2018, ενώ από το 2019 εκτιμάται ότι θα αποκατασταθεί πλήρως η ισορροπία προσφοράς – ζήτησης, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για μεγαλύτερη αύξηση των ναύλων και συνεπώς και των κερδών. Αντίστοιχα, στον κλάδο των δεξαμενόπλοιων εκτιμάται ότι οι τιμές που προσφέρουν τα ναυπηγεία είναι πολύ δελεαστικές για να αγνοηθούν, με αποτέλεσμα να προκύψουν αρκετά νέα συμβόλαια, προτού οι αξίες ανέβουν εκ νέου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή